13 ΜΑΡΤΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΟΥ, ΠΑΤΡΙΚΙΑΣ, ΜΟΔΕΣΤΗΣ

13 ΜΑΡΤΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΟΥ, ΠΑΤΡΙΚΙΑΣ, ΜΟΔΕΣΤΗΣ

Το Συριακό Μαρτυρολόγιο (4ος αιώνας) για τις 13 Μαρτίου αναφέρει: “στη Νικομήδεια ο Μόδεστος ιερέας μάρτυρας και εικοσιένα ακόμη μάρτυρες”. Την ίδια ημερομηνία, με μερικές διαφοροποιήσεις, το Martyrologium Hieronymianum αναφέρει πως στη Νικομήδεια μνημονεύεται ο “Μακεδόνιος ιερέας, η σύζυγός του Πατρικία και η Μοδέστη η θυγατέρα του”. Είναι προφανές ότι τα δύο μαρτυρολόγια παρουσιάζουν τα ίδια πρόσωπα. Αργότερα όμως, κάποιο πιθανό λάθος προξένησε τη μεταβολή κάποιων από τα στοιχεία.
Η έλλειψη γραπτής μαρτυρίας αναφορικά με αυτή την ομάδα των μαρτύρων της Βιθυνίας καθιστά αδύνατη οποιαδήποτε μελέτη από την οποία θα μπορούσαν να προκύψουν περεταίρω στοιχεία για τη ζωή, τον τρόπο του μαρτυρίου τους ακόμα και την χρονική περίοδο που μαρτύρησαν για την πίστη τους στο Χριστό. Τα βυζαντινά συναξάρια, παρότι αναφέρουν πολυάριθμους μάρτυρες από τη Νικομήδεια αγνοούν παντελώς τους συγκεκριμένους αγίους. Παρόλα αυτά όλα τα μαρτυρολόγια της Δύσεως αποδίδουν στη μνήμη τους τη 13 Μαρτίου.

(π.Γ.Π.)
 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 4ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 31 Ιανουαρίου 2023                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου