Μελέτη του Ευαγγελίου του Σαββάτου της 20ης Εβδομάδας του Έτους

MΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 20ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

 21 Αυγούστου 2021

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν 

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (23, 1-12)

Τότε ο Ιησούς μίλησε στα πλήθη και στους μαθητές του και είπε: “Πάνω στην καθέδρα του Μωυσή κάθισαν οι γραμματείς και οι Φαρισαίοι. Όλα, λοιπόν, όσα σας πουν, να τα εκτελείτε και να τα τηρείτε. Μην κάνετε σύμφωνα με τα έργα τους, διότι λένε και δεν κάνουν. Φορτώνουν βαριά και δυσβάστακτα φορτία και τα βάζουν πάνω στους ώμους των ανθρώπων, ενώ οι ίδιοι ούτε με το δάκτυλό τους δε θέλουν να τα κινήσουν. Και όλα τα καλά τους έργα τα κάνουν για να τους θαυμάζουν οι άνθρωποι. Πλαταίνουν, πράγματι, τα φυλακτήριά τους και μεγαλώνουν τις άκρες από τα επανωφόρια τους, αγαπούν τις πρώτες θέσεις στα δείπνα και τις πρωτοκαθεδρίες στις συναγωγές, τους ασπασμούς στις αγορές και θέλουν να τους φωνάζουν οι άνθρωποι “ραββί”.

Αλλά εσείς να μην ονομαστείτε “ραββί”, διότι ένας είναι ο διδάσκαλός σας, ενώ εσείς είστε αδέλφια. Και μην ονομάσετε πάνω στη γη κάποιον “πατέρα” σας, διότι ένας είναι ο πατέρας σας, ο ουράνιος. Ούτε να ονομασθείτε “καθοδηγητές”, διότι καθοδηγητής σας είναι ένας, ο Χριστός.

Κι εκείνος που είναι μεγαλύτερός σας, ας είναι υπηρέτης σας. Όποιος υψώσει τον εαυτό του θα ταπεινωθεί και όποιος ταπεινώσει τον εαυτό του θα υψωθεί.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Δεν υπάρχει χειρότερος δάσκαλος από εκείνον που διδάσκει καλή συμπεριφορά με τα λόγια και την αντικρούει με τις πράξεις του. Τα παραδείγματα προσελκύουν, τα λόγια είναι όπως το άχυρο που το παίρνει ο άνεμος. Η ασυνέπεια είναι πάντα μια σοβαρή αμαρτία, αλλά όταν αυτή προέρχεται από εκείνους που κάθονται σε θέσεις και αποκαλούνται διδάσκαλοι αγιοσύνης, γίνεται αφορμή για μεγαλύτερη καταδίκη, γιατί γεννά το σκάνδαλο ακόμη και στους πιο αδύναμους.

Σήμερα ο Ιησούς με λόγια σκληρά στιγματίζει τη συμπεριφορά των Γραμματέων και των Φαρισαίων. Ο Ιησούς μας διδάσκει πώς να προστατευτούμε από τους ψευτοδιδασκάλους και τους ψευδοπροφήτες: «όσα σας λένε να τα τηρείτε, να μην κάνατε όμως σύμφωνα με τα έργα τους, γιατί λένε μόνο και δεν πράττουν». Και όχι μόνο, αλλά απαιτούν και από τους άλλους όσα οι ίδιοι με δυσκολία τηρούν: «φτιάχνουν φορτία που δύσκολα σηκώνονται και τα φορτώνουν στους ώμους των ανθρώπων, ενώ οι ίδιοι δε θέλουν ούτε με το δάκτυλό τους να τα κινήσουν».

Σε μια τέτοια απαράδεκτη αυστηρότητα προσθέτουν μια υποκριτική αγιοσύνη: «όλα τα έργα τους τα πράττουν για να κάνουν καλή εντύπωση στους ανθρώπους». Είναι το βασίλειο του ψεύδους και της υποκρισίας.

Ο Κύριος, στρεφόμενος προς τους δικούς του, τους  συμβουλεύει να μην επιδιώκουν μεγάλους τίτλους και ιδιαίτερα προνόμια που ανήκουν μόνο στην άπειρη θεϊκή σοφία και που μπορούν να αναβλύσουν μόνο από τη δίχως όρια αγάπη του Κυρίου. Στο τέλος των λόγων του ο Ιησούς επαναλαμβάνει αυτό που του είναι ιδιαίτερα αγαπητό και που θέλει οι μαθητές του να το τηρούν: «ο πιο σπουδαίος από εσάς ας είναι ο υπηρέτης σας».

Προσευχήσου……

Ιησού που τόσο πολύ με αγαπάς,

άκουσέ με, σε παρακαλώ.

Το θέλημα σου ας είναι η επιθυμία μου,

το πάθος μου, ας είναι η αγάπη σου.

Κάνε να αγαπώ μόνο ό,τι είναι δικό σου,

αλλά κυρίως να αγαπώ μόνο εσένα.

Δώσε μου μια καρδιά τόσο γεμάτη από αγάπη για σένα,

που τίποτα να μην μπορεί να με αποσπάσει από σένα.

Δώσε μου μια καρδιά πιστή και δυνατή,

που να μην τρέμει, ούτε να αποκάμει,

μια καρδιά ορθή που δε γνωρίζει

τους επικίνδυνους δρόμους του κακού.

Μια καρδιά θαρραλέα,

πάντα έτοιμη να παλέψει.

Μια καρδιά γενναιόδωρη,

που δεν κάνει πίσω όταν βλέπει εμπόδια,

μια καρδιά ταπεινή και γλυκιά

όπως η δική σου Κύριε Ιησού. ΑΜΗΝ

πνρ

πηγή: episkopisyrou.gr

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

«Σώμα Χριστού» στον απόστολο Παύλο

«ΣΩΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥ» ΣΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΠΑΥΛΟ Δύο τύποι εκκλησίας   Όπως είναι γνωστό, η διδασκαλία περί «Σώματος Χριστού» δεν είναι ενιαία στις Επιστολές του Αποστόλου Παύλου.

Προετοιμασία Μελλονύμφων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Στην Μετασυνοδική Αποστολική Παραίνεσή του ο Πάπας Φραγκίσκος γράφει: η συζυγική αγάπη που ενώνει τους συζύγους είναι μια αγάπη εξαγιασμένη, εμπλουτισμένη και φωτισμένη από

Angelus, 19 Μαρτίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 19 Μαρτίου 2023   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Σήμερα το Ευαγγέλιο μας δείχνει τον Ιησού που

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου