Η μάσκα

Τις άγρυπνες νύχτες ο νους μου σκεφτόταν τη μάσκα, και μετά από πολύ επιμονή, αυτή μου μίλησε.
«Δεν είμαι τίποτα το ξεχωριστό. Είμαι ένα κομματάκι ύφασμα που μπαίνω μπροστά από το στόμα και τη μύτη σας, κι έχω λαστιχάκια για να κρατιέμαι σταθερή γύρω από τ’ αυτιά σας.
Δεν γεννήθηκα χτες. Χρησιμοποιούμαι στις εργασίες που παράγουν σκόνη ή χημικά υπολλείματα. Με χρησιμοποιούν ξυλουργοί, συγκολλητές και φανοποιοί. Για να είμαι ειλικρινής, είμαι χρήσιμη κι ενάντια στις σκόνες που προκαλούνται από τις ανεμοθύελλες της ερήμου και για να κρύψω την ομορφιά των γυναικών που δεν θέλουν άλλοι να τις θαυμάζουν. Στην πραγματικότητα, εμποδίζω ουσίες από τον εξωτερικό χώρο να εισέλθουν στο σώμα σας, αλλά ταυτόχρονα σας εμποδίζω να μιλήσετε ελεύθερα με όποιον είναι δίπλα σας.
Τώρα με ψάχνετε και δυσκολεύεστε να με βρείτε. Ένας κακός ιός έχει αρχίσει να εισβάλει στους πνεύμονές σας. Αυτός ο νέος ιός κατεβαίνει μέσα από τον λαιμό και σιγά σιγά εμποδίζει το οξυγόνο να σας δίνει ζωή. Πολλοί από εσάς πέθαναν ή κινδυνεύουν να πεθάνουν.
Κι όμως, δεν αποτελώ μέρος της φύσης. Είμαι ένα μικρό εργαλείο που εσείς ανακαλύψατε πρόσφατα. Και είμαι τόσο απαραίτητη ώστε να έχω γίνει δυσεύρετη.
Θα ήθελα να μην υπήρχα, γιατί αυτό θα σήμαινε ότι θα μπορούσατε να ζήσετε ελεύθεροι, όπως ο Θεός σάς έφτιαξε.
Αν είμαι χρήσιμη, το σφάλμα είναι λίγο δικό σας. Δεν τηρήσατε τους κανόνες ούτε και το μέτρο. Μολύνατε, είστε αχαλίνωτοι, ξοδεύετε χρόνο χωρίς να υπάρχει ανάγκη. Τρώτε σαν δολοφόνοι. Πείνετε κατά κόρον.
Εγώ σας βοηθάω, αλλά δεν είμαι η λύση. Τρέχετε σε μένα, αλλά το πρόβλημα είναι πιο σοβαρό. Η φύση έχει τους νόμους της και την ισορροπία της: δεν μιλάει, αλλά καταγράφει, δεν ξεχνάει και δεν συγχωρεί. Τα εκατομμύρια τόνων μολυσματικών απορριμάτων καταστρέφουν τις θάλασσές σας. Η ατμόσφαιρα τρελάθηκε: χειμώνες χωρίς κρύο, πάγο και καταιγίδες. Ούτε υπάρχει λόγος να παραπονιέστε. Έχετε έναν μόνο δρόμο: χρησιμοποιείστε το μυαλό σας και την καρδιά σας.
Θα μπορούσατε να ήσασταν ευτυχισμένοι. Εφεύρατε κι επινοήσατε χιλιάδες ωραία πράγματα. Τα νεογέννητα μωρά πεθαίνουν λιγότερο, η διάρκεια της ζωής επιμηκύνθηκε, η ιατρική επιστήμη κάνει θαύματα, τα σπίτια έχουν ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση, με κρύο και ζεστό νερό. Μπορείτε να μετακινείστε με τα πόδια, με τα ποδήλατα, με τα αυτοκίνητα, τα τρένα, τα αεροπλάνα. Διασκεδάζετε, πάτε διακοπές. Μα τι ψάχνετε περισσότερο;
Ένα πράγμα η φύση δεν υποφέρει: το ότι έχετε παραμορφώσει τα πάντα και τα έχετε αναγάγει σε εξουσία και χρήμα. Ο πύργος που χτίσατε πάνω στα πλούτη και την κερδοσκοπία δεν στέκει. Έχετε χάσει την ισορροπία και πρέπει να την ξαναβρείτε. Και μην κάνετε τους πονηρούς, γιατί ο ιός δεν κοιτάζει το πρόσωπο κανενός. Ελπίζω να φτάσει η στιγμή που κι εγώ δεν θα χρησιμεύω πια σε τίποτα.
Σας αγαπώ πολύ και θέλω να σας βοηθήσω: δώστε μου ένα χέρι κι εσείς. Τη μέρα που θα εξαφανιστώ, θα σημαίνει ότι η ανθρωπότητα είναι ευτυχισμένη».

Πηγή: Settimana News
Μετάφραση: π.Λ
 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική Ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 24 Απριλίου 2024

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024     Κατήχηση. Τα πάθη και οι αρετές. 16. Η ζωή της χάριτος

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου