13 ΜΑΪΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΜΑΡΙΑΣ ΤΗΣ ΦΑΤΙΜΑ

13 ΜΑΪΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΜΑΡΙΑΣ ΤΗΣ ΦΑΤΙΜΑ

Μετά από τις τρεις εμφανίσεις της Παναγίας που συνέβησαν τον 19ο αιώνα (στο La Salette το 1846, στη Λούρδη το 1858 και στο Καστέλ πετροζο το 1888) η Θεοτόκος εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον 20ο αιώνα το 1917 στη Φάτιμα της Πορτογαλίας. Σε αυτές τις εμφανίσεις, όπως σε εκείνες του 1432 στο Καραβάτζιο, το 1531 στη Γουαδελούπη του Μεξικό, η Παναγία απευθύνθηκε σε νεαρά παιδιά με χαμηλό κοινωνικό υπόβαθρο και επιπλέον σε βοσκόπουλα. Με αυτό τον τρόπο υποδείκνυε πως προτιμούσε τις απλές και αθώες ψυχές για να εμπιστευθεί τα μηνύματα μετάνοιας και τις προτροπές της για προσευχή που είχε για την ανθρωπότητα.

To ιστορικό πλαίσιο
Είναι περίοδος ενός γενικευμένου ματεριαλισμού (υλισμού), τόσο ιδεολογικού όσο πολιτικού. Οκτώ ημέρες πριν την εμφάνιση της Παναγίας στη Φάτιμα, ο Πάπας Βενέδικτος 15ος ανησυχώντας για τη μεγάλη διάρκεια του αιματηρού Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου παρακάλεσε τους ανά τον κόσμο Χριστιανούς να ενωθούν σε με σταυροφορία προσευχής προς την Παναγία ώστε να επέλθει η πολυπόθητη ειρήνη.

Ο τόπος και τα πρόσωπα
Η Φάτιμα την εποχή εκείνη ήταν ένα χωριό της κεντρικής Πορτογαλίας, στο οροπέδιο της επαρχίας Estremadura. Μια παράδοση λέει ότι το χωρίο πήρε το όνομά του (το οποίο είναι ίδιο με της κόρης του Μωάμεθ) από μια νεαρή μουσουλμάνα που παντρεύτηκε έναν ευγενή χριστιανό καθολικό ονόματι Gonçalo Hermigues.
Τρία χιλιόμετρα απόσταση από το κέντρο του χωριού της Φάτιμα γεννήθηκαν και έζησαν οι τρεις πρωταγωνιστές της ιστορίας: η Λουκία ντος Σάντος (1907) και τα ξαδέρφια της Φραγκίσκος Μάρτο (1908) και Υακίνθη Μάρτο (1910). Οι δύο οικογένειες ήταν πολυάριθμες. Η Λουκία είχε άλλα τέσσερα αδέρφια ενώ ο Φραγκίσκος και η Υακίνθη άλλα οκτώ. Η απασχόληση των παιδιών, όπως συνηθιζόταν εκείνη την εποχή, ήταν να βόσκουν τα κοπάδια καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας. Στις 12.00 έτρωγαν και στη συνέχεια προσευχόταν με το Άγιο Ροδάριο στη σύντομη εκδοχή του.

Ο “Αγγελικός Κύκλος”
Μεταξύ Απριλίου και Οκτωβρίου του 1916 τα τρία παιδιά έγιναν μάρτυρες ενός υπερφυσικού φαινομένου: για τρεις φορές τους εμφανίστηκε ένας Άγγελος, πολύ λαμπερός, που αποκαλέστηκε Άγγελος της Ειρήνης και προσκάλεσε τα τρία παιδιά να προσεύχονται. Οι εμφανίσεις αυτές ονομάστηκαν “Αγγελικός Κύκλος”.

Η πρώτη εμφάνιση της Παναγίας: 13 Μαΐου 1917
Ήταν Κυριακή, 13 Μαΐου 1917 όταν τα τρία ξαδέρφια, αφού παρακολούθησαν την Θεία Λειτουργία στον ενοριακό ναό της Φάτιμα, επέστρεψαν στο σπίτι για να ετοιμαστούν να πάνε να βοσκίσουν τα κοπάδια. Λόγω του ανοιξιάτικου καιρού αποφάσισαν να πάνε λίγο μακρύτερα από το συνηθισμένο, μέχρι την Cova da Iria ένα αμφιθεατρικό ξέφωτο. Ξαφνικά μια αστραπή έλαμψε στον ουρανό και οι μικροί βοσκοί ανησύχησαν για μια ενδεχόμενη καταιγίδα. Αποφάσισαν, λοιπόν, να οδηγήσουν το κοπάδι στα σκεπά πριν αυτή ξεσπάσει. Καθώς κατέβαιναν από το λόφο η αστραπή επαναλήφθηκε. Λίγο πιο πέρα είδαν μια όμορφη Κυρία ντυμένη στα λευκά, επάνω από έναν δρυ, που κάτω από τα πόδια της εκπέμπονταν ένα λαμπερό φως. Επειδή τα παιδιά φοβήθηκαν η Κυρία τα καθησύχασε λέγοντας: μη φοβάστε δεν θα σας κάνω κακό. Το φόρεμα της ήταν λευκό και για ζώνη είχε ένα χρυσό κορδόνι. Επίσης φορούσε ένα βέλο κι εκείνο με χρυσό περίγραμμα που της κάλυπτε το κεφάλι και τους ώμους της κατεβαίνοντας μέχρι τα πόδια της. Από τα δάκτυλα των ενωμένων σε στάση προσευχής χεριών της κρέμονταν ένα λευκό Ροδάριο. Η Λουκία ρώτησε την Κυρία:
-Από πού έρχεστε;
-Από τον Ουρανό.
-Και γιατί ήρθατε μέχρι εδώ;
-Για να σας ζητήσω να έρχεστε εδώ τους επόμενους έξι μήνες, στις 13, την ίδια ώρα. Θα σας πω στη συνέχεια ποια είμαι και τί επιθυμώ, έπειτα θα επανέλθω μια έβδομη φορά.
– Θα πάω κι εγώ στον oυρανό;
– Ναι.
– Και η Υακίνθη;
– Κι εκείνη.
– Και ο Φραγκίσκος;
– Κι εκείνος αλλά πρέπει να λέει το Ροδάριό του.
Η Παναγία έπειτα ρώτησε:
– Θέλετε να προσφέρετε στο Θεό όλα τα δεινά που θα σας στείλει, υπέρ της αποκαταστάσεως των αμαρτημάτων που τον πρόσβαλλαν και για τη συγχώρηση των αμαρτωλών;
Η Λουκία απάντησε:
– Μάλιστα, θέλουμε.
– Όμως πρέπει να υποφέρετε πολύ, αλλά η Χάρη του Θεού θα είναι παρηγοριά σας.
Και αφού προέτρεψε τα παιδιά να απαγγέλουν καθημερινά το Ροδάριο για την επικράτηση της ειρήνης στον κόσμο και το τέλος του πολέμου, η Κυρία άρχισε να ανεβαίνει και να εξαφανίζεται στον ουρανό.

Η ανακάλυψη της εμφανίσεως
Και τα τρία παιδία είχαν δει την Κυρία, μόνο η Λουκία όμως την άκουσε να μιλάει. Η Υακίνθη την είδε και άκουσε, δε μίλησε όμως μαζί της. Τέλος, ο Φραγκίσκος την είδε αλλά δεν άκουσε τη φωνή της. Το ίδιο συνέβη και στις επόμενες εμφανίσεις.
Η Λουκία συνέστησε στα δύο ξαδέλφια να μην πούνε τίποτα στο σπίτι, στη Υακίνθη όμως ξέφυγε το μυστικό.
Από τότε η καθημερινότητά τους άλλαξε: υπέστησαν επιπλήξεις, δυσφημήσεις και εμπαιγμούς αρχικά από τους τρομοκρατημένους γονείς και στη συνέχεια από τις πολιτικές και εκκλησιαστικές αρχές. 

Δεύτερη εμφάνιση: 13 Ιουνίου 1917
Σε αυτό το ραντεβού που έγινε στις 13 Ιουνίου τα τρία βοσκόπουλα δεν ήταν μόνα: μαζί τους ήταν εξήντα περίπου άτομα. Ύστερα από την απαγγελία του Ροδαρίου, η Κυρία εμφανίστηκε και πάλι προτρέποντας τα παιδιά να απαγγέλουν το Ροδάριο καθημερινά και ζήτησε στη Λουκία να μάθει γραφή και ανάγνωση ώστε να μπορεί να μεταδίδει τα μηνύματά της.
Αποκάλυψε πόσο υποφέρει η Αμίαντη Καρδιά της εξαιτίας των προσβολών που υπομένει από τα αμαρτήματα της ανθρωπότητας. Είπε επίσης ότι η Υακίνθη και ο Φραγκίσκος πολύ σύντομα θα είχαν πάει στον ουρανό ενώ η Λουκία θα παρέμενε στον κόσμο ώστε να γνωρίσει στον κόσμο την Αμίαντο Καρδία της Παναγίας. 

Τρίτη εμφάνιση: 13 Ιουλίου 1917
Στις 13 Ιουλίου του 1917, αφού είχαν αντιμετωπίσει κάθε μορφής περιφρόνηση και γελοιοποίηση από τους συμπολίτες τους, η Λουκία, ο Φραγκίσκος και η Υακίνθη επέστρεψαν στην Cοva da Iria για την τρίτη συνάντηση με την Κυρία: εκείνη τη φορά περισσότερα από δύο χιλιάδες άτομα ήταν παρόντα.
Αφού απήγγειλαν το Ροδάριο, η Κυρία εμφανίστηκε και πάλι στη Λουκία και της ζήτησε να πει ποια ήταν και ότι θα πραγματοποιούσε ένα θαύμα ώστε όλοι να πιστέψουν. Η Κυρία είπε:
-Συνεχίστε να έρχεστε εδώ κάθε μήνα. Τον Οκτώβριο θα αναγγείλω ποια είμαι και τί θέλω και θα κάνω ένα θαύμα που οι πάντες θα μπορέσουν να δουν καλά ώστε να πιστέψουν.
Η Κυρία, όπως και τις άλλες φορές, άνοιξε τα χέρια της, απ’ όπου εξήρχετο μια ακτίδα φωτός που εισχωρούσε στη γη. Τότε η Λουκία αναφώνησε: A! H Κυρά μας!
Η Κυρία, σε εκείνο το σημείο εμπιστεύθηκε ένα μυστικό, απαγορεύοντας κατηγορηματικά στα τρία παιδιά να το αποκαλύψουν. Ολοκλήρωσε λέγοντας:
-Όταν απαγγέλετε το Ροδάριο, στο τέλος κάθε δεκάδας να λέτε: «Ω Ιησού, μου, συγχωρήστε τις αμαρτίες μας, διαφυλάξτε μας από τη φωτιά της Κολάσεως, οδηγήστε όλες τις ψυχές στον ουρανό ιδιαιτέρως εκείνες που περισσότερο έχουν ανάγκη του ελέους Σας».

Συνεχίζεται…  

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Βασίλισσα του Ουρανού, 21 Απριλίου 2024

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ Πλατεία Αγίου ΠέτρουΔ’ Κυριακή του Πάσχα, 21 Απριλίου 2024   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Αυτή η Κυριακή είναι αφιερωμένη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ  ΤΗΣ 5ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 22 Απριλίου 2024    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου