Εορτή στον Άγιο Φραγκίσκο στο Πεντόστρατο

ΕΟΡΤΗ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟ ΣΤΟ ΠΕΝΤΟΣΤΡΑΤΟ

 

«Για το φτωχούλη θα πω δυο λόγια απ’ την Ασίζη,

που πήγε πέρα στης Βαβυλώνας το μετερίζι,

για να κηρύξει την ανθρωπιά την καλοσύνη,

μα του περάσανε χαλκά οι Σαρακήνοι»

(στίχοι από το τραγούδι Ο Σουλτάνος της Βαβυλώνας και η γυναίκα του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα)

 

Έναν εξαιρετικά προσφιλή και αγαπητό άγιο, όχι μόνο στους Καθολικούς αλλά και στους Ορθοδόξους και ετερόθρησκους μνημονεύει η Εκκλησία στις 4 Οκτωβρίου. Στην Ελλάδα έγινε ιδιαίτερα γνωστός χάρη στο Νίκο Καζαντζάκη και το σύγγραμμά του «Ο Φτωχούλης του Θεού».

Πρόκειται για τον Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης, τον ιδρυτή του Τάγματος των Φραγκισκανών Μοναχών. Αναρίθμητες Εκκλησίες έχουν αναγερθεί και αφιερωθεί στη χάρη του ενώ η Βασιλική στην Ασίζη αποτελεί προορισμό χιλιάδων προσκυνητών από όλο τον κόσμο. Ακόμα και στην Κρήτη, σε ορθόδοξους ναούς, υπάρχουν τοιχογραφίες με τον Άγιο Φραγκίσκο! (βλ. ΣΠΙΤΕΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Εικονογραφικοί τύποι ενός καθολικού Αγίου σε βυζαντινές εκκλησίες).

Στην Τήνο δεκάδες εκκλησίες φέρουν το όνομά του με πρώτο και κύριο τον πρώην Μοναστηριακό Ναό του Αγίου Φραγκίσκου στην περιοχή Πεντόστρατο. Εκεί ανήμερα της εορτής τελέστηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στην  οποία προΐστατο ο Αρχιεπίσκοπος Ιωσήφ, συλλειτούργησε ο Σεβασμιότατος Νικόλαος και οχτώ ακόμη ιερείς. Πολυάριθμοι φιλέορτοι και ευλαβείς χριστιανοί από όλο το νησί έλαβαν μέρος, έψαλλαν με ενθουσιασμό και τίμησαν το Φραγκίσκο. Στο τέλος της Λειτουργίας πλούσιο κέρασμα από τους εορτάζοντες προσφέρθηκε σε όλους τους ευλαβείς.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου