Η παλαιά αίγλη επιστρέφει στο Εξώμβουργο Τήνου 

Με ένα διαφορετικό τρόπο εορτάστηκε φέτος η Πανήγυρη της Ιεράς Καρδίας του Ιησού. Μιας καρδιάς που φλέγεται από αγάπη για τον άνθρωπο παρά τις αμαρτίες και τα λάθη του, ενώ εκείνη συνεχίζει να αγαπά, διότι μόνο αυτό ξέρει να κάνει και να περιμένει την μεταστροφή του ανθρώπου.
Φέτος η πανήγυρη διήρκησε τέσσερεις ημέρες. Οι εορταστικές τελετές ξεκίνησαν από την Πέμπτη 8 Ιουλίου και ολοκληρώθηκαν με την Θεία Λειτουργία το βράδυ της Κυριακής 11 Ιουλίου 2021. Τις προηγούμενες μέρες και συγκεκριμένα 9 ημέρες πριν την εορτή ο π. Ιωσήφ είχε επιμεληθεί και χορηγούσε εύστοχα κείμενα μελέτης και προσευχής στους πιστούς μέσω της ιστοσελίδας της Αρχιεπισκοπής, προκειμένου να προετοιμαστούν οι πιστοί αλλά και να γνωρίσουν μέσω αυτών οι αναγνώστες την Ιερά Καρδία του Ιησού, ώστε να επωφεληθούν στο έπακρο από τις ευεργεσίες που χορηγεί η Καρδιά του Σωτήρα.
Το απόγευμα της Πέμπτης 8 Ιουλίου 2021 πραγματοποιήθηκε προσκύνηση του Αγιοτάτου Μυστηρίου ενώ στις 20.00 ακολούθησε ο Εσπερινός της Πανήγυρης. Την επομένη, Παρασκευή 9 Ιουλίου ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος π. Νικόλαος, πρώην Αρχιεπίσκοπος Νάξου Τήνου, τέλεσε την Θεία Λειτουργία της Πανήγυρης και μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε 40ωρη προσκύνηση του Αγιοτάτου Μυστηρίου.

Στην Θεία Λειτουργία συμμετείχαν ο υπεύθυνος του Προσκυνήματος π. Ιωσήφ Rossi, ο βοηθός εφημερίου της Ποιμαντικής Ενότητας Κάμπου π. Μάρκος Βιδάλης και ο Διάκονος Μάριος Φώσκολος. Στους ύμνους κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας συνόδευε με το εκκλησιαστικό όργανο ο κ. Αντώνιος Χαρικιόπουλος
Ο Σεβασμιότατος π. Νικόλαος συνεχάρη τον π. Ιωσήφ για αυτές τις πρωτοβουλίες που πήρε και πραγματοποίησε τόσο για τον ευπρεπισμό του προσκυνήματος όσο και για το πρόγραμμα εορτασμού που τόλμησε να κάνει φέτος. Μίλησε με πολύ θερμά λόγια, κάνοντας αναδρομή τόσο στο παρελθόν και στις υπηρεσίες που πρόσφερε στο προσκύνημα ο αείμνηστος π. Δομήνικος Βουτσίνος όσο και στο παρόν με την παρουσία του π. Ιωσήφ Ροσσι, τον οποίο τον χαρακτήρισε άξιο συνεχιστή και αντικαταστάτη του π. Δομήνικου.
Ο Διευθυντής του Προσκυνήματος π. Ιωσήφ Rossi, μίλησε με λόγια του π. Δομήνικου που είχε πει κατά τα εγκαίνεια του Ναού, έτσι και εκείνος ακολουθόντας τα βήματα του προκατόχου του ευχαρίστησε το Θεό και την Ιερά Καρδία πρώτα από όλους, μετά ευχαρίστησε τόσο τον Σεβασμιότατο πρώην Νάξου Τήνου π. Νικόλαο για την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο του για την ανάθεση του προσκυνήματος, όσο και τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Νάξου Τήνου π. Ιωσήφ για την ανανέωση της εμπιστοσύνης για την συνέχιση της αποστολής που έχει αναλάβει. Τέλος ευχαρίστησε τους παλαιούς επιτρόπους και όσους συνεχίζουν στην νέα επιτροπή αλλά και όσους βοήθησαν στον ευπρεπισμό και την καθαριότητα του προσκυνήματος. Κατά την διάρκεια αυτών των 40 ωρών συνεχόμενης έκθεσης, άτομα κάθε ηλικίας ανηφόρισαν στο λόφο του Εξωμβούργου για να προσκυνήσουν το Αγιότατο Μυστήριο, ενώ δεν έμεινε ούτε στιγμή που να βρίσκεται μέσα στο Ναό η παρουσία ενός μόνο ατόμου. Πάντα υπήρχαν 2 και 3 αλλά και 4 άτομα και κάποιες φορές, περισσότερα από 4 ταυτόχρονα κάθε ηλικίας. Κατά την διάρκεια αυτών των 40 ωρών περισσότερα από 100 άτομα έμειναν για περισσότερο από μία ώρα και προσευχήθηκαν στον Κύριο μας Ιησού Χριστό εναποθέτοντας την κούραση της μέρας, τα προβλήματά τους, τις λύπες τους, τις χαρές τους, τις ευχαριστίες τους για ότι τους έχει προσφέρει αλλά και κάθε σκέψη τους.

Στις ώρες αυτές ο κάθε προσκυνητής είτε απάγγειλε το Ροδάριο, είτε συμβουλεύονταν τα κείμενα που είχε φροντίσει να φτιάξει ο υπεύθυνος του Προσκυνήματος π. Ιωσήφ και τα οποία ήταν διαμορφωμένα σε 2 πολύ εύχρηστα τευχάκια όπου υπήρχαν σε όλες τις θέσεις και που χρησιμοποιούνταν από τους ευλαβείς πιστούς, είτε είχαν φέρει τα δικά τους βιβλία που ήθελαν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις ώρες.
Το Σάββατο 10 Ιουλίου το βράδυ τελέστηκε Αρχιερατικός εσπερινός της πανήγυρης από τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Νάξου Τήνου π. Ιωσήφ και μαζί του συμπροσευχήθηκαν ο υπεύθυνος του Προσκυνήματος π. Ιωσήφ, ο εφημέριος της Ποιμαντικής Ενότητας Αγάπης π. Νικόλαος Ψάλτης και ο Διάκονος Μάριος Φώσκολος. Στους ύμνους κατά την διάρκεια του Εσπερινού συνόδευε στο εκκλησιαστικό όργανο ο κ. Αντώνιος Χαρικιόπουλος.

 

Ο Επίσκοπος κατά την ομιλίας του είπε τα εξής

Μετά το πέρας του εσπερινού δόθηκε η Ευλογία του Παναχράντου Μυστηρίου στο παρόν εκκλησίασμα.

Την Κυριακή στις 7.15 ψάλθηκαν οι Αίνοι από τον υπεύθυνο π. Ιωσήφ Rossi ενώ συμπροσευχήθηκε μαζί του ο ιεροδιάκονος Μάριος Φώσκολος και δόθηκε η Ευλογία στους παρόντες ολοκληρώνοντας έτσι την 40ωρη προσκύνηση.
Αμέσως μετά ακολούθησε η πρώτη Θεία Λειτουργία η οποία ήταν για την Π.Ε. του Κάμπου και του Κτικάδου. Την Θεία Λειτουργία τέλεσε ο π. Ιωσήφ και μαζί του συλλειτούργησε ο εφημέριος της Π.Ε. Κάμπου π. Ιωάννης Σκλάβος ενώ βοήθησε στο ιερό ο Διάκονος Μάριος Φώσκολος. Στους ύμνους τόσο κατά την ώρα των Αίνων όσο και κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας συνόδευε στο εκκλησιαστικό όργανο ο κ. Χρήστος Φιοράντης.

Στις 9.30 τελέστηκε η Θέια Λειτουργία για την Ποιμαντική Ενότητα της Καλλονής από τον π. Φραγκίσκο Βιδάλη και διακονούσε στο ιερό ο Μάριος Φώσκολος. Τους ύμνους συνόδευε στο εκκλησιαστικό όργανο ο κ. Ιωάννης Αρμακόλας. Ο Λειτουργός με συγκίνηση κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στην παρουσία ευλαβών και από τα χωριά που κατά καιρούς έχει διατελέσει εφημέριος ενώ στην συνέχεια εξήγησε τα βιβλικά κείμενα που ακούσθηκαν δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση τόσο στην Ευαγγελική περικοπή όσο και στην σημασία της εορτής που έχει για τους Χριστιανούς.
Τα αναγνώσματα ανέγνωσαν η κ. Μαρία Απέργη και ο κ. Παντελής Αρμάος.

Στις 11 το πρωί της Κυριακής τελέστηκε Αρχιερατική Θεια Λειτουργία από τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Νάξου Τήνου π. Ιωσήφ Πρίντεζη, ενώ συλλειτούργησαν ο Σεβασμιότατος πρώην Νάξου Τήνου π. Νικόλαος Πρίντεζης, ο υπεύθυνος του Προσκυνήματος π. Ιωσήφ Rossi, ο Εφημέριος της Ποιμαντικής Ενότητας Αγάπης π. Νικόλαος Ψάλτης, ο Εφημέριος της Ποιμαντικής Ενότητας Κτικάδου π. Γεώργιος Ανδριώτης, ο βοηθός Εφημερίου της Ποιμαντικής Ενότητας Κάμπου π. Μάρκος Βιδάλης, ο π. Σεβαστιανός Φρέρης, εκπρόσωπος των Πατέρων Ιησουιτών και ο Διάκονος Μάριος Φώσκολος.
Χρέη τελετάρχη εκτελούσε ο εφημέριος της Ποιμαντικής Ενότητας Κώμης π. Αλέξανδρος Πέρρος.
Τους ύμνους κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας συνόδευε στο εκκλησιαστικό όργανο ο κ. Αντώνιος Αλβέρτης.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιότατος μίλησε για την αγάπη της Ιεράς Καρδίας προς τον κόσμο και εξήγησε τα Ευαγγελικά κείμενα που ηκούσθησαν.

Διαβάστε όλη την ομιλία του Αρχιεπισκόπου εδώ

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιότατος π. Νικόλαος συνεχάρη για άλλη μια φορά τον π. Ιωσήφ για όλες τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει μέχρι τώρα και τον ενθάρρυνε μιλώντας του με πολύ θερμά λόγια κάνοντας αναδρομή στο παρελθόν όπου το προσκύνημα ήταν υπό την διοίκηση των Πατέρων Ιησουϊτών αλλά και στις υπηρεσίες που πρόσφερε στο προσκύνημα ο αείμνηστος π. Δομήνικος Βουτσίνος ο οποίος υπήρξε «η μικρή καρδιά μέσα στην μεγάλη καρδιά του Ιησού», αλλά και γενικά για την προσφορά των Πατέρων Ιησουίτων όλα αυτά τα χρόνια που βρίσκονταν στο νησί της Τήνου, ευχαριστώντας στο πρόσωπο του π. Σεβαστιανού, όλους εκείνους τους Πατέρες, που όλα αυτά τα χρόνια πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους στο νησί της Τήνου. Τόνισε μεταξύ άλλων την διαφορετικότητα του φετινού προγράμματος πανηγυρισμού της εορτής με τις quaranta ore (καράντα ώρες) που συμπεριέλαβε στην φετινή πανήγυρη ο π. Ιωσήφ και τον χαρακτήρισε άξιο συνεχιστή και αντικαταστάτη του π. Δομήνικου διότι επέδειξε ιδιαίτερο ζήλο από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του. Τέλος ευχαρίστησε και όλους τους ευλαβείς της Ιεράς Καρδίας, που σε κάθε ευκαιρία ανηφορίζουν το λόφο του Εξωμβούργου προς συνάντησης της.

Μετά μίλησε ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος π. Ιωσήφ όπου και εκείνος με την σειρά του συνεχάρη τον π. Ιωσήφ Ρόσσι και μίλησε με πολύ θερμά λόγια για το έργο που έχει αναλάβει αλλά και για την παρουσία των πατέρων Ιησουϊτών τόσο στο νησί της Τήνου όσο και στο νησί της Σύρου, τους ευχαρίστησε και εκείνος στο πρόσωπο του π. Σεβαστιανού για όλα όσα έχουν προσφέρει με την παρουσία τους και την διακονία τους στα δύο αυτά νησιά και τους ζήτησε να μην εγκαταλείψουν τα νησιά αυτά και ότι πάντοτε θα είναι ευπρόσδεκτοι. Επίσης ευχαρίστησε και τους προσκυνητές του προσκυνήματος και τους ζήτησε να συνεχίσουν να το επισκέπτονται και να το αγαπούν.

Ο Διευθυντής του Προσκυνήματος π. Ιωσήφ, μίλησε με λόγια του π. Δομήνικου και αφού πρωτίστως ευχαρίστησε το Θεό και την Ιερά Καρδία, ευχαρίστησε τόσο τον Σεβασμιότατο πρώην Νάξου Τήνου π. Νικόλαο για την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο του και την ανάθεση του προσκυνήματος όσο και τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Νάξου Τήνου π. Ιωσήφ για την ανανέωση της εμπιστοσύνης αυτής στην συνέχιση της αποστολής που έχει αναλάβει. Επίσης ευχαρίστησε όλα τα μέλη της επιτροπής που όλα αυτά τα χρόνια έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για το προσκύνημα, όσους παραμένουν και συνεχίζουν στην νέα επιτροπή αλλά και κάθε έναν ο οποίος προσφέρει όπως μπορεί στο προσκύνημα. Τέλος ευχαρίστησε τον κόσμο που τρέφει ευλάβεια προς την Ιερή Καρδιά του Ιησού και όποιον προσπαθεί να προωθήσει αυτή την ευλάβεια.

Συγκινημένος βαθύτατα ο π. Σεβαστιανός καθώς υπήρξε και εκείνος για πολλά χρόνια λειτουργός και υπεύθυνος του προσκυνήματος, εξέφρασε τις ευχαριστίες του και στους δύο Αρχιεπισκόπους και συνεχάρη τον Σεβασμιότατο Ιωσήφ για τα νέα του καθήκοντα και του ευχήθηκε καλή δύναμη και καλή επιτυχία στο έργο του. Απευθυνόμενος στον π. Ιωσήφ τον συνεχάρη για την ανάληψη των καθηκόντων στο προσκύνημα και του ευχήθηκε να συνεχίσει το έργο και την ανάδειξη του συγκροτήματος. Απευθυνόμενος προς τον κόσμο μίλησε με πόνο ψυχής για το γεγονός που αναγκάστηκαν να φύγουν από τα δύο αυτά νησιά των Κυκλάδων και ότι οι οικογένειες θα πρέπει να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους για Ιερατικές και Μοναχικές κλήσεις.

Τέλος ο π. Μάρκος Βιδάλης έκανε γνωστό στους παρευρισκόμενους ένα συμβάν που θυμόνταν από όταν ήταν μικρό παιδί κατά την τοποθέτηση του αγάλματος της Ιεράς καρδίας στο μνημείο των Καθολικών πεσόντων στους πολέμους από το 1912 έως το 1950 που βρίσκεται στο προαύλιο χώρο του προσκυνήματος και που κάποιος απευθυνόμενος προς τον π. Δομήνικο του είπε ότι αδίκως τυραννιέται γιατί αν φύγει εκείνος θα ξανά επιστρέψουν οι γαΐλες και ο πατέρας απάντησε τότε ότι αν η Ιερά Καρδία θέλει να γυρίσουν οι γαΐλες τότε θα ξανά γυρίσουν αν δεν θέλει τότε θα στείλει έναν συνεχιστή. Οπότε επιβεβαιώνεται η προφητεία του πατέρα Δομήνικου γιατί όντως βρέθηκε ένας άξιος συνεχιστής του.
Στο τέλος κλήρος και λαός κατευθύνθηκε προς το Μνημείο των Πεσόντων Ελλήνων Χριστιανών Καθολικών που θυσιάστηκαν υπέρ της πατρίδος κατά τους πολέμους 1912 – 1950 όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, τηρήθηκε 1 λεπτού σιγή και ψάλθηκε ο Εθνικός μας ύμνος.

Το παρόν έδωσε η Έπαρχος της Τήνου και πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Νατάσα Δεληγιάννη, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι και ευλαβείς προσκυνητές από την Τήνο, Σύρο και Αθήνα.
Σημαντική βοήθεια στο ιερό ήταν και η παρουσία λειτουργουπηρετών σε όλες τις τελετές, τόσο από την Π.Ε. Στενής που πλαισίωναν αρκετές από τις τελετές αλλά και από την Π.Ε. Καλλονής. Επίσης σημαντική ήταν και η βοήθεια των Αδελφών που ζουν και εργάζονται στο Βρυσί, αλλά και των αναγνωστών και αναγνωστριών που ανέγνωσαν τα βιβλικά κείμενα.

Το απόγευμα στις 18.00 τελέσθηκε Θ. Λειτουργία για την Π.Ε. Χώρας και Σκαλάδου από τον εφημέριο της Ποιμαντικής Ενότητας π. Μάρκο Φώσκολο ενώ οι πανηγυρισμοί ολοκληρώθηκαν με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στις 20.00 για την Ποιμαντική Ενότητα Στενής.

Δ. Μάριος Φώσκολος

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική Ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 24 Απριλίου 2024

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024     Κατήχηση. Τα πάθη και οι αρετές. 16. Η ζωή της χάριτος

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου