16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΠΡΟΦΗΤΗ ΑΓΓΑΙΟΥ

16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΠΡΟΦΗΤΗ ΑΓΓΑΙΟΥ

Ο Προφήτης Αγγαίος καταγόταν από την Ιερατική φυλή του Λευΐ και είναι ο 10ος των μικρών λεγόμενων προφητών. Γεννήθηκε στη Βαβυλώνα, όταν διαρκούσε η αιχμαλωσία των Ιουδαίων.

Προφήτευσε επί Δαρείου, το δεύτερο έτος της βασιλείας του, το 520 π.Χ., την εποχή που συνθήκες ήταν αρκετά δυσμενείς για τον Ισραηλιτικό λαό, καθώς ο ναός του Θεού ήταν ερείπια και το ενδιαφέρον τους για το Θεό ήταν σχεδόν ανύπαρκτο. Περισσότερα στοιχεία για το πρόσωπό του δεν υπάρχουν, εκτός από αυτά που αναφέρονται στο ομώνυμο βιβλίο του.
Προφήτευσε δύο μήνες πριν από το Ζαχαρία, μετά την επιστροφή των Ισραηλιτών από την αιχμαλωσία από τους Βαβυλώνιους. Στην Αγία Γραφή εκτός του βιβλίου του, ο Αγγαίος αναφέρεται μόνο μία φορά, όταν μαζί με τον Ζαχαρία μίλησαν στους Ιουδαίους της Ιερουσαλήμ εξ ονόματος του Θεού που τους καθοδηγούσε. Με το κήρυγμά τους τους θέλανε να ενισχύσουν και να ενθαρρύνουν τον πολιτικό διοικητή Ζοροβάβελ, τον αρχιερέα Ιησού και το λαό, για να ξαναρχίσουν οι εργασίες ανοικοδόμησης του ναού της Ιερουσαλήμ.

Το προφητικό βιβλίο του Αγγαίου είναι χωρισμένο σε δύο κεφάλαια και έχει απλό και αυστηρό ύφος. Επειδή ο Αγγαίος καταγόταν από λευιτική οικογένεια, όταν πέθανε, τάφηκε στα μνήματα των Ιερέων.

Ο Ψαλμός 137 γραμμένος από τους προφήτες Αγγαίο και Ζαχαρία και επηρεασμένος από το ύφος του Δαβίδ, αναφέρεται στα χρόνια της αιχμαλωσίας των Ισραηλιτών στη Βαβυλώνα. Οι Ψαλμοί 145, 146, 147 και 148 είναι γραμμένοι από τους προφήτες Αγγαίο και Ζαχαρία και αποτελούν δοξολογία προς τον Κύριο για το τέλος της Βαβυλώνιας αιχμαλωσίας. Η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του στις 16 Δεκεμβρίου.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Το Θρησκευτικό και το Λαογραφικό Μουσείο στην καρδιά των Λουτρών, γράφει η Σοφία Ανδριώτη αρχαιολόγος και συνεργάτιδα του Μουσείου

  Το Θρησκευτικό και Λαογραφικό Μουσείο των Πατέρων Ιησουιτών στα Λουτρά της Τήνου ανοίγει τις πόρτες του προς το κοινό αυτό το Σάββατο 15/06/24 και

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου