18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΑΓΙΟΥ ΛΟΥΚΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗ

18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΑΓΙΟΥ  ΛΟΥΚΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗ

Οι μαθητές του Ιησού  πιστοί στην  εντολή του Κυρίου «μαθητεύσατε πάντα τα έθνη», άλλοι μεν περιήλθαν πόλεις και χωριά, κράτη και έθνη, κηρύττοντες την καλή του Χριστού αγγελία, άλλοι χρησιμοποιώντας την πέννα τους και  καθοδηγούμενοι στο νου και στην καρδιά από το Άγιο Πνεύμα «προσπάθησαν και κατάφεραν να συντάξουν διήγηση για τα γεγονότα που είναι βεβαιωμένο ότι συνέβησαν ανάμεσά μας,  όπως μας παρέδωσαν  εκείνοι, που  από την αρχή  ήταν αυτόπτες μάρτυρες  και έγιναν κήρυκες  αυτού του χαρμόσυνου μηνύματος», όμως γράφει  χαρακτηριστικά ο ευαγγελιστής Λουκάς στην εισαγωγή του Ευαγγελίου του.

Χάριν στο κήρυγμα λοιπόν όσων υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες των γεγονότων αυτών, μπορούμε εμείς σήμερα, να βεβαιωθούμε ότι τα γεγονότα  τα οποία διηγούνται ή περιγράφουν εκείνοι είναι αυθεντικά και αληθινά.

Σήμερα ο νους και η καρδιά μας σταματά σε έναν από εκείνους οι οποίοι και κήρυξαν και έγραψαν. Και όσα έγραψε τα έγραψε αφού πρώτα τα ερεύνησε. Όπως διαβάζουμε στον πρόλογο του κατά Λουκά Αγίου Ευαγγελίου.

Ο ευαγγελιστής Λουκάς  με απλότητα καρδιάς και  λόγου μας περιγράφει το μυστήριο της ενσάρκωσης και μέσα από το κήρυγμα και τα θαύματα του Ιησού επιβεβαιώνει τη Θεότητα και την ανθρωπότητα του Ιησού Χριστού. Καταγράφει με σειρά τα γεγονότα που συνέβησαν από τη στιγμή που ήλθε το πλήρωμα του χρόνου και ενσαρκώθηκε εκ Πνεύματος Αγίου και της Παρθένου Μαρίας έως και τη στιγμή  που «καθώς τους ευλογούσε άρχισε ν’ απομακρύνεται  απ’ αυτούς και ν’ ανεβαίνει στον ουρανό», την ημέρα της ανάληψής του.

Είναι ο Ευαγγελιστής που αναφερόμενος στη Μητέρα του Ιησού, μας παρουσιάζει την απλότητά της και το μεγαλείο της, και μας συνοψίζει τα χαρίσματά της που την καθιστούν κεχαριτωμένη μεταξύ των γυναικών, επειδή είναι ευλογημένη από το Θεό. Έτσι έχουμε μία ωραία εικόνα της Παναγίας στο Ευαγγέλιο του Λουκά και μάλιστα αρκετά συγκεκριμένη που μερικοί πίστεψαν πως ο Ευαγγελιστής ήταν ο πρώτος που ζωγράφισε την εικόνα της Παναγίας. Πράγματι με τα γραπτά του παραδίδει στην Εκκλησία μία νοητή εικόνα της Θεοτόκου.

Και είναι αυτή η εικόνα η   νοητή της Θεοτόκου που παραδίδει στην Εκκλησία του Χριστού.

Διαβάζοντας το κατά Λουκάν Άγιο Ευαγγέλιο έχουμε τη δυνατότητα να ξεναγηθούμε  σε όλους τους  χώρους και τους τόπους  της ζωής και της δράσης του Ιησού. Είναι ο ίδιος ο   Ευαγγελιστής Λουκάς που μας προσκαλεί να γίνουμε  συνοδοιπόροι του Ιησού ξεκινώντας από  την Γαλιλαία, όπου άρχισε  τη σωτήρια και λυτρωτική για μας πορεία του μέχρι την  Ιερουσαλήμ, όπου και ολοκληρώθηκε   

Αυτή είναι η πορεία που οφείλει να ακολουθήσει και  κάθε Χριστιανός με συνοδοιπόρο τον ίδιο τον Αναστημένο  Χριστό.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 23 Φεβρουαρίου 2024 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το  Πνεύμα 

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 24-25.2.2024

Οικισμός Ενορία  24 -25 Φεβρουαρίου 2024 Αγάπη Αγίου Αγαπητού 24/2 Σάββατο   17.00 Θεία Λειτουργία Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου