«Υποδεχθείτε τους συζύγους, αλλά να είστε κοντά και σε όσους συζούν»

 «Υποδεχθείτε τους συζύγους, αλλά να είστε κοντά και σε όσους συζούν»


Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της ομιλίας την οποία απηύθυνε στις 25 Φεβρουαρίου 2017 ο Πάπας Φραγκίσκος προς τους συμμετέχοντες στα μαθήματα κατάρτισηςγια τους ιερείς των ενοριών σχετικά με τη νέα διαδικασία για το γάμο, που διοργανώθηκαν από το Δικαστήριο της Rota Romana,(Ρώμη, Palazzo della Cancelleria, 22-25 Φεβρουαρίου 2017).

***

Αγαπητοί αδελφοί, βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να σας συναντώ στο τέλος των μαθημάτων κατάρτισης για τους ιερείς των ενοριών, τα οποία διοργανώθηκαν από την RotaRomana, και αφορούν στη νέα διαδικασία για τον γάμο. Ευχαριστώ τον Κοσμήτορα και τον Υπο-Κοσμήτορα οι οποίοι ανέλαβαν την υποχρέωση υπέρ αυτών των μαθημάτων κατάρτισης.

Αυτό που συζητήθηκε και προτάθηκε από τη Σύνοδο των Επισκόπων με θέμα «Γάμος και οικογένεια», τέθηκε σε εφαρμογή και εντάχθηκε με οργανικό τρόπο στην Αποστολική Παραίνεση Amoris laetitia και μεταφράστηκε υπό κατάλληλες νομικές διατάξεις που περιέχονται σε δύο ειδικά μέτρα: το motu Mitis ludex και το motu Mesricors Jesus. Είναι καλό που εσείς οι ενοριακοί ιερείς, μέσα από αυτές τις πρωτοβουλίες για μελέτη, μπορείτε να εμβαθύνετε σε αυτό το υλικό, επειδή είστε πάνω από όλα εσείς που θα το εφαρμόσετε συγκεκριμένα σε καθημερινή βάση, ερχόμενοι σε επαφή με τις οικογένειες. Στο  μεγαλύτερο μέρος των περιπτώσεων, είστε οι πρώτοι συνομιλητές των νέων που επιθυμούν να σχηματίσουν μια νέα οικογένεια και να παντρευτούν με το Μυστήριο του γάμου. Επίσης είστε εσείς στους οποίους απευθύνονται οι περισσότεροι σύζυγοι που, σε περιπτώσεις σοβαρών προβλημάτων στη σχέση τους, βρισκόμενοι σε κρίση, έχουν ανάγκη να αναβιώσουν την πίστη τους και να ανακαλύψουν εκ νέου τη χάρη του Μυστηρίου, και σε μερικές περιπτώσεις, ζητούν οδηγίες για να ξεκινήσουν μια διαδικασία ακύρωσης. Κανένας δεν γνωρίζει καλύτερα από εσάς και δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα του κοινωνικού ιστού για το θέμα αυτό, βιώνοντας την ποικίλη πολυπλοκότητά του: γάμοι που έχουν τελεστεί εν Χριστώ, γάμοι με σύμφωνο συμβίωσης, γάμοι πολιτικοί, γάμοι αποτυχημένοι, οικογένειες και νέοι ευτυχισμένοι ή δυστυχισμένοι.

Για κάθε άτομο και για κάθε κατάσταση, εσείς είστε αυτοί που καλείστε ως συνταξιδιώτες να μαρτυρήσετε και να συντροφεύσετε. Κατ’ αρχάς, είναι δικό σας μέλημα να μαρτυρήσετε τη χάρη του Μυστηρίου του γάμου και το αρχέγονο καλό της οικογένειας, ζωτικό κύτταρο της Εκκλησίας και της κοινωνίας, μέσα από την διακήρυξη ότι ο γάμος ανάμεσα σε ένα άντρα και μια γυναίκα αποτελεί σημάδι συζυγικής ενότητας μεταξύ του Χριστού και της Εκκλησίας. Αυτή τη μαρτυρία την πραγματοποιείτε συγκεκριμένα όταν προετοιμάζετε τα ζευγάρια για το γάμο, καθιστώντας τα γνώστες της βαθιάς σημασίας του βήματος που πρόκειται να πραγματοποιήσουν, και όταν συνοδεύετε με φροντίδα τα νεαρά ζευγάρια, βοηθώντας τα να βιώσουν το φως και τις σκιές, τις στιγμές χαράς και εκείνες της κούρασης, τη θεία δύναμη και την ομορφιά του γάμου τους. Αλλά αναρωτιέμαι, πόσοι από αυτούς τους νέους που έρχονται στα προγαμιαία μαθήματα καταλαβαίνουν τι σημαίνει «γάμος», το σύμβολο της ένωσης του Χριστού και της Εκκλησίας. «Ναι, ναι» – λένε ναι, αλλά το καταλαβαίνουν; Έχουν πίστη σε αυτό; Είμαι πεπεισμένος ότι χρειάζονται μια πραγματική κατήχηση (catecumenato) για το Μυστήριο του γάμου, και όχι να κάνουν την προετοιμασία σε δυο ή τρεις συναντήσεις και στη συνέχεια να προχωρούν.

Μην ξεχνάτε να θυμίζετε πάντα στους χριστιανούς συζύγους ότι στο Μυστήριο του γάμου ο Θεός, για να το πούμε έτσι, αντανακλάται σε αυτούς, εντυπώνοντας την εικόνα του και τον ανεξίτηλο χαρακτήρα της αγάπης του. Ο γάμος πράγματι, είναι εικόνα του Θεού, η οποία δημιουργήθηκε για εμάς από Εκείνον, που είναι τέλεια κοινωνία των τριών Προσώπων του Πατέρα, του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Η αγάπη του Μοναδικού και Τριαδικού Θεού και  η αγάπη μεταξύ του Χριστού και της Εκκλησίας της νύμφης του αποτελούν το κέντρο της κατήχησης και του ευαγγελισμού για το γάμο: δια μέσου προσωπικών ή κοινοτικών συναντήσεων, προγραμματισμένων ή τυχαίων, ποτέ να μη κουράζεστε να δείχνετε σε όλους, ειδικά στους συζύγους, αυτό το «μεγάλο μυστήριο» (Εφεσίους 5,32). Ενώ προσφέρετε αυτή την μαρτυρία, είναι δική σας η ευθύνη να υποστηρίξετε επίσης, όσους έχουν συνειδητοποιήσει το γεγονός ότι η ένωση τους δεν αποτελεί ένα αληθινό μυστηριακό γάμο και επιθυμούν να βγούνε από αυτή την κατάσταση. Γι αυτό το ευαίσθητο και αναγκαίο έργο να εργάζεστε με τρόπο ώστε οι πιστοί σας να σας αναγνωρίζουν όχι τόσο ως εμπειρογνώμονες γραφειοκρατικών πράξεων ή νομικών κανόνων, αλλά ως αδελφούς οι οποίοι διαθέτουν τον εαυτό τους για να ακούσουν και να δείξουν κατανόηση. Ταυτόχρονα, πλησιάστε, όπως ακριβώς υποδεικνύει το Ευαγγέλιο, συναντώντας και αποδεχόμενοι αυτούς τους νέους που προτιμούν να συζούν χωρίς να παντρεύονται. Αυτοί, από πνευματική και ηθική άποψη, συμπεριλαμβάνονται στους φτωχούς και στους μικρούς, προς τους οποίους η Εκκλησία, στα χνάρια του Δασκάλου και Κυρίου, επιθυμεί να είναι μητέρα που δεν εγκαταλείπει, αλλά που πλησιάζει και φροντίζει. Και αυτά τα άτομα επίσης, ο Χριστός τα αγαπά μέσα απ’ την καρδιά του.

Κοιτάξτε τους με βλέμμα τρυφερότητας και συμπόνιας. Αυτή η φροντίδα των τελευταίων, ακριβώς επειδή προέρχεται από το Ευαγγέλιο, αποτελεί ουσιαστικό μέρος της εργασίας σας για την προώθηση και υπεράσπιση του Μυστηρίου του γάμου.

Η ενορία είναι πράγματι ο τόπος όπου πραγματοποιείται η  σωτηρία της ψυχής.

Αυτά δίδασκε ο Μακάριος Παύλος ΣΤ’: «Η ενορία […] είναι η παρουσία του Χριστού για την πληρότητα της σωτηρίας σου. […] είναι ο οίκος του Ευαγγελίου, το σπίτι της αλήθειας, το σχολείο του Κυρίου μας» (Ομιλία στην ενορία της Gran Madredi Dio στη Ρώμη, 8 Μαρτίου 1964: Διδασκαλίες ΙΙ [1964], 1077). Αγαπητοί αδελφοί, μιλώντας πρόσφατα στην Rota Romana συνέστησα να εφαρμόσουμε μια πραγματική κατήχηση (catecumenato) των μελλονύμφων, που περιλαμβάνει όλα τα στάδια της μυστηριακής πορείας: το χρόνο προετοιμασίας για τον γάμο, για την τέλεσή του και για τα χρόνια που έπονται.

Σε εσάς ιερείς των ενοριών, απαραίτητοι συνεργάτες των Επισκόπων, έχει ανατεθεί κατά κύριο λόγο αυτή η κατήχηση (catecumenato). Σας ενθαρρύνω να την εφαρμόσετε παρά τις δυσκολίες που μπορεί να συναντήσετε. Και πιστεύω ότι η μεγαλύτερη δυσκολία είναι ότι σκεφτόμαστε ή βιώνουμε το γάμο ως ένα κοινωνικό γεγονός – «εμείς πρέπει να καταστήσουμε αυτό το κοινωνικό γεγονός» – και όχι ως ένα πραγματικό μυστήριο, που απαιτεί μια μακροχρόνια προετοιμασία. Σας ευχαριστώ για τη δέσμευσή σας υπέρ της αναγγελίας του Ευαγγελίου της οικογένειας.

Είθε το Άγιο Πνεύμα να σας βοηθά ώστε να είστε εργάτες ειρήνης και παρηγοριάς εν μέσω του άγιου λαού πιστού στον Θεό, ιδίως για τους πιο ευάλωτους και εκείνους που χρίζουν της ποιμαντικής μέριμνάς σας. Ενώ σας ζητώ να προσευχηθείτε για μένα, από καρδιάς ευλογώ καθέναν από εσάς και τις ενοριακές κοινότητές σας. Ευχαριστώ.

Μετάφραση:ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου