Επισιτιστική κρίση για 124 εκατομμύρια ανθρώπους: στη Νιγηρία βαραίνει την Boko Haram

Επισιτιστική κρίση για 124 εκατομμύρια ανθρώπους: στη Νιγηρία βαραίνει την Boko Haram

Παρουσιάστηκε η νέα παγκόσμια έκθεση σχετικά με την επισιτιστική κρίση: χειροτέρευσε η κατάσταση εξαιτίας των συγκρούσεων και της αστάθειας σε Μυανμάρ, Βορειοανατολική Νιγηρία, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Νότιο Σουδάν και Υεμένη. Η μαρτυρία ενός νιγηριανού ιερέα.

124 εκατομμύρια άνθρωποι σε 51 χώρες του κόσμου επλήγησαν από σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια μέσα στο 2017. Αυτό αποκαλύπτει η νέα έκδοση της παγκόσμιας έκθεσης σχετικά με την επισιτιστική κρίση, η οποία παρουσιάστηκε στη Ρώμη από τον Ο.Η.Ε. και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία υπογραμμίζει ότι έως και 11 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι από το 2016, επηρεάζονται από ένα επίπεδο πείνας τόσο σοβαρό ώστε να αποτελεί άμεση απειλή για τη ζωή ή το ανθρώπινο βιοπορισμό.

Πόλεμοι και ακραία κλιματικά φαινόμενα

Η επιδείνωση της κατάστασης στην Μυανμάρ, στη βορειοανατολική Νιγηρία, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, στο Νότιο Σουδάν και στην Υεμένη, συνδέεται σε μεγάλο βαθμό «με την έξαρση ή την κλιμάκωση συγκρούσεων και την αστάθεια». Τις παρατεταμένες συνθήκες ξηρασίας διαδέχθηκαν οι σπάνιες συγκομιδές σε χώρες της ανατολικής και νότιας Αφρικής που ήδη πλήττονται από υψηλά επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας και υποσιτισμού.

Η κατάσταση στη βορειοανατολική Νιγηρία

Στο βορειοανατολικό τμήμα της Νιγηρίας η κρίση αυτή γεννήθηκε από τις βιαιότητες της Boko Haram«επειδή κατά τα τελευταία 5-6 χρόνια δεν υπήρξε η δυνατότητα καλλιέργειας των αγρών για τους αγρότες, ακριβώς εξαιτίας της σύγκρουσης» με τους ισλαμιστές εξτρεμιστές, υπογραμμίζει ο δον Patrick Alumuku, διευθυντής επικοινωνίας της αρχιεπισκοπής του Abuja. Η βορειοανατολική Νιγηρία θεωρείται το επίκεντρο των τρομοκρατικών ενεργειών τις οποίες διέπραξε η Boko Haram, οι οποίες από το 2009 έχουν προκαλέσει τουλάχιστον 20 χιλιάδες θανάτους.

«Οι τρομοκράτες κατέστρεψαν τα αγροκτήματα», οπότε ολόκληρη η περιοχή έπρεπε να καταφύγει σε «εισαγωγές από άλλες περιοχές της χώρας: μιλάμε – υπογραμμίζει ο ιερέας – για μια περιοχή που κατοικείται από 40 εκατομμύρια άτομα». Συνεπώς, συνεχίζονται οι επιθέσεις, οι επιδρομές και οι απαγωγές από μέρος των εξτρεμιστών οι οποίοι τις τελευταίες ώρες απελευθέρωσαν φοιτητές τους οποίους είχαν απαγάγει στις 19 Φεβρουαρίου.

Και αναφέρονται ακόμη και παραβιάσεις των συνόρων με το Καμερούν και το Τσαντ. «Δεν είναι τυχαίο ότι η έκθεση για την επισιτιστική κρίση αναφέρει και το Τσαντ για έλλειψη τροφής: η Boko Haram διασχίζει τα σύνορα, όταν δέχεται επίθεση στη Νιγηρία», προσθέτει ο διευθυντής επικοινωνίας της αρχιεπισκοπής του Abuja.

Ο ρόλος της νιγηριανής Εκκλησίας

Σε αυτό το πλαίσιο, «οι νιγηριανοί επίσκοποι – υπενθυμίζει ο δον Alumuku- πήγαν στο Maiduguri, την πιο σημαντική και πολυπληθέστερη πόλη της περιοχής, πρωτεύουσα του ομόσπονδου κράτους του Borno, αλλά και προς τα σύνορα με το Καμερούν, για να φέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στον πληθυσμό, για να συναντηθούν με τους πρόσφυγες και να τους ενθαρρύνουν». Η παρουσία της Εκκλησίας, καταλήγει, είναι θεμελιώδης: στη Νιγηρία «η Εκκλησία συχνά δέχεται επίθεση, αλλά συνεχίζει» να εργάζεται αδιάκοπα.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου