12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΤΙΝΟΥ ΤΟΥ ΛΕΟΝ, ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ

12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΤΙΝΟΥ ΤΟΥ ΛΕΟΝ, ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ

 

Γεννήθηκε πριν από το 1130 στο Λεόν της Ισπανίας.

Σε βρεφική ηλικία ακόμα χάνει τη μητέρα του Ευγενία, έτσι ο πατέρας του ο Ιωάννης μαζί με το βρέφος τέκνο του εισήλθε στο μοναστήρι του Αγίου Μαρκέλλου.

Ο πατέρας του πέθανε όταν ο Μαρτίνος ήταν υποδιάκονος. Έκτοτε και για αρκετά χρόνια πραγματοποίησε προσκυνηματικά ταξίδια σε πολλά σημαντικά κέντρα της χριστιανοσύνης.

Με την επιστροφή του στο μοναστήρι του στο Λεόν χειροτονήθηκε πρεσβύτερος. Λίγο αργότερα τον βρίσκουμε να έχει μεταφερθεί από τον Αγ. Μαρκέλλο στην Ιερά Μονή Αγίου Ισιδώρου όπου παρέμεινε για το υπόλοιπο της ζωής του.

Το 1185 άρχισε να συγγράφει τα έργα του, που διατηρούνται σε δύο τόμους στη βιβλιοθήκη του μοναστηριού του Αγ. Ισιδώρου. Αυτά τα έργα είναι κυρίως απολογητικά και ασκητικά κείμενα καθώς επίσης ερμηνευτικά κάποιων βιβλίων της Καινής Διαθήκης.

Ένας εκ των πόθων του ήταν να πείσει τους Ιουδαίους, που τότε στο Λεόν ήταν πολυάριθμοι, ότι στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού έχουν εκπληρωθεί οι Μεσσιανικές Προφητείες.

Τα κυριότερα χαρακτηριστικά της πνευματικότητας του Μαρτίνου ήταν η αυστηρήασκητική, η αγάπη προς τους αδελφούς καθώς επίσης η ιδιαίτερη ευλάβεια προς τη Θεία Ευχαριστία και τον Τίμιο Σταυρό του Σωτήρα.

Ένας σύγχρονος βιογράφος του κάνει αναφορά σε ασυνήθιστα σημεία, όπως θεραπείες ασθενών κάποιοι εκ των οποίων ήταν ακόμα εν ζωή όταν έγραφε τη βιογραφία.

Πέθανε στις 12 Ιανουαρίου 1203. Το σώμα του αναπαύεται στο παρεκκλήσιο που είναι αφιερωμένο σε εκείνον στον Αγ. Ισίδωρο. Δεν είναι σχεδόν τίποτε γνωστό για την διαδικασία της αγιωνυμίας του, εντούτοις ήδη από τον 17ο αιώνα η ευλάβεια των πιστών είχε εξαπλωθεί σε ολόκληρη την επισκοπή Λεόν που τελούσε τη λειτουργική του μνήμη την ημέρα του θανάτου του.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Βασίλισσα του Ουρανού, 28 Μαΐου 2023

ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ Πλατεία Αγίου ΠέτρουΚυριακή 28 Μαΐου 2023   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Σήμερα, Πανήγυρη της Πεντηκοστής, το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου