Μελέτη του Ευαγγελίου: 22 Μαρτίου 2022

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΚΟΣΤΗΣ


Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (23, 1-12)

Τον καιρό εκείνο, ο Ιησούς μίλησε στα πλήθη και στους μαθητές του, και είπε: «Επάνω στην καθέδρα του Μωυσή κάθισαν οι γραμματείς και οι Φαρισαίοι. Όλα, λοιπόν όσα σας πουν, να τα εκτελείτε, και να τα τηρείτε. Μην κάνετε σύμφωνα με τα έργα τους, γιατί λένε μόνο και δεν πράττουν. Φορτώνουν βαριά και δυσβάστακτα φορτία και τα βάζουν επάνω στους ώμους των ανθρώπων, ενώ οι ίδιοι δεν θέλουν ούτε με το δάκτυλο τους δεν θέλουν να τα κινήσουν.

Και όλα τα καλά τους έργα τα πράττουν  για να τους θαυμάζουν οι άνθρωποι. Πλαταίνουν, πράγματι,  τα φυλακτήρια  τους και φαρδαίνουν τις άκρες  από τα ιμάτια τους. Αγαπούν τις πρώτες θέσεις στα δείπνα και τα πρωτοκαθεδρίες στις συναγωγές, τους ασπασμούς στις αγορές και θέλουν να τους φωνάζουν οι άνθρωποι «ραββί».

Αλλά εσείς να μην ονομαστείτε «ραββί» διότι ένας είναι ο διδάσκαλος σας, ενώ εσείς είστε αδέλφια. Και μην ονομάσετε επάνω στη γη κάποιον  «πατέρα» διότι ένας είναι ο Πατέρας σας, ο ουράνιος. Ούτε να ονομαστείτε «καθοδηγητές», διότι καθοδηγητής είναι ένας: ο Χριστός.

Κι εκείνος που είναι ο μεγαλύτερος σας, ας είναι ο υπηρέτης σας. Όποιος υψώσει τον εαυτό του θα ταπεινωθεί κι όποιος ταπεινώσει τον εαυτό του θα υψωθεί».

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

«Επάνω στην καθέδρα του Μωυσή κάθισαν οι γραμματείς και οι Φαρισαίοι. Όλα, λοιπόν όσα σας πουν, να τα εκτελείτε, και να τα τηρείτε. Μην κάνετε σύμφωνα με τα έργα τους, γιατί λένε μόνο και δεν πράττουν.».

Τα λόγια του σημερινού Ευαγγελίου είναι πολύ σκληρά και επίσης αποκαλύπτουν τον πραγματικό λόγο για τον οποίο ο Ιησούς απολάμβανε αφενός την παθιασμένη αγάπη των απλών ανθρώπων και μια βαθιά αντιπάθεια και απόρριψη εκ μέρους των γραμματέων, των Φαρισαίων και των νομοδιδασκάλων. Η σκληρότητα όμως αυτών των λόγων του δεν αγγίζει από απόσταση το μήνυμα του Νόμου αλλά μάλλον την εφαρμογή του από αυτούς που «λένε αλλά δεν πράττουν». Αρκεί να κουβεντιάσουμε με έναν έφηβο για να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό που τον «τρελαίνει» περισσότερο είναι να δέχεται μια επίκριση από τους γονείς του για κάτι και να βλέπει ότι είναι οι πρώτοι που κάνουν το ακριβώς αντίθετο.

Το μπέρδεμα ανάμεσα σε αυτό που λέμε ότι είναι σωστό, και το απαιτούμε από τη ζωή του άλλου ενώ εμείς ζούμε αντίθετα με αυτό δίνοντας μια κακή μαρτυρία, είναι αυτό ακριβώς που απομακρύνει τους περισσότερους ανθρώπους. Ο Ιησούς φαίνεται να θέλει να πει: σώστε ότι καλό σας λένε αλλά μην συμπεριφέρεστε κατά τον ίδιο τρόπο. Και ποιος είναι αυτός ο λάθος τρόπος;

«Πλαταίνουν, πράγματι, τα φυλακτήρια τους και φαρδαίνουν τις άκρες από τα ιμάτια τους. Αγαπούν τις πρώτες θέσεις στα δείπνα και τα πρωτοκαθεδρίες στις συναγωγές, τους ασπασμούς στις αγορές και θέλουν να τους φωνάζουν οι άνθρωποι «ραββί»

Είναι λάθος να ζούμε πάντα προσποιούμενοι και να είμαστε απαιτητική από τους άλλους σε σημείο να τους κάνουμε τη ζωή δύσκολη. Είναι λάθος να κάνουμε το καθετί μόνο για να μας δουν οι άλλοι και πάσχουμε από πνευματικό ναρκισσισμό. Είναι λάθος να ζητούμε να μας αποκαλούν δάσκαλους και πατέρες νομίζοντας ότι η ζωή συμπίπτει με τους τίτλους που έχουμε. Όλα αυτά τα πράγματα βρίσκονται πάντα στην πόρτα της καρδιάς μας ως ένας συνεχής πειρασμός. Ο Ιησούς μιλάει σε εμάς, και το μόνο αντίδοτο σε αυτό είναι να θυμόμαστε τη λογική της υπηρεσίας και όχι την υπεροψία: «εκείνος που είναι ο μεγαλύτερος σας, ας είναι ο υπηρέτης σας.».

Στοχασμός: don Luigi Maria Epicoco


ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κύριε δεν θέλω να είμαι από αυτούς που λένε αλλά δεν πράττουν, διότι θα είμαι ένας ψεύτης και υποκριτής! Δυστυχώς υπάρχουν πολλές φορές που είμαι μόνο λόγια χωρίς πράξεις. Πόσες φορές έχω υποσχεθεί σε Σένα! Κι άλλες φορές που έχω πει δημόσια τι είναι σωστό και δίκαιο! Όμως λόγω αδιαφορίας, απραξίας, αλαζονείας δεν τήρησα τον λόγο μου. Μου αρέσει να φαίνομαι σε ό,τι κάνω αν και γνωρίζω ότι είναι λάθος, διότι οι έπαινοι των άλλων τρέφουν την ύπαρξη μου. Έτσι η καρδιά μου είναι γεμάτη από περηφάνια αναζητώντας βραβεία και τιμές. Ενώ η μόνη ανταμοιβή μας, η μόνη τιμή μας είσαι Εσύ, Κύριε μου. Από Εσένα μόνο θα πρέπει να λαβαίνουμε τα συγχαρητήρια μας διότι ότι κάνουμε είναι για Σένα. Η κάθε εργασία μου, κάθε μόχθος μου πρέπει να εξυπηρετεί τη βασιλεία Σου. Μάθε με Κύριε να μην υψώνω τον εαυτό μου. Βοήθησε με να γίνω περισσότερο ταπεινός έτσι ώστε να πράττω αυτά που λέω αναζητώντας μόνο τη δόξα Σου.

Προσευχή του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

(πηγή: episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 20-21.4.2024

Οικισμός Ενορία  20 -21 Απριλίου 2024 Αγάπη Αγίου Αγαπητού 20/4 Σάββατο    18.00 Θεία Λειτουργία Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ 19 Απριλίου 2024    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου