Το θυμιατό: Η ύψωση της προσευχής στον ουρανό

Σημάδι της ιερότητας του τόπου και των ανθρώπων που θυμιατίζονται, το θυμιατό, όταν κουνιέται, βγάζει ευωδιαστό καπνό και αντιπροσωπεύει την προσευχή των πιστών που ανεβαίνει προς τον Θεό.

Το θυμίαμα είναι γνωστό ως ένα από τα πολύτιμα δώρα που έφεραν οι Μάγοι στον Ιησού, αν και η παράδοσή του είναι πολύ παλιά και προγενέστερη του Χριστιανισμού. Οι Ρωμαίοι το χρησιμοποιούσαν ήδη για να τιμήσουν τους θεούς τους – η χρήση του αναπτύχθηκε ιδιαίτερα κατά τον Μεσαίωνα.

Η Αποκάλυψη μας λέει τη σημασία του θυμιάματος που εφαρμόζεται εδώ και αιώνες: “Ένας άλλος άγγελος ήρθε και στάθηκε κοντά στο θυσιαστήριο – κρατούσε ένα χρυσό θυμιατήρι – και του δόθηκε πολύ θυμίαμα για να προσφέρει, μαζί με τις προσευχές όλων των αγίων, στο χρυσό θυσιαστήριο που είναι μπροστά στον θρόνο. “(Αποκάλυψη 8,3)

Το θυμιατό μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολλές φορές κατά τη διάρκεια της Λειτουργίας. Κατά τη διάρκεια της πομπής εισόδου, πριν από την ανάγνωση του Ευαγγελίου, κατά τη διάρκεια της προσφοράς και κατά τη διάρκεια του καθαγιασμού. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για το θυμίαμα των πιστών. Το θυμιατό χρησιμοποιείται επίσης κατά τη διάρκεια κηδειών.
Ανάλογα με την ιεροτελεστία, το χειρίζεται ο ιερέας ή ο λειτουργοϋπηρέτης.

Πώς λειτουργεί ένα θυμιατό;

Αποτελείται από δύο μισές σφαίρες ή μια κασέλα με καπάκι, που συγκρατούνται μεταξύ τους με τρεις αλυσίδες που του επιτρέπουν να αιωρείται. Μια τέταρτη αλυσίδα συγκρατεί το καπάκι. Μερικές φορές έχει μόνο ένα ζεύγος αλυσίδων.

Το θυμιατό είναι ανοιγμένο για να περνάει ο αρωματικός καπνός και μπορεί να είναι διακοσμημένο με φιγούρες. Όπως όλα τα λειτουργικά αντικείμενα, υπάρχουν απλά και πιο περίτεχνα, αλλά όλα έχουν τον ίδιο στόχο, να αφήσουν έναν ευχάριστα αρωματισμένο καπνό να ανέβει στον ουρανό. Οι αισθήσεις διεγείρονται έτσι: η αίσθηση της όσφρησης, φυσικά, αλλά και η αίσθηση της όρασης μέσω του καπνού που περνάει μέσα από το φως των παραθύρων. Η άυλη παρουσία του σημαδεύει αναμφισβήτητα τα πνεύματα των ανθρώπων, ακόμη και εκείνων που βρίσκονται μακριά από την πίστη.

π. Α.Π

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 1ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ29 Μαρτίου 2024     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Προσευχή για την Ειρήνη στον κόσμο

Προσευχή για την Ειρήνη στον κόσμο Την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στη Χώρα, η Εκκλησιαστική μας Επαρχία προσευχήθηκε για

Προτροπή για οικονομική ενίσχυση της ανακαίνισης του ναού της Ιεράς Καρδίας του Ιησού  Εξώμβουργου Τήνου

Προτροπή για οικονομική ενίσχυση της ανακαίνισης του ναού της Ιεράς Καρδίας του Ιησού  Εξώμβουργου Τήνου Η Διοικούσα Επιτροπή του προσκυνήματος της Ιεράς Καρδίας του Ιησού

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου