17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΡΑ

17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΡΑ

Ο Άγιος Ιγνάτιος, που στις επιστολές του αυτοαποκα­λείται Θεόφιλος, πιθανόν να υπήρξε μαθητής του Αγίου Πέτρου, αφού τον διαδέχθηκε στο θρόνο της Εκκλησίας της Αντιοχείας, την οποία, κατά το Χρυσόστομο, «κυβέρ­νησε επί 40 χρόνια με ζήλο και κατέστη αγαπητός απ’ όλους».

Εκείνη την εποχή, η Αντιόχεια ήταν μια από τις μεγα­λύτερες πόλεις της Ανατολής, ένεκα του εμπορικού της πλούτου. Ήταν επίσης σπουδαίο χριστιανικό κέντρο. Εκεί ο Πέτρος, πριν μεταβεί στη Ρώμη, εγκατέστησε την πρώτη του έδρα. Εκεί για πρώτη φορά οι οπαδοί του Χριστού επονομάστηκαν χριστιανοί.

Ενώ ο Ιγνάτιος εξασκούσε με τόσο ζήλο, όπως ειπώ­θηκε, τα ποιμαντικά του καθήκοντα στην Αντιόχεια, ο αυ­τοκράτορας Τραϊανός κήρυξε διωγμό κατά των χριστια­νών, πλήττοντας κυρίως τους πιο υψηλά ισταμένους στη νεογέννητη Εκκλησία του Χριστού.

Ο Ιγνάτιος, αρνούμενος να υποκύψει στις παράλογες απαιτήσεις του, καταδικάστηκε σε θάνατο και μάλιστα να καταβροχθιστεί από τα θηρία. ΓΓ αυτό οδηγείται στη Ρώμη δεμένος με αλυσίδες και συνοδευόμενος από δέκα στρα­τιώτες. Φτάνει εκεί ύστερα από ένα μακρύ, απαίσιο και οδυνηρότατο ταξίδι. Να πώς το περιγράφει: «Θηριομαχώ νύχτα-μέρα, στην ξηρά και στη θάλασσα, δεμένος μ£ “δέκα λεοπαρδάλεις”, που όσο ευεργετούνται τόσο δεί­χνονται σκληρότεροι».

Καθ’ οδόν, όλες οι χριστιανικές κοινότητες τρέχουν υα χαιρετίσουν τον αθλητή του Χριστού. Στη Σμύρνη, πο­λύ συγκινητική είναι η συνάντηση του με τον Άγιο Πολύ­καρπο, Επίσκοπο της πόλεως και παλιό του φίλο. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, από την Αντιόχεια στη Ρώμη, ο Επί­σκοπος Ιγνάτιος γράφει 7 επιστολές σε διάφορες εκκλη­σίες, που θεωρούνται όχι κατώτερες εκείνων του Αγίου Παύλου: γεμάτες μυστικισμό και φλογερή αγάπη για το Χριστό. Σ’ αυτές τις επιστολές ο Επίσκοπος, οδεύοντας προς το θάνατο, συμβουλεύει τους πιστούς να αποφεύ­γουν την αμαρτία, να προσέχουν τις αιρέσεις των «γνω­στικών» και, κυρίως, να διατηρούν την ενότητα της Εκ­κλησίας.

Όταν έμαθε ότι ορισμένοι Σύριοι πήγαν στη Ρώμη να παρακαλέσουν τους εκεί χριστιανούς να μεσολαβήσουν και να του αποκτήσουν χάρη, ο Ιγνάτιος γράφει στην Εκ­κλησία της Ρώμης, την οποία χαρακτηρίζει «προκαθήμενη των Αγίων Εκκλησιών», μια ένθερμη επιστολή στην οποία εκφράζει τέτοια πίστη και αγάπη στο Χριστό, που, πράγματι, στο άκουσμα της, ραγίζει κάθε καρδιά. Να με­ρικά αποσπάσματα απ’ αυτήν:

« Ένα μόνο σας ζητώ, να με αφήσετε να προσφέ­ρω ίο αίμα μου στο Χριστό. Ζητείστε απ’ αυτόν να φανώ χριστιανός, όχι μόνο με το όνομα, αλλά και με τη ζωή. Ευχαρίστως θα πεθάνω γι’ αυτόν, αν δεν με εμποδίσετε. Σας ικετεύω, μη δείξετε υπερβολική στορ­γή. Αφήστε με να γίνω τροφή των θηρίων. Απ’ αυτά θα φτάσω στο Θεό. Σιτάρι είμαι του Χριστού και με τα δόντια των θηρίων θ* αλεσθώ για να καταστώ άρτος καθαρός. Προκαλέστε μάλλον τα θηρία να γίνουν ο τάφος μου και να μην αφήσουν τίποτα από το σώμα μου. Τότε θα γίνω αληθινός μαθητής του Χριστού. Παρακαλέστε το Χριστό για μένα».

Πηγή: Τ΄αδέλφια μας οι άγιοι

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 27 Ιανουαρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Πρόγραμμα Ενοριών

   Οικισμός Ενορία 28–29 Ιανουαρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Κυριακή 09.30

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου