14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΑΓΙΟΥ ΚΑΛΛΙΣΤΟΥ ΜΑΡΤΥΡΟΣ

14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΑΓΙΟΥ ΚΑΛΛΙΣΤΟΥ ΜΑΡΤΥΡΟΣ

Πιστεύεται ότι ανήκε σε οικογένεια σκλάβων, κι όταν απέκτησε την ελευθερία του, κατηγορήθηκε ότι είναι χρι­στιανός και καταδικάστηκε στα κάτεργα της Σαρδηνίας. Όταν κάποτε κατόρθωσε να απαλλαγεί από τα φρικτά μαρτύρια των κάτεργων, επέστρεψε στο προάστειο της Ρώμης Άντσιο, όπου ζούσε φτωχικά με το επίδομα που έδινε η Εκκλησία στους ομολογητές της πίστεως.

Όταν ο Πάπας Ζεφυρίνος (198-217) διαδέχθηκε τον Πάπα Βίκτωρα, ο Κάλλιστος προσκλήθηκε στη Ρώμη και πήρε θέση μεταξύ του κλήρου. Ο νέος Ποντίφικας τον θέ­λησε συνεργάτη του και τον χειροτόνησε διάκονο1 του ανέ­θεσε μάλιστα την επιμέλεια του νεκροταφείου, που βρισκό­ταν στην Αππία οδό, καιστο οποίο δόθηκε το όνομα του (κατακόμβες Αγίου Καλλίστου). Είναι ενδιαφέρον για την ιστορία να σημειώσουμε εδώ, ότι, κατά τον Ιο και 2ο αιώ­να, οι χριστιανοί έθαβαν τους νεκρούς τους σε ιδιωτικά νεκροταφεία, τα οποία προστατεύονταν από τους ρωμαϊ­κούς νόμους. Τον 3ο αιώνα, όμως, δημιουργήθηκαν κοι­μητήρια της χριστιανικής κοινότητας, που ανήκαν στην ιδιοκτησία της Εκκλησίας, η οποία τα διαχειριζόταν. Το πρώτο από αυτά τα κοιμητήρια είχε ανατεθεί στο διάκονο Κάλλιστο, ο οποίος το μεγάλωσε και το έκανε γνωστό, κυ­ρίως γιατί κατά τον 3ο αιώνα τάφηκαν σ’ αυτό πολλοί Πάπες μάρτυρες.

Περί το 217, ο Κάλλιστος διαδέχθηκε στον παπικό θρόνο το Ζεφυρίνο. Ο άσπονδος εχθρός του φιλόσοφος Ιππόλυτος, τον οποίο είχε για πολλά κατηγορήσει, επωφε­λήθηκε τώρα της ευκαιρίας να ονομαστεί Επίσκοπος, από οπαδούς του, και να καταστεί ο πρώτος αντιπάπας στην ιστορία της Εκκλησίας. Έτσι, ο Ιππόλυτος κατόρθωσε να ιδρύσει μια άλλη Εκκλησία, ενάντια προς τη νόμιμη Εκκλησία της Ρώμης. Τότε εξέδωσε και τον περίφημο λί­βελο εναντίον του Πάπα που έφερε τον τίτλο «Φιλοσοφούμενα». Η περίπτωση του Ιππολύτου έκλεισε με ευτυχή τρόπο, αφού συμφιλιώθηκε με την Εκκλησία και τελικά υπήρξε και μάρτυρας της πίστεως το 235 στη Σαρδηνία, όπου είχε εξοριστεί. Και ο Κάλλιστος επίσης πέθανε μάρ­τυρας της πίστεως το 222. Πιθανώς, ο Ποντίφικας υπήρξε θύμα κάποιας λαϊκής εξεγέρσεως. Σύμφωνα με την παρά­δοση, τον πέταξαν σε κάποιο βαθύ πηγάδι όπου βρήκε φρικτό θάνατο.

Οι χριστιανοί, μην μπορώντας να τον θάψουν στο κοι­μητήριο του στην Αππία οδό, τον έθαψαν στο νεκροταφείο Καλεπόδιο (στην Αυρηλία οδό). Αργότερα, και μάλλον από το Γρηγόριο 3ο, το λείψανο του μεταφέρθηκε στην εκκλησία της Σάντα Μαρία Ιν Τρανστέβερε.

Πηγή: Τ’ αδέλφια μας οι άγιοι

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 29 Νοεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Αίθουσα Παύλος Στ’ Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023     Κατήχηση. Το πάθος για τον ευαγγελισμό: ο αποστολικός ζήλος του πιστού.

ΦΡΑΣΕΙΣ_ΚΑΙ_ΙΔΕΕΣ_ΓΙΑ_ΜΕΛΕΤΗ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023               Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου