Εννεαήμερο Ιεράς Καρδίας (Εισαγωγή και 1η ημέρα)

 

ΕΝΝΕΑΗΜΕΡΟ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ

Η ΙΕΡΑ ΚΑΡΔΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΕΣ ΚΛΗΣΕΙΣ

«Θα σας δώσω ποιμένες σύμφωνα με την Καρδιά μου» (Ιερ 3,15)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Ο Ιησούς ως άνθρωπος είναι ο αληθινός και αιώνιος Αρχιερέας. Είναι ιερέας επειδή είναι μεσίτης μεταξύ Θεού και ανθρώπων. Γι’ αυτό είναι ιερέας, επειδή είναι άνθρωπος, κατά την Ενσάρκωση. «Στα σπλάχνα της Παναγίας ενδύθηκε τα ιερατικά άμφια για να είναι ο Ποντίφικάς μας» (Άγιος Βοναβεντούρας).

Ο Ιησούς καλείται να γίνει ιερέας. «Κι αυτή την τιμή δεν την παίρνει κάποιος για τον εαυτό του, αλλά καλείται από το Θεό… Έτσι και ο Χριστός δε δόξασε τον εαυτό του με το να γίνει από μόνος του αρχιερέας, αλλά τον δόξασε Εκείνος που του είπε: ‘Υιός μου είσαι συ, εγώ σήμερα σε γέννησα’. Επίσης και σε ένα άλλο σημείο λέει: ‘Εσύ είσαι ιερέας αιώνια, σύμφωνα με την τάξη του Μελχισεδέκ» (Εβρ. 5,4-5). Εκλέγεται ανάμεσα απ’τους ανθρώπους για ό,τι αφορά τον Θεό. Ο ιερέας, όντας μεσίτης μεταξύ Θεού και ανθρώπων, πρέπει να είναι αρεστός και στους δύο, ιδιαίτερα στον ουρανό. Γι’ αυτό ο Θεός κρατάει το δικαίωμα να τον επιλέξει.

Ο Ιησούς είναι αφιερωμένος και χρισμένος. «Το Πνεύμα του Κυρίου είναι επάνω μου, επειδή με έχρισε» (Λκ 4,18). Ο Χριστός αφιερώθηκε από την Ενσάρκωση, γιατί από την πρώτη στιγμή της εισόδου του στον κόσμο αυτό, προοριζόταν για το ιερατικό του ρόλο. Όταν ο Χριστός εισέρχεται στον κόσμο, λέει: «Ιδού έρχομαι, να εκτελέσω, Θεέ, το θέλημά σου» (Εβρ 10,5.7)

Ο Ιησούς Ιερέας είναι άγιος. «Τέτοιου είδους, πράγματι, αρχιερέας μας χρειαζόταν, άγιος, άκακος, αμόλυντος, ξεχωρισμένος απ’ τους αμαρτωλούς και υψωμένος επάνω απ’ τους ουρανούς» (Εβρ 7,26). Ο Ιησούς είναι αθάνατος, η ιεροσύνη του είναι αιώνια, «έχει την ιεροσύνη που δεν παρέρχεται» (Εβρ 7,24). Ο Ιησούς ζει και δεν πεθαίνει πια, επομένως, δεν έχει διαδόχους. Η ιεροσύνη του είναι μοναδική, γιατί είναι αέναη (Εβρ 7,3). Η ιεροσύνη του είναι νέο, η θυσία είναι νέα, η διαθήκη είναι νέα, δεν είναι πια προεικόνιση, αλλά η υπέροχη πραγματικότητα που κανείς δεν μπορεί να καταστρέψει.

Οι ιερείς της Καινής Διαθήκης δεν αντικαθιστούν τον Χριστό, ούτε τον διαδέχονται, ούτε πολλαπλασιάζουν την ιεροσύνη Του, αλλά μάλλον είναι εκπρόσωποί του, κάνουν δηλαδή τον Χριστό παρών επειδή ενεργούν «στο Πρόσωπο του Χριστού». Τα πρόβατα ανήκουν μόνο στον Χριστό, γι’ αυτό είπε στον Πέτρο: «Ποίμαινε τα πρόβατά μου». Επίσης εκλέγονται ανάμεσα απ’ τους ανθρώπους˙ καλούνται από τον Θεό να αντιπροσωπεύουν τους ανθρώπους στις σχέσεις τους με τον Θεό˙ είναι αφιερωμένοι και χρισμένοι με το άγιο χρίσμα˙ πρέπει να είναι άγιοι σύμφωνα με το νόμο της κλήσης τους˙ ο ιερατικός του χαρακτήρας είναι κατά κάποιο τρόπο αθάνατος γιατί είναι ανεξίτηλος˙ είναι η συνέχιση του Προσώπου και της ιεροσύνης του Χριστού, όντας εκπρόσωποί του στη γη, ενεργώντας στο πρόσωπο του Χριστού. Είναι σαν την κόρη των ματιών του Θεού, δηλαδή προς την οποία τρέφει τη μεγαλύτερη στοργή: «όποιος σε αγγίζει, αγγίζει την κόρη του οφθαλμού μου» (Ζαχ 2,12).

Επιλέξαμε να μελετήσουμε, σε αυτό το εννεαήμερο, την ιερατική Καρδιά του Ιησού, αυτή τη στιγμή που η Εκκλησία και ο κόσμος χρειάζονται επειγόντως ιερατικές και αφιερωμένες κλήσεις. Για να κατανοήσουμε λίγο περισσότερο αυτό το τεράστιο μυστήριο, να ζητήσουμε με μεγαλύτερη επιμονή για κλήσεις, να ενισχύσουμε την ελπίδα ότι ο Χριστός δεν θα εγκαταλείψει το ποίμνιό Του και να ωθήσουμε, γιατί όχι, κάποιες γενναιόδωρες ψυχές να σκεφτούν τη δυνατότητα να καλούνται από την Καρδία του Ιησού σε αυτή τη μοναδική κλήση.

 

           

ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΕΝΝΕΑΗΜΕΡΟΥ

Εις το όνομα του Πατρός, και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.

Αμήν.

1.Πράξη συντριβής:

Αμάρτησα, Θεέ μου, ενώπιόν Σου.

Μετανοώ με όλη μου την καρδιά, γιατί δεν τήρησα το νόμο Σου και δεν έκανα το θέλημά Σου.

Δέξου τη μετάνοιά μου

και δώσε μου τη δύναμη να αποφεύγω στο εξής την αμαρτία. Αμήν.

  1. Στη συνέχεια διαβάζεται η μελέτη της ημέρας.
  2. Και τελειώνει με την ακόλουθη προσευχή:

 

Προσευχή για το εννεαήμερο προς την Ιερή Καρδιά του Ιησού

  1. Ω Ιησού μου!, Εσύ είπες: «Αλήθεια, αλήθεια σας λέω, ζητάτε και θα σας δοθεί, αναζητάτε και θα βρείτε, χτυπάτε και θα σας ανοιχτεί». Ιδού, εμπιστευόμενος τον θεϊκό σου Λόγο, χτυπώ, αναζητώ και σου ζητώ την χάρη… (αναφέρουμε την χάρη που θέλουμε να ζητήσουμε).

Πάτερ ημών, Χαίρε Μαρία, Δόξα

Ιερά Καρδία του Ιησού, Εσένα εμπιστεύομαι

 

  1. Ω Ιησού μου!, Εσύ είπες: «Αλήθεια, αλήθεια σας λέω, αν ζητήσετε κάτι απ’ τον Πατέρα στο όνομά μου, Αυτός θα σας το δώσει». Ιδού, εμπιστευόμενος τον θεϊκό σου Λόγο, ζητώ απ’ τον Αιώνιο Πατέρα στο όνομά σου την χάρη… (αναφέρουμε την χάρη που θέλουμε να ζητήσουμε).

Πάτερ ημών, Χαίρε Μαρία, Δόξα

Ιερά Καρδία του Ιησού, Εσένα εμπιστεύομαι

 

  1. Ω Ιησού μου!, Εσύ είπες: «Αλήθεια, αλήθεια σας λέω, ο ουρανός και η γη θα περάσουν, αλλά τα λόγια μου δε θα περάσουν ποτέ». Ιδού, εμπιστευόμενος τον αλάθητο θεϊκό σου Λόγο, σου ζητώ την χάρη… (αναφέρουμε την χάρη που θέλουμε να ζητήσουμε).

Πάτερ ημών, Χαίρε Μαρία, Δόξα

Ιερά Καρδία του Ιησού, Εσένα εμπιστεύομαι

 

Ω, Ιερά Καρδία του Ιησού, απείρως συμπονετική προς τους ατυχείς, ελέησέ μας, φτωχούς αμαρτωλούς, και δώσε μας τη χάρη που σου ζητούμε μέσω της Αμόλυντης Καρδιάς της Παναγίας, της τρυφερής μας Μητέρας!

Άγιε Ιωσήφ, θετέ πατέρα της Ιεράς Καρδίας του Ιησού, ικέτευε για εμάς.

Χαίρε Δέσποινα

 

ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ

Η ΙΕΡΑΤΙΚΗ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ

  1. Όπως είπαμε στην εισαγωγή, ο Ιησούς είναι ο Αιώνιος Αρχιερέας της Νέας Διαθήκης του Θεού με τους ανθρώπους. Είναι ο μεσίτης που ενώνει τον Θεό με τους ανθρώπους.

Τα δύο χαρακτηριστικά της ιερατικής μεσολάβησης του Ιησού είναι η πραότητα και η ταπεινοφροσύνη. Γι’ αυτό λέμε ότι ο Ιησούς έχει ιερατική Καρδιά, αφού ο Ίδιος είπε: «Μάθετε από μένα, διότι είμαι πράος και ταπεινός στην καρδιά» (Μτ 11,29).

Η Καρδία του Ιησού είναι πράα με τους ανθρώπους και ταπεινή ενώπιον του Θεού. Με αυτόν τον τρόπο είναι μεσίτης, επειδή μπορεί να δώσει στον άνθρωπο τη συγχώρεση του Θεού για την πραότητά του και μπορεί να προσφέρει στον Θεό την ταπεινή του θυσία για να αποκτήσει τη συγχώρεση των ανθρώπων.

  1. Ο Ιησούς είναι πράος με τους ανθρώπους. Η πραότητά του φανερώνεται στην Ευσπλαχνία Του. “Έπρεπε να γίνει όμοιος με τα’ αδέλφια του σε όλα, για να καταστεί εύσπλαχνος και πιστός αρχιερέας σε ό,τι αφορά το Θεό, με σκοπό να εξιλεώσει τις αμαρτίες του λαού» (Εβρ 2,17).

Όλη η ζωή του Ιησού είναι μια εκδήλωση της ευσπλαχνίας της ιερατικής του Καρδίας: θεραπεύει, τρέφει, διδάσκει, «περνάει ευεργετώντας». Αλλά πάνω απ’ όλα ελεεί τους αμαρτωλούς. Οι εχθροί κατηγόρησαν τον Ιησού για κάτι που για μας είναι η μεγαλύτερη παρηγοριά: «Αυτός δέχεται τους αμαρτωλούς και τρώει μαζί τους» (Λκ 15,2). Αυτό είναι το σύνθημα του Ιησού.

Και ταυτόχρονα, ο Ιησούς παρουσιάζεται ταπεινά ενώπιον του Θεού για να μεσολαβήσει για τους ανθρώπους, προσφέροντας τη θυσία του, ως ιερέας. Για να είναι ιερέας, ο Αιώνιος Λόγος διάλεξε τον δρόμο της ταπείνωσης, και κατέβηκε στα βάθη της ανθρώπινης δυστυχίας. «Κένωσε τον εαυτό του, και έγινε δούλος, παίρνοντας την ανθρώπινη εξομοίωση». Και έτσι μπορεί να μας ελεήσει: «Δεν έχουμε ως αρχιερέα κάποιον που δεν μπορεί να δείξει συμπόνια για τις αδυναμίες μας, αλλά έχουμε κάποιον ο οποίος πειράχτηκε όμοια με μας αλλά χωρίς αμαρτία» (Εβρ. 4,15).

Η ιερατική του ταπείνωση λάμπει στην υπακοή του, στην προσκόλλησή του στο θέλημα του Πατέρα υπέρ των ανθρώπων. «…αν και ήταν Υιός, έμαθε την υπακοή μέσα από τα παθήματά του. Έτσι έφθασε στην τελειότητα κι έγινε αίτιος αιώνιας σωτηρίας για όσους τον υπακούνε, και ανακηρύχθηκε από το Θεό αρχιερέας σύμφωνα με την τάξη του Μελχισεδέκ» (Εβρ. 5:8-10).

Ο Ιησούς, μένοντας πιστός μέχρι θανάτου, υπακούοντας στο θέλημα του Πατέρα, έγινε η αιτία της σωτηρίας, γιατί πρόσφερε τη θυσία του ως ιερέας, ενώνοντας τους ανθρώπους με τον Θεό.

  1. Η πραότητα και η ταπεινοφροσύνη είναι οι κύριες αρετές του ιερέα. Και πρέπει να τις μάθει στην προσευχή και σε στενή επαφή με την ιερατική Καρδία του Ιησού.

Η πραότητα που τον οδηγεί να είναι ελεήμων με τις ψυχές˙ τον ωθεί να τις αναζητάει ακούραστα για να τους προσφέρει τη άφεση των αμαρτιών˙ να τις ακούει με υπομονή, προσφέροντας παρηγοριά και δύναμη˙ να τις τρέφει με τον λόγο και τη χάρη του Θεού. Η ταπεινοφροσύνη που τον οδηγεί να προσφέρει τη θυσία στον Θεό για τους ανθρώπους: να προσφέρει τη Θυσία του Χριστού με ταπείνωση και αγιότητα και να ενώσει τις δικές του καθημερινές θυσίες σε αυτήν.

Ας προσευχηθούμε για τους ιερείς, ώστε ο Ιησούς να τους χαρίσει μια καρδιά παρόμοια με τη δική Του, πράα και ταπεινή, και έτσι να είναι αληθινοί μεσολαβητές μεταξύ Θεού και ανθρώπων. Είθε, μέσω αυτών, να έρθει ο Θεός σε εμάς και εμείς στον Θεό.

 

π.Ιωσήφ Ρόσσι

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ 1 Απριλίου 2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου