Ομιλία του αρχιεπισκόπου κατά την έναρξη της Συνόδου των Επισκόπων

Έναρξη της Συνόδου των Επισκόπων

Καθεδρικός Ναός της Παναγίας του Ροδαρίου

24/10/2021

 

Η Εκκλησία επέλεξε για τη σημερινή ημέρα Αναγνώσματα που φανερώνουν τι είναι η Εκκλησία: Την Πεντηκοστή, την εικόνα του σώματος του Χριστού αποτελούμενο από πολλά μέλη και τους μαθητές που πορεύονται προς την Εμμαούς.

Η Εκκλησία γεννήθηκε όταν το Άγιο Πνεύμα, ο Παράκλητος, κατήλθε πάνω στους Αποστόλους, όπως ο Χριστός γεννήθηκε όταν το Άγιο Πνεύμα κατέβηκε πάνω στην Παναγία. Ο Χριστός ακολούθησε την έμπνευση του Πνεύματος για να μιλήσει και να δράσει σε όλη του τη ζωή. Το ίδιο καλείται να κάνει και η Εκκλησία. Την Εκκλησία δεν την αποτελούν οι πιο έξυπνοι ή οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι, αλλά όλοι οι άνθρωποι που δέχονται το Θεό ως Πατέρα τους και συνειδητοποιούν την μικρότητά τους. Η δράση της Εκκλησίας δεν βασίζεται σε κάποια οργανωμένη στρατηγική για ανάπτυξη και κέρδος. Το Πνεύμα την καθοδηγεί μέσα στην ιστορία. Το Πνεύμα την χτίζει και την κάνει να ωριμάζει. Οπότε η Εκκλησία πρέπει να ακούει και να υπακούει το Πνεύμα.

Το Πνεύμα μοιράζει χαρίσματα και υπηρεσίες στα μέλη της Εκκλησίας για να πετύχει τον σκοπό για τον οποίο ο Θεός την δημιούργησε, όπως ο Χριστός ακολούθησε το Πνεύμα για να πετύχει τον σκοπό για τον οποίο ο Θεός Πατέρας τον έστειλε στον κόσμο, δηλαδή τη σωτηρία του ανθρώπου. Αυτή η εικόνα που μας περιγράφει ο Απόστολος Παύλος της ποικιλομορφίας του σώματος, μίας πραγματικότητας που την γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά, είναι η πιο κατάλληλη εικόνα για να περιγράψει την Εκκλησία. Κανένα μέλος της Εκκλησίας δεν περισσεύει, κανένα δεν είναι κατώτερο από το άλλο, κανένα δεν υστερεί σε αξιοπρέπεια. Αλλά όλα μαζί τα μέλη εξασφαλίζουν την υγεία και τη ζωή του σώματος.

Στο Ευαγγέλιο συνειδητοποιούμε ότι βρισκόμαστε σε μία πορεία και χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλο, το Λόγο του Θεού και τον τεμαχισμό του Άρτου. Χρειαζόμαστε να μοιραστούμε τους αγώνες και τις δυσκολίες της πίστης μας. Χρειαζόμαστε να ακούσουμε τον παρηγορητικό και ελπιδοφόρο Λόγο του Θεού στις απογοητευτικές καταστάσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Κανείς δεν μπορεί να βαδίσει τον δρόμο που τον καλεί το Πνεύμα μόνος του. Κανείς δεν είναι τόσο σοφός ώστε να γνωρίζει τις απαντήσεις που αναζητά η καρδιά του αν ο Θεός δεν του τις ψιθυρίσει μέσα από το Λόγο του.

Ελπίζουμε ότι αυτή η διετής πορεία προς την Σύνοδο θα μας βοηθήσει να ξαναβρούμε ποιοι είμαστε και ποια θέση έχουμε μέσα στην Εκκλησία ώστε να πορευτούμε εκεί που ο Θεός μας καλεί, και να γίνουμε φως για όλους τους ανθρώπους. Ο κόσμος μας έχει ανάγκη από την Εκκλησία, αλλά μία Εκκλησία η οποία δεν πορεύεται με τα δεδομένα αυτού του κόσμου και τα κριτήρια αυτού του κόσμου, αλλά πορεύεται με τα δεδομένα και τα κριτήρια του Πνεύματος και της Βασιλείας του Θεού. Μία Εκκλησία που δημιουργεί κοινωνία όχι με κριτήρια ποιος είναι χρήσιμος αλλά επειδή όλοι είναι απαραίτητοι και αντικείμενα της αγάπης του Θεού. Μια εκκλησία που έχει έναν λόγο ελπίδας και ένα σχέδιο για τον προορισμό του ανθρώπου πέρα από την πρακτική διαχείριση της οικονομίας. Μια Εκκλησία που δεν διαχωρίζεται σε ελίτ και μη ελίτ, σε «εμπνευσμένους» και ακόλουθους. Ο κόσμος έχει ανάγκη από την Εκκλησία του Θεού. Αυτή θέλουμε να είμαστε και αυτή θέλουμε να δείχνουμε.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου