Ομιλία του αρχιεπισκόπου κατά την Πανήγυρη του Καθεδρικού Ναού στην Τήνο

Πανήγυρη Καθεδρικού  Ναού της Παναγίας του Ροδαρίου

και ανάληψη του Πάλλιου.

3/10/2021

 

Η φετινή πανήγυρη της Παναγίας του Ροδαρίου συμπληρώνει 450 χρόνια εορτασμού από τότε που η Παναγία βοήθησε να ελευθερωθεί η Χριστιανική Ευρώπη από τον κίνδυνο του εξισλαμισμού από τους Οθωμανούς. Αυτή η επέτειος τονίζει την δύναμη της προσευχής προς τη Μητέρα μας η οποία φροντίζει για τα παιδιά της, και μας διδάσκει ότι όταν προσευχόμαστε όλοι μαζί για ένα σκοπό ο Θεός εισακούει την προσευχή μας.

Είναι το σχέδιο του Θεού να ελευθερώνει τον άνθρωπο από κάθε καταπίεση και κάθε σκλαβιά, και όπως μας λέει ο Απόστολος Παύλος, η πιο μεγάλη σκλαβιά του ανθρώπου είναι ο θάνατος, ο οποίος είναι η συνέπεια της αμαρτίας. Η Παναγία υπήρξε η πρώτη συνεργάτιδα του Θεού στην απελευθέρωση του ανθρώπου. Εκείνη είπε το μεγάλο Ναι στο σχέδιο του Θεού να απελευθερώσει τον άνθρωπο από τη σκλαβιά που δεν μπορεί να απελευθερωθεί από μόνος του. Εκείνη πρόσφερε τόπο στον Θεό να έρθει και να κατοικήσει ανάμεσά μας. Εκείνη συνεχίζει να υπενθυμίζει στα αδέλφια του Υιού της ότι εκείνος δύναται και θέλει να μας απελευθερώσει από όλες τις σκλαβιές μας, τις μικρές, τις προσωρινές εφόσον μας απελευθέρωσε από την υπέρτατη και οριστική, αυτή του θανάτου. Αμέτρητες φορές η Παναγία έχει μεσιτεύσει προς τον Υιό της να ελευθερώσει τα αδέλφια του από αρρώστιες, αδιέξοδα, κινδύνους και κάθε μορφή καταπίεσης και θλίψης.

Η Πανήγυρη του Καθεδρικού μας ναού σηματοδοτεί και την έναρξη της ποιμαντικής μας χρονιάς. Ήδη, από χθες το πρωί ξεκινήσαμε το Κατηχητικό έτος στον Άγιο Νικόλαο της Χώρας με όλα τα παιδιά Δημοτικού του νησιού. Σύντομα θα ξεκινήσουμε και τις συναντήσεις μας με τα παιδιά του Γυμνασίου και του Λυκείου.

Διανύουμε το έτος του Αγίου Ιωσήφ κατά το οποίο καλούμαστε να δώσουμε περισσότερη προσοχή στην οικογένεια, αλλά και στην Εκκλησία της οποίας είναι προστάτης. Την επόμενη Κυριακή ξεκινά στη Ρώμη και στις 17 Οκτωβρίου στις τοπικές εκκλησίες η προετοιμασία για την Σύνοδο των Επισκόπων το 2023 με θέμα: «Προς μία Εκκλησία συνοδική: κοινωνία, συμμετοχή, αποστολή». Αυτή η διαδρομή της συνοδοιπορίας των Λαϊκών, των Ποιμένων και του Επισκόπου της Ρώμης, με την πνοή του Αγίου Πνεύματος, αναζωογονεί την Εκκλησία που διαβουλεύεται για να αναζητήσει να βιώσει την κοινωνία, να επιτύχει τη συμμετοχή και να ανοίξει τον εαυτό της στην αποστολή. Στην πραγματικότητα η συνοδικότητα φανερώνει την ίδια τη φύση της Εκκλησίας, τη συστατική της διάσταση και μας προσανατολίζει στον Ευαγγελισμό.

Με αυτόν τον ορίζοντα, στις Εκκλησιαστικές μας Επαρχίες θα ξεκινήσουμε αυτή τη συνοδοιπορία για τη Σύνοδο του 2023: στις 17 Οκτωβρίου στην Εκκλησιαστική Επαρχία της Χίου και στις 24 Οκτωβρίου στην Εκκλησιαστική Επαρχία της Νάξου και της Τήνου. Μπροστά μας έχουμε καιρό να δραστηριοποιηθούμε μέσα από τις ενορίες, τις επιτροπές και τα συμβούλια στα οποία ανήκουμε. Η Εκκλησία μας καλεί να συνεργαστούμε, οι ιερείς μεταξύ τους και με τους λαϊκούς, ο Επίσκοπος με τους ιερείς και τους λαϊκούς στην εκκλησιαστική του επαρχία και με τους επισκόπους όλου του κόσμου ώστε το κήρυγμα του Ευαγγελίου να ενταθεί και να καρποφορήσει.

Σύμβολο της συνοδικότητας και σημείο της κοινωνίας μου με τον Άγιο Πατέρα, τον Πάπα, είναι το ωμοφόριο που σήμερα με ενέδυσε ο Σεβασμιότατος Νούντσιος Φάμπιο. Ο Άγιος Πατέρας ευλόγησε αυτά τα ωμοφόρια πάνω στον τάφο του Αποστόλου Πέτρου στις 29 Ιουνίου και τα μοίρασε στους νέους Αρχιεπισκόπους Μητροπολίτες για να μας θυμίζουν την ομολογία της πίστης του Αποστόλου Πέτρου και την εντολή του Ιησού να ποιμαίνει και να καθοδηγεί το ποίμνιό του με αγάπη και σθένος, εντολή που απευθύνεται και σε μένα ως επίσκοπο της Εκκλησίας του.

Εμπιστευόμαστε τη νέα ποιμαντική χρονιά στην Παναγία Μητέρα μας ώστε να μας ελευθερώνει από καθετί που είναι ενάντιο στο Λόγο του Θεού, να μας γεμίζει ελπίδα για το μέλλον, πίστη στην πρόνοια του Θεού και αγάπη για τους αδελφούς μας. Εμπιστευόμαστε επίσης στον Άγιο Ιωσήφ ώστε όπως έβρισκε λύσεις στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η Αγία Οικογένεια, να βρίσκει λύσεις και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Εκκλησία μας.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣAΡΑΚΟΣΤΗΣ 17 Απριλίου 2024    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 16 Απριλίου 2024    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου