Το κήρυγμα της Κυριακής

22η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ, ΚΥΚΛΟΣ Γ

Σήμερα ο λόγος του Θεού μας υπενθύμισε ότι η σωτηρία του ανθρώπου δεν εξαγοράζεται με τα καλά του έργα ή με τους τίτλους που διαθέτει στην επίγεια ζωή του. Πάνω από όλα χρειάζεται η χάρη του Θεού. Χάρη στην ευσπλαχνία και την αγάπη του Θεού οι πόρτες της Βασιλείας του Θεού είναι ορθάνοικτες και για να τις διαβεί κανείς χρειάζεται απλά να είναι ταπεινός και να είναι γίνει μικρός σαν ένα παιδί, όπως μας είπε και την περασμένη Κυριακή. Συνήθως σήμερα όπως και χθες οι άνθρωποι αναζητούν στη ζωή μια καλή θέση. Ακόμη και σε ένα γεύμα γάμου το ένστικτο των προσκεκλημένων τους οδηγεί στο να επιλέξουν την καλύτερη θέση. Ο Ιησούς όμως λίγο πριν μας είπε ότι στη Βασιλεία του Θεού μπαίνει εκείνος που αναζητά την τελευταία θέση, όχι την πρώτη.

Το να είναι κανείς ταπεινός δεν σημαίνει να συμπεριφέρεται υποτιμητικά για τον εαυτό του, ή να παίρνει μία στάση δουλική για να γίνει αποδεκτός από τους άλλους, απλώς οφείλει να δημιουργεί μία σχέση αγάπης προς όλους. Μόνο έτσι η επιθετικότητα που υπάρχει μέσα μας αντί να εκφράζεται με απαιτητικό τρόπο, μεταβάλλεται σε θετική δύναμη υπηρεσίας. Αυτό είναι το μάθημα που ο Κύριος μας έδωσε σήμερα.

Το πρώτο Βιβλικό ανάγνωσμα αποτελείται από ένα μείγμα προτροπών που μας απευθύνει ο σοφός Σειράχ, ο οποίος βεβαιώνει ότι η σοφία ανήκει στους «μικρούς και τους ταπεινούς» Αυτό είναι ένα μήνυμα που αφορά την απλή ανθρώπινη καθημερινή ζωή. Το μεγαλείο του ανθρώπου δεν συνίσταται στους τίτλους που αναφέρονται στο επισκεπτήριό του, αλλά εξαρτάται από τον εσωτερικό πλούτο της καρδιάς του που έχει τη δύναμη να αγαπά χωρίς διακρίσεις.

Στο δεύτερο ανάγνωσμα ο Απόστολος Παύλος μας υπενθύμισε τις δύο μεγάλες εμφανίσεις του Θεού:  Αυτή που έγινε πάνω στο όρος Σινά, όταν παρέδωσε στον άνθρωπο, δια του Μωυσή, το νόμο και την ορατή εμφάνισή του που πραγματοποιείται στο πρόσωπο του Χριστού.

Στην Ευαγγελική περικοπή οι συμβουλές του Ιησού προς εμάς εκπληρώνονται στην ίδια τη ζωή του. Με την ενσάρκωση του ο Υιός του Θεού άφησε την πρώτη θέση και κατέλαβε την τελευταία. Πέραν από το να μας υποδείξει τρόπους καλής συμπεριφοράς, ο Ιησούς μας προσφέρει το δρόμο που μας οδηγεί “στην αίθουσα του συμποσίου της Βασιλείας του Θεού». Εκεί η κατανομή των θέσεων αλλάζει την τάξη που ισχύει στα υλικά συμπόσια των ανθρώπων που ετοιμάζουν πάνω στη γη. Στη Βασιλεία του Θεού: οι πρώτοι γίνονται τελευταίοι και οι τελευταίοι πρώτοι. Στα βασίλεια των ανθρώπων οι επώνυμοι γίνονται πρώτοι και οι ανώνυμοι τελευταίοι. Στη Βασιλεία του Θεού δεν υπάρχουν επώνυμοι και ανώνυμοι.

Ο Ιησούς προτείνει μια αγάπη, ανιδιοτελή, φέρνουν το όνομα του Χριστού.

Η προβολή του εαυτού μας, ο εγωισμός και η αυτάρκεια κλείνουν την πόρτα της εισόδου της Βασιλείας του Θεού. Αντιθέτως η αγάπη, η απλότητα, η ταπεινότητα, η δικαιοσύνη και η αδελφοσύνη την ανοίγουν διάπλατα!

Μόνο μια τέτοια αγάπη μπορεί να καταργήσει τους κοινωνικούς διαχωρισμούς. Να δίνει κανείς χωρίς να περιμένει αντάλλαγμα.

Οι σημερινές συμβουλές του Ιησού σήμερα πέραν από ηθικές οδηγίες είναι ένα φιλικό κάλεσμα να τον μιμηθούμε. Εκείνος ήλθε στον κόσμο, όχι για να τον υπηρετήσουν, αλλά για να υπηρετήσει. Αυτό πρέπει να το δούμε ως δείγμα υπέρτατης αγάπης! Χαίρομαι ιδιαίτερα που το προσπαθείτε και σας βεβαιώνω ότι κι εγώ το προσπαθώ. Αμήν.

(+Νικόλαος)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου