12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΜΝΗΜΗ ΑΓΙΑΣ ΙΩΑΝΝΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΗΣ ΜΟΝΑΧΗΣ

12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΜΝΗΜΗ ΑΓΙΑΣ ΙΩΑΝΝΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΗΣ ΜΟΝΑΧΗΣ

Γεννήθηκε στη Ντιζόν στις 23 Ιανουαρίου 1572 από οικογένεια υψηλής ευγένειας Burgundian. Ο πατέρας της ήταν ο Benigno Frémyot, ο δεύτερος πρόεδρος του Κοινοβουλίου. Σύντομα έγινε ορφανή και μεγάλωσε κάτω από πατρική εκπαίδευση και ηθική.

Στις 29 Δεκεμβρίου 1592, Ιωάννα παντρεύτηκε τον Κρίστοφερ Β ', τον βαρόνο του Chantal. Ήταν ένας ευτυχισμένος γάμος. Αποκαλείτο  "η τέλεια κυρία" για την αφοσίωσή της που κατέβαλε στη ζωή της οικογένειάς της. Από αυτή την τέλεια ένωση γεννιούνται έξι παιδιά: οι δύο πρώτοι πεθαίνουν στη γέννηση, τότε φτάνουν οι Celso Benigno, η Μαρία Amata, η Francesca και η Carlotta.

Γλυκιά, γαλήνια, ευγενική, Ιωαάννα αγαπά την οικογένειά της, όπως και τους υπηρέτες της. Όταν ο Cristoforo απομακρύνεται από το κάστρο για να εκπληρώσει τα δικαστικά του καθήκοντα, η Ιωάννα αφήνει τα κομψά φορέματά της και αφιερώνεται στους φτωχούς, στους οποίους όχι μόνο προσφέρει χρήματα, αλλά και τους υπηρετεί. Η φιλανθρωπία της γίνεται θαυμαστή κατά τη διάρκεια της πείνας που πλήττει την Βουργουνδία το χειμώνα 1600-1601. Εδώ η βαρόνη μεταμορφώνει τον πύργο σε ένα πραγματικό νοσοκομείο για να φιλοξενήσει τις μητέρες και τα παιδιά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, χωρίς να ακούει τους μύθους πολλών και ενθαρρύνεται από το σύζυγό της, και φροντίζει για την κατασκευή ενός νέου φούρνου ώστε να μπορεί να διανέμει ψωμί σε όλους αυτούς που χτυπούν την πόρτα της.

Το 1610, υπέγραψε πράξη με τον συμβολαιογράφο, στον οποίο στερήθηκε όλων των περιουσιακών στοιχείων υπέρ των παιδιών της. Έτσι εγκατέλειψε την οικογένειά της  και έφυγε για το Annecy και στις 6 Ιουνίου, μαζί με δύο συντρόφισσες της, Giacomina Favre και Giovanna Carlotta de Bréchard, εισέρχονται στο μικρό και ταπεινό "σπίτι της Γκαλερί", το λίκνο του μοναχικού τάγματος της Επισκέψεως.

Θα παραμείνει πάντα "μητέρα", συνεχίζοντας να αγαπάει τα παιδιά της βαθιά και τρυφερά. Ακολουθούν πολλοί θάνατοι, που  μόνο η κόρη της Φραγκίσκα επιβιώνει μεταξύ των παιδιών της. Τότε ο Θεός γίνεται γι 'αυτήν η μόνη αναζήτηση, ο μόνος σκοπός ζωής της. Μετά το θάνατο του Francis de Sales (28 Δεκεμβρίου 1622), ο Ιωάννα βρίσκεται μόνη της επικεφαλής του νέου μοναχικού τάγματος της επίσκεψης. Γίνεται προσκυνητής στους δρόμους της Γαλλίας, ιδρύοντας έως και 87 εκκλησίες. Καταλήφθηκε "στην αγάπη της εργασίας και στο έργο της αγάπης", όπως έλεγε. Πέθανε στις 13 Δεκεμβρίου 1641 στο μοναστήρι του Moulins και η μνήμη της τελείται στις 12 Αυγούστου.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 5 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

5 Δεκεμβρίου μνήμη του Αγίου Σάββα του Οσίου

Γεννήθηκε στη Ματουλάσκη της Καισάρειας στην Καππαδοκία από χριστιανούς γονείς. Νεαρός ακόμα εισέρχεται στη σχολή ενός μοναστηριού στην ίδια πόλη. Εκεί ανακαλύπτει την κλήση του

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου