Μελέτη του Ευαγγελίου της Τρίτης της 21ης Εβδομάδας του Έτους

MΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 21ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

 24 Αυγούστου 2021

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο (1,45-51)

Τον καιρό εκείνο, βρίσκει ο Φίλιππος το Ναθαναήλ και του λέει: “Βρήκαμε αυτόν για τον οποίο έγραψε ο Μωυσής στο Νόμο και οι προφήτες. Είναι ο Ιησούς, ο γιος του Ιωσήφ απ’ τη Ναζαρέτ”. Του λέει ο Ναθαναήλ: “Μπορεί να βγει τίποτα το καλό απ’ τη Ναζαρέτ;” Του λέει ο Φίλιππος: “Έλα και δες”. Είδε ο Ιησούς το Ναθαναήλ να έρχεται προς το μέρος του και είπε γι’ αυτόν: “Αυτός, πραγματικά, είναι ένας Ισραηλίτης στον οποίο δεν υπάρχει δόλος”. Του λέει ο Ναθαναήλ: “Από πού με ξέρεις;” Του απάντησε ο Ιησούς και του είπε: “Προτού σε φωνάξει ο Φίλιππος, που ήσουν κάτω απ’ τη συκιά, σε είδα”. Του απάντησε ο Ναθαναήλ: “Ραββί, εσύ είσαι ο Υιός του Θεού, εσύ είσαι ο βασιλιάς του Ισραήλ”. Του απάντησε ο Ιησούς και του είπε: “Επειδή σου είπα ότι σε είδα κάτω απ’ τη συκιά, πιστεύεις; Θα δεις μεγαλύτερα πράγματα απ’ αυτά”. Και του λέει: “Αλήθεια, αλήθεια σας λέω: Θα δείτε τον ουρανό ανοικτό  και τους αγγέλους του Θεού να ανεβαίνουν και να κατεβαίνουν πάνω στον Υιό του ανθρώπου”.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

 

“Μπορεί από τη Ναζαρέτ να βγει τίποτα καλό;”. Να ένα ενδιαφέρον ερώτημα. Με κάνει να αναρωτηθώ: «Από μένα, από μας, μπορεί να βγει τίποτα καλό; Και από την κοινωνία και από την εποχή μας και από την πόλη μου; Νομίζω πως οι περισσότεροι Απόστολοι κατάγονταν από την Βηθσθαϊδά. Ήταν ψαράδες, άνθρωποι σκληροί, αφοσιωμένοι περισσότερο στη δουλειά παρά στο Θεό. Γι’ αυτούς κανείς δε θα στοιχημάτιζε ούτε μια δεκάρα. Μόνο ο Ιησούς πίστεψε σ’ αυτούς. Βηθσαϊδά θα πει «πόλη της λίμνης». Έτσι όπως είναι το Παλέρμο, η πόλη μου, μια πόλη της θάλασσας. Φαντάστηκα τον Ιησού, αντί στη Βηθσαϊδά, να περνά σήμερα από τους δικούς μας δρόμους, συναντώντας και προσκαλώντας τους ανθρώπους να τον ακολουθήσουν. Φαντάστηκα επίσης την απάντηση του κόσμου σ’ αυτή την πρόσκληση. Όπως κι ο Ναθαναήλ, όλοι απαντούν: «Πώς με γνωρίζεις;» Ο Θεός μας γνωρίζει. Και αυτό είναι το σημαντικό γεγονός. Δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να μας κρύψει από Εκείνον. Η ζωή μας είναι «η συκιά» του Ναθαναήλ. Εκείνος μας βλέπει στο βάθος του εαυτού μας. Τίποτα δεν του είναι κρυφό. Πόσο ωραίο θα ήταν αν και για εμάς θα μπορούσε να πει, μια μέρα, στον Ουρανό «Ιδού, πραγματικά  ένας άνθρωπος στον οποίο δεν υπάρχει δόλος μέσα του». Θα ήταν πολύ όμορφο. Κατά την άποψη μου, η αγροτική κουλτούρα των περασμένων γενεών μπορούσε δίχως αμφιβολία να μας διδάξει την απλότητα της καρδιάς. Τώρα, ακόμη και οι γεωργοί, επηρεασμένοι από την κουλτούρα του «φαίνεσθαι» παρά του «είμαι», έχασαν την απλότητά τους. Ο κόσμος, περισσότερο από ό,τι μέχρι τώρα, έχει γίνει μια σκηνή θεάτρου με ηθοποιούς. Ο ηθοποιός όταν δρα στη σκηνή αποδίδει ένα ρόλο που δεν του ανήκει. Ο ηθοποιός, έστω και φτωχός, καλείται να παίξει το ρόλο του πλουσίου, αν και  πράος, καλείται να κάνει το ρόλο του βίαιου… και άλλους πολλούς ρόλους.  Ο ηθοποιός, τελικά, δεν είναι ποτέ ο εαυτός του, επί σκηνής.

Και πόσοι ηθοποιοί στη σκηνή της πολιτικής ζωής! Στη σκηνή της πολιτικής ζωής της Ιταλίας και του κόσμου ολόκληρου! Άνθρωποι φτωχοί που θέλουν να φανούν πλούσιοι, άνθρωποι πλούσιοι που θέλουν να φανούν φτωχοί, άνθρωποι που  μπροστά σου σε επαινούν και πίσω από την πλάτη σου σε υποτιμούν.

Πόσοι ηθοποιοί και στη σκηνή της  θρησκευτικής ζωής! Κόσμος που νηστεύει την ημέρα για να τον θαυμάζουν και την νύχτα τρώει σαν πεινασμένο θηρίο. Κόσμος που συχνάζει την ημέρα στην εκκλησία και τις νύχτες σε χώρους οργίων. Ιερείς που την ημέρα σου δίνουν την εντύπωση πως είναι μυστικιστές όταν είναι επάνω στο βήμα και την νύχτα συχνάζουν σε χώρους που κατοικεί ο διάβολος.

Η υποκρισία βρίσκεται παντού…

Εμείς όμως, μπροστά στο Θεό είμαστε σαν ένα νεογέννητο βρέφος που παρουσιάζεται δημόσια, μέσα  στη γύμνια του, χωρίς να κρύβει κάτι.  Σε κάθε περίπτωση είναι ωραίο να γνωρίζουμε πως ο Θεός μας γνωρίζει «όχι από ό,τι έχει ακούσει». Δεν μας κρίνει σύμφωνα με την «εικόνα», αλλά γι΄ αυτό που πραγματικά είμαστε. Και αυτό είναι το σημαντικό. Ο Θεός μας γνωρίζει σε βάθος και μας εκτιμά, ακόμη και αν εμείς δεν τρέφουμε εκτίμηση για μας. Γιατί Εκείνος είναι ικανός να δει καλά εκεί που εμείς βλέπουμε σκοτάδι, ελπίδα εκεί που εμείς βλέπουμε απελπισία.

Και επομένως, στο τέλος αυτού του σύντομου στοχασμού, να η απάντηση στην αρχική ερώτηση: «Μπορεί να βγει τίποτα καλό;». Ναι, μπορεί να βγει κάτι καλό. Ακόμη και αυτή την τρομερή εποχή. Ακόμη και από την δύσκολη κοινωνία μας, από την πόλη μου και την πόλη σου, από μένα κι από σένα.

Ας αναρωτηθούμε, και θα δούμε τα θαυμάσια του Θεού… «Θα δείτε πράγματα μεγαλύτερα απ’ αυτά…».

 

Προσευχήσου……

 

Κύριε Ιησού,

Εσύ μόνο είσαι η ειρήνη

και η ελπίδα κάθε ανθρώπου.

Όταν είμαι κοντά σου με την προσευχή

και σε εμπιστεύομαι

τότε ανακαλύπτω την ειρήνη

και βρίσκω ανάπαυση.

‘Όταν σε αγνοώ, σε εγκαταλείπω,

συναντώ την ταραχή και την ανησυχία.

Χορήγησέ μου, Κύριε,

όταν δεν έχω ειρήνη, να αναζητώ Εσένα

που είσαι η αληθινή ειρήνη. Αμήν.

πηγή: episkopisyrou.gr

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική Ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 12 Ιουνίου 2024

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 12 Iουνίου 2024     Το Πνεύμα και η Νύμφη. Το Άγιο Πνεύμα καθοδηγεί τον λαό

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου