Μελέτη του Ευαγγελίου: 21 Μαρτίου 2022

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΚΟΣΤΗΣ

 

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο (6, 36-38)

Τον καιρό εκείνο είπε ο Ιησούς στους μαθητές του:

«Να είστε σπλαχνικοί, όπως και ο Πατέρας σας είναι σπλαχνικός. Και να μην κρίνετε, για να μην κριθείτε. Μη καταδικάζετε, και δε θα καταδικασθείτε. Συγχωρείτε, και θα συγχωρεθείτε.

Δίνετε και θα σας δοθεί. Θα δώσουν στην αγκαλιά σας με μέτρο συμπιεσμένο, γεμάτο και ξέχειλο. Διότι με εκείνο το μέτρο που μετράτε, κι εσείς θα μετρηθείτε”.

Λόγος του Κυρίου

 


ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

«Να είστε σπλαχνικοί, όπως και ο Πατέρας σας είναι σπλαχνικός».

 

Ίσως να ακούγεται κάπως αλαζονική η προτροπή του Ιησού να είμαστε όπως ο Πατέρας. Ποιος από εμάς μπορεί να ισχυριστεί ότι συμπεριφέρεται σαν το Θεό. Κι όμως η αγιότητα συνίσταται ακριβώς στο να σκεφτόμαστε και να ενεργούμε όπως σκέφτεται και ενεργεί ο Θεός. Και αυτό χωρίς να αναζητούμε ιδιαίτερες αισθήσεις. Το θαύμα στο οποίο είμαστε καλεσμένοι είναι να γίνουμε όμοιοι με τον Θεό στην ευσπλαχνία, στο να απαρνηθούμε να κρίνουμε τους άλλους, στο να καταδικάζουμε, στην ικανότητα να συγχωρούμε:

 

«να μην κρίνετε, για να μην κριθείτε. Μη καταδικάζετε, και δε θα καταδικασθείτε. Συγχωρείτε, και θα συγχωρεθείτε».

 

Αλλά ίσως αυτό που μας κάνει περισσότερο να είμαστε σαν τον Θεό είναι να ανατρέψουμε εκείνη την αρπακτική φύση που κουβαλάει ο καθένας μας μέσα του. Πράγματι, μας είναι φυσικό να θεωρούμε ότι η ρίζα της ευτυχίας μας βρίσκεται στο ρήμα «παίρνω». Το Ευαγγέλιο, όμως, μας διδάσκει το αντίθετο, δηλαδή ότι κάθε άνθρωπος ολοκληρώνεται πλήρως μόνο όταν είναι πρόθυμος να «δώσει» και όχι να «πάρει»:

 

«Δίνετε, και θα σας δοθεί. Θα δώσουν στην αγκαλιά σας με μέτρο συμπιεσμένο, γεμάτο και ξέχειλο. Διότι με εκείνο το μέτρο που μετράτε, κι εσείς θα μετρηθείτε».

 

Αλλά η βασική σοφία ενός τέτοιου αιτήματος βασίζεται σε μια καθολική προϋπόθεση, που ισχύει για κάθε άνθρωπο: θα γίνει σε σένα ακριβώς όπως και εσύ θα κάνεις στον πλησίον σου. Μόνο όταν μετράμε τις συνέπειες των επιλογών μας στον εαυτό μας, συνειδητοποιούμε πόσο καλές ή κακές είναι. Όσο κάνουμε πράγματα στους άλλους που δεν τα γνωρίζουμε στο πετσί μας, τότε κινδυνεύουμε να επιθυμούμε ευσπλαχνία και τρυφερότητα για τον εαυτό μας και να επιφυλάξουμε κρίση και σκληρότητα για τους άλλους.

Με αυτόν τον τρόπο ο Ιησούς στο σημερινό Ευαγγέλιο φαίνεται να μας υπενθυμίζει ότι για άλλη μια φορά δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε τις τρεις αγάπες με τις οποίες καλούμαστε να ζήσουμε τη ζωή μας: αγάπη για τον Θεό, αγάπη για τον πλησίον και αγάπη για τον εαυτό μας. Δεν μπορείς να επιθυμείς να σε αγαπήσει ο Θεός αν δεν αγαπάς τον πλησίον σου, αλλά μπορείς να αγαπήσεις τον πλησίον σου μόνο αν τον αγαπάς όπως τον εαυτό σου, και επομένως μόνο αν αγαπάς πραγματικά τον εαυτό σου, μπορείς να αγαπάς και τους δύο.

Στοχασμός: don Luigi Maria Epicoco

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κύριε Ιησού Χριστέ, θέλω να είμαι σπλαχνικός προς τους άλλους, όπως είναι και ο Θεός Πατέρας. Όμως η καχυποψία μου, η δυσπιστία μου προς τους άλλους βλέποντας την απληστία τους, έχουν σκληρύνει την καρδιά μου σαν πέτρα. Δεν θέλω να κρίνω τους άλλους αλλά η σημερινή νοοτροπία, τα μέσα μαζικής δικτύωσης και ενημέρωσης καλλιεργούν την κακή κριτική σε τέτοιο βαθμό που, χωρίς να το αντιλαμβάνομαι, κρατώ μια συνεχής αρνητική στάση απέναντι σε όλους. Ούτε επιθυμώ να καταδικάσω κάποιον. Ωστόσο το κάνω από αγανάκτηση, διχόνοια, πίκρα διότι το άδικο κυριαρχεί, οι δυνατοί εξουσιάζουν κι οι αδύναμοι υποφέρουν. Βοήθησε με με τη χάρη Σου, Κύριε, έτσι ώστε να συγχωρώ όλους όσους μου έχουν κάνει κακό. Ναι, μόνο η συγχώρεση θα φέρει κάθαρση στην ψυχή μου και ειρήνη στην καρδιά μου. Έτσι θα συμφιλιωθώ με Σένα, Κύριε, για να σε ακολουθήσω ξανά με χαρά. Η συγχώρεση ας γίνει για μένα το μέτρο με το οποίο θα κρίνω τους άλλους.

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

(πηγή: episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

3η Κυριακή του Πάσχα (B)

3η   ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (B)     ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 66[65],1-2                         Αλαλάξετε στο Θεό όλη η γη, ψάλετε στη δόξα του Ονόματός

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18 Μαΐου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου