Η “ BLACK DAY “ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΤΗΣ ΙΝΔΙΑΣ

Η “ BLACKDAY“ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΤΗΣ ΙΝΔΙΑΣ

Είναι γνωστό ότι η κοινωνική ζωή της Ινδίας βασίζεται στις ‘΄κάστες”, δηλαδή ο πληθυσμός της έχει δικαιώματα και πρόσβαση σε αξιώματα ανάλογα με την κοινωνική τάξη στην οποία ανήκει. Εκτός κάστας, στην χαμηλότερη κοινωνική θέση βρίσκονται οι “ Dalit”
Ta 2/3 των χριστιανών της χώρας ανήκουν σε αυτή την κοινωνική ομάδα, Υπενθυμίζουμε ότι οι χριστιανοί είναι το 2, 3% του πληθυσμού των 1, 3 δις Ινδών!
Την 10-8-1950 θεσπίστηκε συνταγματική διάταξη ότι τα ειδικά προνόμια σε θέματα εκπαίδευσης και πρόσληψης στο δημόσιο τομέα που έχουν θεσπισθεί για τη βελτίωση της κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης των Dalit αφορούν μόνο αυτούς που ακολουθούν την ινδουιστική θρησκεία ! Ο νόμος περιέλαβε τους οπαδούς των Σιχ, το 1956 και τους Βουδιστές, το 1990, εξακολουθώντας να εξαιρεί, ως σήμερα, τους Χριστιανούς και τους Μουσουλμάνους.
Φυσικά οι εξαιρεθέντες θεωρούν τη διάκριση αυτή εναντίον του πνεύματος του Συντάγματος και ως παραβίαση των θρησκευτικών δικαιωμάτων τους.
Πέραν από την προσφυγή στα Δικαστήρια, που ακόμα δεν έχουν εξετάσει το ζήτημα, οι κοινότητες χριστιανών και μουσουλμάνων προσπαθούν να κάνουν ευρύτερα γνωστή την ανωτέρω διάκριση. Από το 2009, η Σύνοδος Καθολικής Ιεραρχίας της Ινδίας, το Εθνικό Συμβούλιο Εκκλησιών της Ινδίας και το Συμβούλιο των Χριστιανών Dalit έχουν ανακηρύξει ως “ Μαύρη Μέρα “ διαμαρτυρίας και διαδηλώσεων την 10η Αυγούστου, ημέρα ψήφισης της διάταξης το 1950.
Το περασμένο Σάββατο λοιπόν, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι, αλλά και άλλοι πολίτες που πιστεύουν στη δημοκρατία και τα ίσα δικαιώματα για όλους τους Ινδούς
διαμαρτυρήθηκαν στα περισσότερα ινδικά κρατίδια κατά του νόμου. Απέστειλαν επίσης υπομνήματα στις αρχές της χώρας ζητώντας δικαίωση…

Πηγή : Vatican News
Φωτογραφία : Ινδοί χριστιανοί σε θρησκευτική τελετή

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”
 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου