10 Φεβρουαρίου Μνήμη της αγίας Σχολαστικής

10 Φεβρουαρίου Μνήμη της αγίας Σχολαστικής

α_σχολαστική.JPG

Το όνομα της Σχολαστικής, αδελφής του Αγίου Βενεδίκτου, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την αρχή του κοινοβιακού δυτικού μοναχισμού. Ο Βενέδικτος προέτρεπε όσους επιθυμούσαν να ακολουθήσουν το μοναχισμό να μην το πράττουν πλέον μέσω της αποξένωσης και της απομάκρυνσης από τα εγκόσμια ακολουθώντας την οδό του ερημίτη αλλά ζώντας σε οργανωμένες κοινότητες όπου μέλη μοιράζονται αυστηρά το χρόνο τους μεταξύ προσευχής, εργασίας, μελέτης και ανάπαυσης.
Από νεαρή αφιέρωσε την αγνότητά της στο Θεό.
Αργότερα, όταν ο Βενέδικτος ζούσε με τους μοναχούς του στο Μοντεκασσίνο. η Σχολαστική μαζί με μια μικρή ομάδα αφιερωμένων παρθένων. εγκαταστάθηκαν σε ένα άλλο μοναστήρι στη γύρω περιοχή.
Ελάχιστα είναι γνωστά για την αγία Σχολαστική.
Το μοναδικό κείμενο που αναφέρεται σε εκείνη είναι το δεύτερο βιβλίο των Διαλόγων του Πάπα Γρηγορίου του Μεγάλου (590 – 604). Εντούτοις, το έργο των Διαλόγων είναι περισσότερο παραινετικό, προτείνοντας στους πιστούς κάποια παραδείγματα αγιότητας, και η ιστορική του ακρίβεια δεν αποτελεί βασική του προτεραιότητα. Επίσης, οι αναφορές του Γρηγορίου στη Σχολαστική είναι μόνο έμμεσες, αφού κύριο ρόλο είχε ο αδελφός της Βενέδικτος.
Το κείμενο πληροφορεί ότι τα δύο αδέλφια επιτρεπόταν να συναντιούνται μόνο μια φορά το χρόνο. Ίσως ήταν Τεσσαρακοστή του έτους 542 όταν ο Γρηγόριος διηγείται μια τέτοια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε έξω από τα μοναστήρια τους σε ένα σπίτι στο Μοντεκασσίνο. Η συνάντηση των δύο αδελφών έπρεπε να έχει μικρή διάρκεια, καθώς οι αυστηροί κανόνες πρέπει να ισχύουν ακόμα και για εκείνους που τους έχουν θεσπίσει.
Η Σχολαστική ζήτησε να παραταθεί η συνάντησή τους αλλά δεν επιτρεπόταν. Εκείνη προσευχήθηκε έντονα και δυνατά σε σημείο που ξέσπασε μια δυνατή καταιγίδα που ουδείς δεν μπόρεσε να απομακρυνθεί από το σπίτι στο οποίο βρίσκονταν. Έτσι, η εκεί παραμονή τους κράτησε λίγο περισσότερο. Αυτή θα είναι η τελευταία φορά που τα δύο αδέλφια συναντήθηκαν, αφού πέθανε τρεις ημέρες αργότερα.
Στους Διαλόγους του Πάπα Γρηγορίου λέγεται πως ο Βενέδικτος αντιλήφθηκε το θάνατο της αδελφής του καθώς είδε την ψυχή της να ανεβαίνει στον ουρανό με τη μορφή ενός περιστεριού.
Οι μοναχοί τότε πήγαν και πήραν το σώμα της και το ενταφίασαν στον τάφο που ο Βενέδικτος είχε προετοιμάσει για τον ίδιο στο Μοντεκασσίνο και όπου και ο ίδιος θα ενταφιαστεί μετά το θάνατό του το έτος 547.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 25ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 24 Σεπτεμβρίου 2022                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

24 Σεπτεμβρίου μνήμη της Παναγίας της Φανερωμένης

  Στις αρχές του 13ου αιώνα, οι Μωαμεθανοί καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της Ισπανίας. Χιλιάδες χριστιανοί συλλαμβάνονται αιχμάλωτοι ή μεταφέρονται στην Αφρική, όπου πωλούνται ως

26η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ, Κύκλος Γ’

  26η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ, Κύκλος Γ’   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Δαν 3, 31. 29. 30. 43. 42) Όσα έκανες σ’ εμάς, Κύριε, τα έκανες

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου