Mελέτη Ευαγγελίου της Πέμπτης 1 Απριλίου 2021

Mελέτη Ευαγγελίου της Πέμπτης 1 Απριλίου 2021
Πέμπτη της 2ης Εβδομάδας της Τεσσαρακοστής

ΜΕΛΕΤΗ_ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ.jpg

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.
Αμήν
Επικαλούμαι το  Πνεύμα  Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 
Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (16, 19-31)

Τον καιρό εκείνο, είπε ο Ιησούς στους Φαρισαίους:
“Κάποιος ήταν πλούσιος, και ντυνόταν με πορφυρά και λινά φορέματα, και με λαμπρότητα διασκέδαζε  κάθε ημέρα. Αλλά κάποιος φτωχός, λεγόμενος Λάζαρος, βρισκόταν πεσμένος μπροστά στην είσοδο του σπιτιού του, έχοντας πληγές, και προσπαθούσε να χορτάσει απ’ όσα έπεφταν από το τραπέζι του πλούσιου. Αλλά έρχονταν τα σκυλιά και έγλυφαν τις πληγές του.
Πέθανε, κάποτε, ο φτωχός και οι Άγγελοι τον πήγαν στην αγκαλιά του Αβραάμ. Πέθανε και ο πλούσιος, και τον έθαψαν. Στον Άδη που βρισκόταν, σήκωσε ψηλά τα μάτια του, ενώ βασανιζόταν, και είδε από μακριά τον Αβραάμ και το Λάζαρο στην αγκαλιά του. Φώναξε τότε και είπε: “Πατέρα Αβραάμ, ελέησέ με και στείλε τον Λάζαρο να βρέξει την άκρη του δαχτύλου του και να δροσίσει τη γλώσσα μου, διότι υποφέρω μέσα σ’ αυτή τη φλόγα”.
Αλλά ο Αβραάμ είπε: “Παιδί μου, θυμήσου ότι στη ζωή σου απόλαυσες τα αγαθά σου, ενώ ο Λάζαρος γνώρισε την δυστυχία. Τώρα όμως εδώ παρηγορείται, ενώ εσύ υποφέρεις. Εκτός απ’ όλα αυτά, ανάμεσα σ’ εμάς και σ’ εσάς έχει οριστεί τέτοιο χάσμα, ώστε αυτοί που θέλουν να διαβούν από εδώ προς εσάς να μη μπορούν, ούτε να περάσουν κι απ΄ αυτού σε μας.
Του είπε επίσης: “Σε παρακαλώ, λοιπόν, Πατέρα, να τον στείλεις στο σπίτι του πατέρα μου, διότι έχω πέντε αδέλφια, για να τους προειδοποιήσει, ώστε να μην έρθουν και αυτοί στον τόπο τούτο των βασάνων”. Του λέει τότε ο Αβραάμ: “Έχουν το Μωυσή και τους Προφήτες. Ας τους ακούσουν”. Αλλά εκείνος του είπε: “ Όχι, Πατέρα Αβραάμ, αλλά αν κάποιος από τους νεκρούς πάει σ’ αυτούς, θα μετανοήσουν”. Κι ο Αβραάμ του είπε:  “Αν δεν ακούν τον Μωυσή και τους Προφήτες, δε θα πειστούν ούτε κι αν ένας άνθρωπος αναστηθεί από τους νεκρούς”.
Λόγος του Κυρίου

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Μέσα από την παραβολή του σημερινού Ευαγγελίου, ο Ιησούς μιλά στον καθένα μας. Με ιδιαίτερο τρόπο η προσοχή μου επικεντρώνεται στον πλούσιο άνθρωπο. Το Ευαγγέλιο δε μας λέει γι΄ αυτόν πως ήταν κακός. Ήταν ένας κανονικός άνθρωπος. Δεν αναφέρεται καν το όνομά του. Ίσως γιατί έχει το όνομα του καθενός από μας. Δε μιλά για φίλους, επειδή, παρόλο που γνώριζε πολλούς, στην πραγματικότητα ήταν μόνος. Ίσως αυτό από το οποίο πραγματικά ήταν πλούσιος, ήταν ο εγωισμός. Κατείχε πολλά αγαθά, αλλά στην πραγματικότητα ήταν εκείνα μάλλον που τον κατείχαν.
Καθένας από εμάς μπορεί να είναι αυτός ο άνθρωπος. Ακόμη και αν δεν είμαστε πλούσιοι, και δεν είμαστε ντυμένοι με πορφυρά ρούχα, είμαστε πλούσιοι από πολλά άλλα πράγματα, και πρώτα από τον εαυτό μας. Είναι ιδιαίτερη ασθένεια ο εγωισμός! Σου καταστρέφει τη ζωή, και σε κάνει να χάσεις «την όρασή σου». Καταντάς να βλέπεις μόνο τον εαυτό σου και τις ανάγκες σου, να μην εκτιμάς πλέον τα αληθινά πράγματα, και σιγά – σιγά να μη βλέπεις καν τους άλλους.
Ακόμη και αν δεν είμαστε πλούσιοι, μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι που ζητιανεύουν στην πόρτα μας. Πολλές φορές δεν αναζητούν χρήματα, αλλά ένα λόγο παρηγοριάς και κατανόησης. Όπως κι αν είμαστε, μπορούμε να δώσουμε λίγο από εκείνο που έχουμε και όχι μόνο υλικό. Μπορούμε να δώσουμε λίγο από το χρόνο μας, να τους ακούσουμε, να προσευχηθούμε γι’αυτούς.
Πιστεύω πως ο Ιησούς μας καλεί στα σοβαρά να κοιτάξουμε τη ζωή μας, να δούμε πώς ζούμε, να ανοιχτούμε στους άλλους. Και είναι μόνο αυτός ο καιρός που μας έχει δοθεί. Δεν πρέπει να τον σπαταλήσουμε. Πρέπει να καταλάβουμε πως δεν είμαστε μόνοι, και πως δε μπορούμε να σκεφτόμαστε μόνο τον εαυτό μας. Θα μας ζητηθεί να αποδώσουμε λογαριασμό και για τους «άλλους», επομένως ας προσέξουμε.
Ας προσέξουμε να μη σκάψουμε με τα χέρια μας εκείνη την άβυσσο ανάμεσα σε μας και το Θεό, που μετά θα είναι δύσκολο να γεμίσουμε.
Ο Κύριος ας μας βοηθήσει να αγαπάμε πάντοτε, με εκείνη την αληθινή αγάπη που αγκαλιάζει όλους, και είναι το μοναδικό πράγμα που πραγματικά αξίζει.

Στοχασμός του don Pino Terranova

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Άνοιξε τα μάτια μου, Κύριε.
Άνοιξε τα μάτια της καρδιάς μου.
Θέλω να σε δω και να σε συναντήσω.
Θέλω να σε δω Κύριε, στο πρόσωπο όσων βρίσκονται στο πλευρό μου.
Θέλω να σε δω Κύριε, στα πρόσωπα της οικογένειας μου,
των φίλων μου, των συναδέλφων μου.
Θέλω να σε συναντήσω Κύριε, στην προσευχή.
Αμήν.

(πηγή: episkopisyrou.gr)

πνρ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 29 Νοεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Αίθουσα Παύλος Στ’ Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023     Κατήχηση. Το πάθος για τον ευαγγελισμό: ο αποστολικός ζήλος του πιστού.

ΦΡΑΣΕΙΣ_ΚΑΙ_ΙΔΕΕΣ_ΓΙΑ_ΜΕΛΕΤΗ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023               Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου