13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

Σήμερα  εορτάζει η Εκκλησία ένα από τους πιο γνωστούς και τους πιο σημαντικούς Πατέρες της, τον Αγ. Ιωάννη τον Χρυσόστομο. Καταγόταν από την Αντιόχεια της Συρίας όπου γεννήθηκε το 350 μ.Χ. και εκεί διδάχτηκε από την αγία μητέρα του, την Ανθούσα, τη χριστιανική πίστη. Έζησε ασκητική ζωή στο σπίτι του και ως αναχωρητής. Γύρισε στην πόλη του όπου τον χειροτόνησαν ιερέα και έγινε βοηθός του επισκόπου Αγ. Φλαβιανού.

 

Αναδείχθηκε μεγάλος ρήτορας και κρυφά τον εξέλεξαν ως αρχιεπίσκοπο της Κωνσταντινούπολης. Αφιέρωσε όλη του τη ζωή για το ποίμνιό του, καθοδηγώντας το με τα κηρύγματά του και το παράδειγμά του. Ίδρυσε μεγάλο αριθμό φιλανθρωπικών ιδρυμάτων στη πρωτεύουσα, για να ενισχύσει τους ασθενείς και τους απόκληρους. Συνέγραψε πολλά βιβλία ερμηνεύοντας τις Γραφές. Δε δίστασε να αντιταχθεί στους ισχυρούς για την αντιχριστιανική ζωή τους, οι οποίοι και τον εξόρισαν επανειλημμένα. Πέθανε σε εξορία το έτος 407.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2022     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου