«Είμαι μουσουλμάνος, αλλά επιθυμούσα συναντήσω τον Πάπα».

«Είμαι μουσουλμάνος, αλλά επιθυμούσα συναντήσω τον Πάπα».

Μεγάλη συγκίνηση εκ  μέρους των φιλοξενούμενων του κέντρου του Castelnuovoτου Porto, που διευθύνεται από το Auxilium, και όπου ο Ποντίφικας πήγε τη Μεγάλη Πέμπτη να πλύνει τα πόδια 12 προσφύγων.

 «Θα ήθελα να πω στον Πάπα ότι οι μουσουλμάνοι δεν είναι τρομοκράτες. Λυπάμαι γι’ αυτό που συνέβη στη Γαλλία και το Βέλγιο». Γράφει σε μια επιστολή – που δημοσιοποιήθηκε από την Tv2000 – ο KamassoGuiro, ένας μουσουλμάνος νέος από τη Σενεγάλη, 30 ετών, που είναι φιλοξενούμενος στο Κέντρο Υποδοχής για Αίτηση Ασύλου του Castelnuovoστο Portoόπου τη Μεγάλη Πέμπτη μετέβη ο Πάπας Φραγκίσκος, για την ιεροτελεστία του πλυσίματος των ποδιών και τη λειτουργία του Μυστικού Δείπνου του Κυρίου.

Αυτή του Guiroείναι μία από τις πολλές επιστολές των φιλοξενούμενων του Caraπου θα παραδώσουν σήμερα στον Φραγκίσκο. Σε αυτή, ο νεαρός θυμάται τη στιγμή που εγκατέλειψε τη Σενεγάλη «λόγω των εμφυλίων πολέμων του νότου» της χώρας. «Κατά τη διάρκεια του πολέμου – διηγείται – έχασα τη σύζυγό μου και τον πατέρα  μου και έμεινα μόνος. Διέφυγα στην Ιταλία για να αρχίσω μια νέα ζωή, να εργαστώ και να ζήσω σε μια χώρα ειρήνης».

 «Για μεγάλο χρονικό διάστημα – συνεχίζει το νεαρός από τη Σενεγάλη – ήθελα να συναντήσω τον Πάπα, αν και είμαι μουσουλμάνος, για τον ευχαριστήσω για όλα όσα έχει κάνει για τους φτωχούς και την ειρήνη. Εύχομαι στον Πάπα Φραγκίσκο – καταλήγει η επιστολή – μακροημέρευση και πολύ υγεία. Ευχαριστώ την Ιταλία που μου έσωσε τη ζωή».

Ο Πάπας έπλυνε τα πόδια 12 νέων, μεταξύ των οποίων και του SiraMadigata37 ετών μουσουλμάνου από το Μαλί, ο οποίος διηγείται:  «Βρίσκομαι στην Ιταλία εδώ και 20 μήνες, έκανα ένα μακρύ και επικίνδυνο ταξίδι διασχίζοντας την έρημο και τη θάλασσα. Θα μπορούσα να είχα πεθάνει. Για εμάς τους μουσουλμάνους αυτό που θα συμβεί αύριο είναι σύμβολο ειρήνης. Είμαι μουσουλμάνος και τα πόδα  μου τα έπλυνε ένα υψηλά ιστάμενο πρόσωπο όπως ο Πάπας Φραγκίσκος, ο ηγέτης των καθολικών. Αυτό σημαίνει ότι η συνύπαρξη είναι δυνατή παντού».

Μεταξύ των δώδεκα βρισκόταν και μια νέα ιταλίδα η AngelaFerriκοινωνική λειτουργός του συνεταιρισμού που διαχειρίζεται το Cara:  «Κουβαλάω μέσα μου μια οδυνηρή ιστορία. Εδώ και 20 ημέρες περίπου έχασα την μαμά μου και το Auxiliumθέλησε να μου κάνει αυτό το δώρο. Ήταν  για μένα μια ξεχωριστή ημέρα επειδή ο Πάπας Φραγκίσκος είναι ένας από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους: αυτός μου δίνει πολλή δύναμη».

Ο ίδιος ενθουσιασμός εμψύχωσε τη LuchiaMesfun, μια γυναίκα από την Ερυθραία που διέσχισε τη Μεσόγειο έγκυος, για να βρει μια νέα ζωή. Τώρα βρίσκεται στην Ιταλία με την κόρη της που είναι πέντε μηνών και την ονόμασε Merhawit, που σημαίνει ελευθερία: «Είμαι πολύ ευχαριστημένη, δεν υπάρχουν λόγια για να εκφράσω την ευτυχία μου. Ο Πάπας που μου έπλυνε  τα πόδια και για εμάς είναι ένα μεγάλο γεγονός», λέει.

«Συγκίνηση και ευγνωμοσύνη» στη συνέχεια εκφράστηκαν από την CooperativaAuxilium, που με ένα δελτίο τύπου δηλώνει: «Αυτή ήταν  άλλη μια κίνηση ευσπλαχνίας του Πάπα Φραγκίσκου προς τα εκατομμύρια των ανθρώπων που ξεκινούν το δικό τους ταξίδι της ελπίδας. Το ότι ο Πάπας Φραγκίσκος έσκυψε να πλύνει τα πόδια των μεταναστών και των προσφύγων, δεν μπορεί παρά να συμβάλει στην αφύπνιση της συνείδησης  όλων από την αδιαφορία και να μας κάνει να νιώσουμε την ευθύνη να φροντίζουμε όσους έφυγαν σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής.

ρφ (μετάφραση)

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

«Σώμα Χριστού» στον απόστολο Παύλο

«ΣΩΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥ» ΣΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΠΑΥΛΟ Δύο τύποι εκκλησίας   Όπως είναι γνωστό, η διδασκαλία περί «Σώματος Χριστού» δεν είναι ενιαία στις Επιστολές του Αποστόλου Παύλου.

Προετοιμασία Μελλονύμφων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Στην Μετασυνοδική Αποστολική Παραίνεσή του ο Πάπας Φραγκίσκος γράφει: η συζυγική αγάπη που ενώνει τους συζύγους είναι μια αγάπη εξαγιασμένη, εμπλουτισμένη και φωτισμένη από

Angelus, 19 Μαρτίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 19 Μαρτίου 2023   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Σήμερα το Ευαγγέλιο μας δείχνει τον Ιησού που

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου