19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΑΓΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΡΑ

19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΑΓΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΡΑ

Ο Άγιος Ιανουάριος σε μας είναι ένας άγνωστος Άγιος, αλλά πολύ γνωστός  στους Ιταλούς  και προπαντός στους Ναπολιτάνους, των οποίων είναι ο Άγιος Προστάτης. Η Μητρόπολη της Νεαπόλεως  φημίζεται για το θαύμα του San Genaro, το οποίο επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, στη χάρη του, αλλά και σ' άλλες περιστάσεις. Το περίεργο και ανεξήγητο θαύμα του San Genaro είναι το αίμα του, το οποίο διατηρείται σε δύο φιαλίδια, ένα μικρό κι ένα πιο μεγάλο, σε είδος πλάσματος (σκληρό μαύρο) και το οποίο, σε καθορισμένες ημερομηνίες, μπροστά σε πλή­θος κόσμου, του Αρχιεπισκόπου και του κλήρου, μετά από ειδική τελετή, υγροποιείται και γίνεται νωπό και πολύ κόκ­κινο, που ο Αρχιεπίσκοπος αναταράζει πολλές φορές για να γίνει αντιληπτό από όλους.

Η επιστήμη δεν μπόρεσε να δώσει μέχρι σήμερα εξή­γηση του φαινομένου. Επιβεβαιώνει όμως ότι πρόκειται για πραγματικό αίμα και ότι οι περιπτώσεις της υγροποιήσεως είναι μοναδικές και αντιλέγουν σ1 όλους τους φυσικούς νόμους. Αυτό το φαινόμενο δικαιολογεί το θαυμασμό, συγχρόνως δε και την ευλάβεια του κόσμου, οι οποίοι παρίστανται μάρτυρες και το διαπιστώνουν με τα ίδια τα μάτια τους.

Από ιστορικής πλευράς ελάχιστα είναι γνωστά γ αυ­τόν τον Επίσκοπο μάρτυρα του 4ου αιώνα. Η λειτουργική ακολουθία (Liturgia Horarum) αναφέρει: «Επίσκοπος του Μπενεβέντο (επαρχίας Νεαπόλεως), με άλλους συντρό­φους, κατά το διωγμό του Διοκλητιανού υπέστη το μαρτύριο στη Νεάπολη, όπου τιμάται η μνήμη του πρωτίστως.»

Πηγή: Τ΄ αδέλφια μας οι άγιοι

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 19 Ιουνίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18 Ιουνίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου