Εννεαήμερο στην Ιερά Καρδία του Ιησού (9)

Καθημερινή ευλάβεια προς την Ιερά Καρδία του Ιησού που θα αποκορυφωθεί την ημέρα της Πανήγυρης.
Επιμέλεια κειμένων π. Ιωσήφ
Rossi.

Η ΙΕΡΑ ΚΑΡΔΙΑ ΖΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑ

«Η Kαρδιά μου θα είναι για πάντα σε αυτό τον τόπο» (Γ’ Βασ 9, 3)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Ο Άγιος Βικέντιος Φερρέρ είπε ότι «o άρτος της Θείας Ευχαριστίας ψήθηκε από τη θέρμη της Καρδίας του Ιησού». Το θαύμα της Ευχαριστίας μπορεί και προέρχεται μόνο από την άπειρη αγάπη της Καρδιάς του Ιησού, που μας αγάπησε μέχρι τέλους.
Υπάρχει ένας ισχυρός δεσμός ανάμεσα στην Καρδιά του Ιησού και της Θείας Ευχαριστίας. Η Καρδιά του Ιησού εμφανίστηκε στην Αγία Μαργαρίτα μέσα στην Ευχαριστία. Ζήτησε εξιλέωση για την προσβεβλημένη αγάπη Του. Ζήτησε να καθιερωθεί μια γιορτή της Καρδίας του κατά την Ογδοάδα της Αγίας Δωρεάς.
Στην Καρδία του Ιησού συγκεντρώνεται όλη η Θεανθρώπινη αγάπη του Θεϊκού Προσώπου του Ενσαρκωμένου Λόγου. Και η Ευχαριστία είναι η υψηλότερη έκφραση αυτής της αγάπης.
Η Καρδία του Ιησού Τον ωθεί να εκτελεί όλα τα έργα αγάπης προς ε​μάς, ακόμα και μέχρι το πάθος και το θάνατο. Η Ευχαριστία είναι το Ιερό Θύμα που διαρκώς θυσιάζεται στους βωμούς μας, ωθούμενο από την άπειρη αγάπη του.
Η Καρδία του Ιησού είναι η πηγή όλων των δωρεών που δίνει ο Θεός στους ανθρώπους. Η Ευχαριστία είναι το μεγαλύτερο από αυτά τα δώρα, επειδή είναι ο ίδιος ο Θεός Ενσαρκωμένος.
Η Καρδία του Ιησού θέλει να παραμένει πάντα με τους φίλους. Η Ευχαριστία είναι αυτή η πραγματική παρουσία Του μαζί μας.
Το αντικείμενο της λατρείας προς την Ευχαριστία είναι το Άγιο Σώμα του Κυρίου μας, αναστημένο σε ένδοξη ζωή, που βρίσκεται κάτω από τα μυστηριακά είδη, που κατοικεί στο Αρτοφόριο μας, που προσφέρεται καθημερινά στη Θεία Λειτουργία, που μοιράζεται ως τροφή στους πιστούς στην Θεία Κοινωνία, και όλα αυτά, ως ένα υπέροχο δώρο της αγάπης Του.
Το αντικείμενο της λατρείας προς την Ιερά Καρδία του Ιησού είναι η αιώνια, θεανθρώπινη αγάπη του Χριστού προς τον άνθρωπο. Και η Καρδιά, το κύριο μέλος του Σώματος, είναι το τέλειο σύμβολο αυτής της Αγάπης.
Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει μια στενή ένωση μεταξύ της Ιεράς Καρδίας και της Ευχαριστίας, κυρίως επειδή η Ευχαριστία είναι το μεγαλύτερο έργο αγάπης της Καρδίας του Ιησού. Σε αυτό το Εννεαήμερο θα μελετήσουμε αυτήν τη σχέση, θα ανακαλύψουμε τα ανεκτίμητα δώρα της Καρδιάς του Ιησού και ποια πρέπει να είναι η ανταπόκρισή μας.

ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΕΝΝΕΑΗΜΕΡΟΥ

 • Ω Θεέ μου, έλα να με σώσεις.
 • Κύριε, σπεύσε να με βοηθήσεις.
 1. Πράξη Μετάνοια: Αμάρτησα, Θεέ μου, ενώπιόν Σου. Μετανοώ με όλη μου την καρδιά, γιατί δεν τήρησα το νόμο Σου και δεν έκανα το θέλημά Σου. Δέξου τη μετάνοιά μου και δώσε μου τη δύναμη να αποφεύγω στο εξής την αμαρτία. Αμήν.
 2. Στη συνέχεια διαβάζεται η μελέτη της ημέρας.
 3. Και τελειώνει με την ακόλουθη προσευχή:

Προσευχή για το εννηαήμερο προς την Ιερή Καρδιά του Ιησού

 1. Ω Ιησού μου!, Εσύ είπες: «Αλήθεια, αλήθεια σας λέω, ζητάτε και θα σας δοθεί, αναζητάτε και θα βρείτε, χτυπάτε και θα σας ανοιχτεί». Ιδού, εμπιστευόμενος τον Θείο σου Λόγο, χτυπώ, αναζητώ και σου ζητώ την χάρη… (αναφέρουμε την χάρη που θέλουμε να ζητήσουμε).

Πάτερ ημών, Χαίρε Μαρία, Δόξα Πατρί

Ιερά Καρδία του Ιησού, εμπιστεύομαι σ’ Εσένα

 1. Ω Ιησού μου!, Εσύ είπες: «Αλήθεια, αλήθεια σας λέω, αν ζητήσετε κάτι απ’ τον Πατέρα στο όνομά μου, Αυτός θα σας το δώσει». Ιδού, εμπιστευόμενος τον Θείο σου Λόγο, ζητώ απ’ τον Αιώνιο Πατέρα στο όνομά σου την χάρη… (αναφέρουμε την χάρη που θέλουμε να ζητήσουμε).

Πάτερ ημών, Χαίρε Μαρία, Δόξα Πατρί

Ιερά Καρδία του Ιησού, εμπιστεύομαι σ’ Εσένα

 1. Ω Ιησού μου!, Εσύ είπες: «Αλήθεια, αλήθεια σας λέω, ο ουρανός και η γη θα περάσουν, αλλά τα λόγια μου δε θα περάσουν ποτέ». Ιδού, εμπιστευόμενος τον αληθινό Θείο σου Λόγο, σου ζητώ την χάρη… (αναφέρουμε την χάρη που θέλουμε να ζητήσουμε).

Πάτερ ημών, Χαίρε Μαρία, Δόξα Πατρί

Ιερά Καρδία του Ιησού, εμπιστεύομαι σ’ Εσένα

Ω, Ιερά Καρδία του Ιησού, απείρως συμπονετική προς τους ατυχείς, ελέησε εμάς, τους φτωχούς και αμαρτωλούς, και δώσε μας τη χάρη που σου ζητούμε μέσω της Αμόλυντης Καρδιάς της Παναγίας, της τρυφερής μας Μητέρας!

Άγιε Ιωσήφ, θέτε πατέρα της Ιεράς Καρδίας του Ιησού, ικέτευε για εμάς.

Χαίρε Δέσποινα

ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΤΗ ΜΕΡΑ (7 Ιουλίου 2021)

Η ΑΝΤΑΜΟΙΒΗ ΕΚΕΙΝΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΗΓΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΚΑΡΔΙΑ

 1. Η Καρδία του Ιησού είναι απείρως δίκαιη και ελεήμων. Είναι ο καλύτερος φίλος. Είναι η Καρδιά του Βασιλιά που θα νικήσει και έχει ήδη νικήσει. Γι’ αυτό, ανταμείβει ανυπολόγιστα εκείνους που τον αγαπούν και τον υπηρετούν. Το κύριο δώρο που προσφέρει στους πιστούς φίλους του είναι η Χάρη. Χορηγημένη στο ανθρώπινο γένος από τις αξιομισθίες του Σωτήρα, η χάρη αποκτιέται από μας με το Βάπτισμα, χάνεται με την αμαρτία, επανευρίσκεται με την Εξομολόγηση, και με τα Μυστήρια διατηρείται.

Η Χάρη είναι η σωτηρία, επειδή είναι η ζωή του Θεού στην ψυχή, που κερδίζεται από τη Λυτρωτική Θυσία του Χριστού. Είναι αυτό που μας κάνει παιδιά του Θεού και, ως εκ τούτου, κληρονόμους του Ουρανού. Αυτό σημαίνει ότι μόνο εκείνος που πεθαίνει με την χάρη στην ψυχή του μπορεί να μπει στην αιώνια χαρά του Ουρανού.

Η Χάρη είναι το μεγάλο δώρο της αγάπης της Καρδίας του Ιησού. Η Καρδία του Ιησού είναι η πηγή και η κοιτίδα της Χάρης. Επομένως, η εξάσκηση της ευλάβειας προς την Ιερά Καρδία είναι η μεγαλύτερη πηγή χάριτος και σωτηρίας. Η Αγία Μαργαρίτα έγραψε στην ηγουμένη της: «Ω! Εάν γνωρίζατε πόσους ανταμοιβές και πόση δόξα αποκτάτε τιμώντας την αξιαγάπητη Καρδία του λατρευτού Ιησού, και ποια αμοιβή θέλει να δώσει σε εκείνους που, αφού αφιερώθηκαν σε Αυτήν, αδιάκοπα τον τιμούν…!» «Οι Θησαυροί ευλογιών και χαρίτων εμπεριεχόμενοι στην Ιερά Καρδία είναι άπειροι. Αγνοώ εάν στην πνευματική ζωή υπάρχει άλλη ευλάβεια πιο αποτελεσματική για τον εξαγιασμό των ψυχών».

 1. Η χάρη της «τελικής προσκαρτερίας» ή, όπως λέμε πιο απλά, η χάρη του καλού θανάτου είναι το πιο σημαντικό από τα δώρα του Θεού. Τα άλλα χωρίς αυτό δεν αξίζουν. Επειδή αυτό το δώρο είναι να πεθάνουμε έχοντας χάρη στην ψυχή.

Αυτή την χάρη δεν μπορούμε να την αποκτήσουμε ως δικαίωμα, αλλά πρέπει να την ζητούμε ακατάπαυστα. Και είναι ένας ιδιαίτερος καρπός της ευλάβειας προς την Ιερά Καρδία, όπως έγραψε η Αγία Μαργαρίτα: «Η Ιερά Καρδία είναι καταφύγιο ασφαλές στην ώρα του θανάτου, για να τους δεχθεί και υπερασπιστεί από τους εχθρούς της. Αλλά γι’ αυτό πρέπει να ζούμε σύμφωνα με την διδασκαλία της».

Επιπλέον, η Καρδία του Ιησού υποσχέθηκε αυτήν τη χάρη: «Στο περίσσιο έλεος της Καρδίας Μου σας υπόσχομαι ότι η παντοδύναμη αγάπη μου θα δώσει σε όλους εκείνους που θα λάβουν την Θεία Κοινωνία στις Πρώτες Παρασκευές για εννέα συνεχείς μήνες τη χάρη της τελικής μετάνοιας: δεν θα πεθάνουν στη δυσαρέσκειά μου, ούτε χωρίς να δέχονται τα Μυστήρια, και η Καρδία Μου θα είναι το ασφαλές τους καταφύγιο την τελευταία ώρα».

 1. Η τελική προσκαρτερία δεν είναι το έσχατο δώρο. Αυτή είναι το προοίμιο των αιώνιων ευεργετημάτων, και εάν η ώρα του θανάτου είναι τόσο γλυκιά για εκείνους που αγάπησαν και υπηρέτησαν την Ιερά Καρδία, είναι επειδή έχουν την συνείδηση, την προαίσθηση των ανεκδιήγητων καλών με τα οποία η Ιερά Καρδία του Ιησού ετοιμάζεται να τους ανταμείψει.

Αν αγαπάμε πραγματικά την Καρδία του Ιησού, θα Την υπηρετούμε, με ειλικρινή αφοσίωση, με συχνή Εξομολόγηση και Κοινωνία, ειδικά κατά την πρώτη Παρασκευή του μήνα, θα περάσουμε πολύ χρόνο μαζί Της στην Αγία Ώρα, πάντα με εμπιστοσύνη και ελπίδα ότι θα μας δεχτεί την ώρα του θανάτου μας, για να μας κάνει να ζήσουμε αιώνια στον ουρανό, που είναι η Γλυκύτατη Καρδία του Ιησού.

Ω! Ιερά Καρδία του Ιησού, βοήθησέ μας να είμαστε πάντα πιστοί στην αγάπη και την υπηρεσία μας προς Εσένα, με την πεποίθηση ότι είσαι πιστός στις υποσχέσεις Σου, και θα μας δώσεις την αιώνια Δόξα. Αμήν.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 15ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 19 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 15ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 18 Ιουλίου 2024 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου