«Ζήτησα από τον Κύριο: με το χέρι σου σταμάτα την επιδημία»

«Ζήτησα από τον Κύριο: με το χέρι σου σταμάτα την επιδημία»

Συνέντευξη του Φραγκίσκου στην ιταλική εφημερίδα Repubblica: «Ζητώ από όλους να βρίσκονται κοντά σε όσους έχουν χάσει αγαπημένα πρόσωπα».
«Ζήτησα από τον Κύριο να σταματήσει την επιδημία: Κύριε, σταμάτα τη με το χέρι σου. Προσευχήθηκα γι αυτό». Με αυτά τα λόγια ο Φραγκίσκος, κατά τη συνέντευξη στον ρεπόρτερ του Βατικανού Paolo Ridari, απάντησε στην ερώτηση αναφορικά με το ποια ήταν η προσευχή που έκανε την Κυριακή το απόγευμα, στην Santa Maria Maggiore και στον San Marcello al Corso.

Ο Πάπας, προτείνοντας πώς να ζούμε αυτές τις δύσκολες ημέρες, είπε: «Οφείλουμε να ανακαλύψουμε εκ νέου, τα μικρά πράγματα, τις μικρές φροντίδες προς όσους βρίσκονται κοντά μας, τα μέλη της οικογένειάς μας, τους φίλους. Να καταλάβουμε ότι στα μικρά πράγματα βρίσκεται ο θησαυρός μας. Υπάρχουν πολύ μικρές χειρονομίες που μερικές φορές χάνονται στην ανωνυμία της καθημερινότητας, χειρονομίες τρυφερότητας, αγάπης, συμπόνιας οι οποίες όμως είναι αποφασιστικές, σημαντικές. Για παράδειγμα, ένα ζεστό πιάτο με φαγητό, ένα χάδι, μια αγκαλιά, ένα τηλεφώνημα… Είναι οικείες χειρονομίες φροντίδας που χαρακτηρίζονται από τη λεπτότητα της καθημερινότητας που κάνουν τη ζωή να έχει νόημα και να υπάρχει κοινωνία και επικοινωνία μεταξύ μας».

«Μερικές φορές – πρόσθεσε ο Φραγκίσκος – βιώνουμε μεταξύ μας μια επικοινωνία που είναι μόνο εικονική. Αντ’ αυτού θα πρέπει να ανακαλύψουμε μια νέα εγγύτητα. Μια συγκεκριμένη σχέση φροντίδας και υπομονής. Συχνά τα άτομα της οικογένειας στο σπίτι, τρώνε όλοι μαζί μέσα σε μια μεγάλη σιωπή, η οποία ωστόσο δεν υπάρχει λόγω της αμοιβαίας ακρόασης, αλλά λόγω του γεγονότος ότι οι γονείς βλέπουν τηλεόραση ενώ τρώνε και τα παιδιά ασχολούνται με το κινητό. Φαίνονται τόσο μόνοι, απομονωμένοι ο ένας από τον άλλο. Εδώ δεν υπάρχει επικοινωνία. Αντίθετα, είναι σημαντικό να ακούει ο ένας τον άλλον επειδή με αυτόν τον τρόπο καταλαβαίνουμε τι είναι αυτό που χρειάζεται ο άλλος, τις ανάγκες του, τις προσπάθειές του, τις επιθυμίες του. Υπάρχει μια γλώσσα από συγκεκριμένες χειρονομίες που πρέπει να προστατευθεί. Κατά τη γνώμη μου, ο πόνος αυτών των ημερών είναι αυτή η πραγματικότητα στην οποία θα πρέπει να ανοιχτούμε».

Ο Πάπας απηύθυνε μια ιδιαίτερη σκέψη για τα άτομα που εργάζονται στον τομέα της υγείας, για τους εθελοντές και για τις οικογένειες των θυμάτων: «Ευχαριστώ όλους εκείνους που αναλώνονται με αυτόν τον τρόπο για τους άλλους. Αποτελούν παράδειγμα αυτή την συγκεκριμένη στιγμή. Και ζητώ από όλους να βρίσκονται κοντά σε όσους έχουν χάσει αγαπημένα τους πρόσωπα, προσπαθώντας να τους συνοδεύουν με όλους τους δυνατούς τρόπους. Η παρηγοριά πρέπει τώρα να αποτελεί δέσμευση για όλους». Ο Φραγκίσκος είπε ότι εντυπωσιάστηκε από ένα άρθρο αναφορικά με αυτά που ανέφερε, το οποίο δημοσιεύθηκε πρόσφατα από τον Fabio Fazio, και ιδιαίτερα από το γεγονός ότι «η συμπεριφορά μας επηρεάζει πάντα τη ζωή των άλλων» αναφέροντας το παράδειγμα εκείνων που μη πληρώνοντας τους φόρους προκαλούν τις ελλείψεις στις υπηρεσίες υγείας.

Τέλος, ο Φραγκίσκος καλεί όλους να ελπίζουν, ακόμη και όσους δεν πιστεύουν: «Όλοι είμαστε παιδιά του Θεού και όλοι έχουμε την προσοχή Του. Ακόμη και όσοι δεν έχουν ακόμη συναντήσει τον Θεό, εκείνοι που δεν έχουν λάβει το δώρο της πίστης, μπορούν να βρουν τον δρόμο τους μέσα από τα καλά πράγματα στα οποία πιστεύουν: μπορούν να βρουν τη δύναμη της αγάπης για τα παιδιά τους, για την οικογένειά τους, για τους αδελφούς τους. Κάποιος μπορεί να πει: «Δεν μπορώ να προσευχηθώ γιατί δεν πιστεύω». Την ίδια στιγμή, ωστόσο, μπορεί να πιστεύει στην αγάπη των ανθρώπων που βρίσκονται γύρω του και να βρει την ελπίδα εκεί».

Μετάφραση: ρφ
 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική Ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 24 Απριλίου 2024

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024     Κατήχηση. Τα πάθη και οι αρετές. 16. Η ζωή της χάριτος

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου