Προσοχή στις ακυρώσεις γάμου, για το καλό των παιδιών

Προσοχή στις ακυρώσεις γάμου, για το καλό των παιδιών

Πάπας.jpeg

ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΡΩΜΑΪΚΗΣ ΡΟΤΑΣ
(TRIBUNAL APOSTOLICUM ROTAE ROMANAE)
ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΣΟΥΝ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021 ο Πάπας εγκαινίασε το Έτος της Δικαιοσύνης της Ρωμαϊκής Ρότας, επιμένοντας σε μια από τις θεμελιώδεις πτυχές της ένωσης μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας, που είναι τα παιδιά τους. Λίγες εβδομάδες πριν από τα εγκαίνια του Έτους της Οικογένειας Amoris Laetitia, ο Άγιος Πατέρας ζήτησε από τους δικαστές να λαμβάνουν πάντα την απόφασή τους ανησυχώντας για το καλό των παιδιών, τα οποία κάποιες φορές αντιμετωπίζονται ως νόμισμα ανταλλαγής μεταξύ των γονέων. Μια ανησυχία που πρέπει επίσης να κατέχουν και οι επίσκοποι.

Απευθυνόμενος στα μέλη του Αποστολικού Δικαστηρίου που κρίνουν σε δεύτερο βαθμό τις υποθέσεις που έχουν ήδη κριθεί από τα επισκοπικά δικαστήρια – ιδίως τις αιτήσεις αναγνώρισης της ακυρότητας του γάμου – ο Πάπας αντιμετώπισε το ζήτημα των παιδιών των ζευγαριών εν αναμονή της δίκης: «Το δώρο των παιδιών είναι μια από τις θεμελιώδεις πτυχές της ένωσης μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας», υπογράμμισε ο Ποντίφικας.

Το να είσαι οικογένεια δεν μπορεί να θεωρηθεί ανασταλτικό περιουσιακό στοιχείο

Στο παρελθόν, έγινε λόγος για «πιθανή» ακυρότητα (γάμου) που συνδέεται με το bonum familiae, ένα σενάριο το οποίο «αποκλείστηκε, ενισχύοντας έτσι τη θεολογική μορφή της οικογένειας», πράγμα για το οποίο ο Πάπας Φραγκίσκος χαίρεται. Ωστόσο, υπενθυμίζει ότι το bonum familiae είναι «πάντα και σε κάθε περίπτωση ο ευλογημένος καρπός της συζυγικής συναίνεσης, που δεν μπορεί να σβήσει ολοκληρωτικά με τη δήλωση της ακυρότητας, διότι το γεγονός ότι είσαι οικογένεια δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ανασταλτικό αγαθό, καθότι είναι ο καρπός ενός θεϊκού σχεδίου. […] Οι σύζυγοι με παιδιά από τον Θεό, είναι αυτή η νέα πραγματικότητα που ονομάζουμε οικογένεια».

Ο Πάπας επιθυμεί οι όποιες ενέργειες γίνονται μέσω των αποφάσεων να λαμβάνονται έχοντας πάντα υπόψη ότι η οικογένεια είναι «η βάση της κοινωνίας και παραμένει η πιο κατάλληλη δομή που θα εγγυάται στους ανθρώπους το αναπόσπαστο στοιχείο που απαιτείται για τη μόνιμη ανάπτυξή τους» (Ομιλία προς την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Καθολικών Οικογενειακών Συλλόγων, 1 Ιουνίου 2017). Ο Πάπας αναμένει έτσι από τους δικαστές να αναρωτηθούν πώς μπορεί να σωθεί το καλό των παιδιών στις περιπτώσεις που θα έχουν να δικάσουν.

Amoris Laetitia, ένα χρήσιμο εργαλείο

Εάν η νέα μυστηριακή ένωση μετά την κήρυξη της ακυρότητας του γάμου ικανοποιεί αυτόν που την ζήτησε, ο Πάπας αναρωτιέται για την τύχη του παιδιού και τον τρόπο με τον οποίο η Εκκλησία το συνοδεύει: «Πώς να εξηγήσουμε στα παιδιά – για παράδειγμα – ότι η μητέρα που εγκαταλείπεται από τον πατέρα τους και χωρίς πρόθεση τις περισσότερες φορές να σχηματίσει μια νέα ένωση μπορεί να λάβει κοινωνία την Κυριακή, αλλά όχι ο πατέρας τους που ζει με έναν άλλο άνθρωπο ενώ περιμένει το αίτημά του για ακύρωση;». Αρκετές φορές οι Συνοδικοί Πατέρες αναρωτήθηκαν σχετικά. Σήμερα η Εκκλησία διαθέτει ένα «χρήσιμο ποιμαντικό εργαλείο με την Αποστολική Παραίνεση Amoris Laetitia» όπου υπάρχουν «σαφείς ενδείξεις, ώστε κανένας, και ιδίως ο μικρότερος και ο πιο ταλαιπωρημένος (το παιδί), να μένει μόνος του ή να αντιμετωπίζεται ως μέσο ανταλλαγής από διχασμένους γονείς». Ο Πάπας καλεί τους δικαστές να συμμετάσχουν στην«εκκλησιαστικη πορεία»που θα ξεκινήσει η Εκκλησία στις 19 Μαρτίου στα εγκαίνια του Έτους της Οικογένειας Amoris Laetita. Ο Φραγκίσκος τους ζητά να μην παραμείνουν «αδρανείς» ενόψει των πιθανών καταστροφικών συνεπειών μιας απόφασης ακυρότητας και να ανοίξουν τους ορίζοντες αυτής της «δύσκολης αλλά όχι αδύνατης» ποιμαντικής φροντίδας που συνίσταται στη φροντίδα των παιδιών. Το έργο τους δεν είναι μια «ψυχρή πράξη καθαρής νομικής απόφασης», τονίζει. Ο Πάπας επικαλείται το Άγιο Πνεύμα ώστε να τους διαφωτίσει και να τους βοηθήσει να μην ξεχάσουν τα αποτελέσματα της απόφασής τους, ειδικά για τα παιδιά, ανησυχώντας για την ηρεμία τους ή για την απώλεια της χαράς τους. Ο Φραγκίσκος τους προσκαλεί να προσευχηθούν για να τους καθοδηγήσει το Πανάγιο Πνεύμα.

Υποστηρίξτε τα παιδιά

Με λίγα λόγια, ο Πάπας εκμεταλλεύεται αυτήν την ομιλία για να αφυπνίσει τους επίσκοπους, έτσι ώστε και αυτοί να αποδεχτούν και να ακολουθήσουν αυτήν την πρόκληση, ώστε να μην «αφήσουν στην αποκλειστική παρέμβαση των πολιτικών αρχών στους πιστούς που βασανίζονται μετά από αποφάσεις που ενδέχεται να μην δέχονται ή απλός να τις υπομένουν». Τους προσκαλεί στη «φαντασία της φιλανθρωπίας» επειδή προωθεί «την ευαγγελική ευαισθησία απέναντι σε οικογενειακές τραγωδίες». Ο Φραγκίσκος θέλει να υπάρχει μια πνευματική και ποιμαντική συνοδεία εγκαταλελειμμένων συζύγων και των πιθανών παιδιών που υποβάλλονται σε «δίκαιες» νόμιμες αποφάσεις ακύρωσης γάμου.

Πηγή: Vatican News

παπ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΑΤΡΤΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 21 Φεβρουαρίου 2024               Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου