Η Συνοδική Εκλογή του Βικάριου του πάπα Φραγκίσκου στην Επισκοπή της Ρώμης η Συνοδική άσκηση του πρωτείου του πάπα Ρώμης
Οπάπας Φραγκίσκος υλοποιεί διαδοχικά την αρχή της συνοδικής άσκησης της επισκοπικής εξουσίας και διακονίας του. Το έκανε πρόσφατα, και συγκεκριμένα στις 10 Μαρτίου, καλώντας κλήρο και λαό της επισκοπής της Ρώμης να τον βοηθήσουν στην εκλογή του νέου Γενικού Βικαρίου του (Vicariu sgeneralis). Κατά τον καν. 477 του Κώδικα Κανονικού Δικαίου, ο Γενικός Βικάριος σε κάθε επισκοπική επαρχία διορίζεται ελεύθερα από τον επιχώριο Επίσκοπο, χωρίς την παρέμβαση άλλων οργάνων. Είναι η πρώτη φορά που ο ίδιος ο Πάπας καλεί τον κλήρο και τον λαό της Επισκοπής Του να τον βοηθήσουν στην ανάδειξη του Γενικού Βικαρίου του.
Σύμφωνα με το Site Vatican Insider, στις 10 Μαρτίου ο πάπας Φραγκίσκος κάλεσε τους ιερείς αρχιερατικούς επιτρόπους των 36 εκκλησιαστικών ενοριακών περιφερειών της Επισκοπής της Ρώμης και ζήτησε τη βοήθεια κλήρου και λαού για την επιλογή του προσεχούς Γενικού Βικαρίου της Επισκοπής της Ρώμης. Πράγματι, στις 17 Απριλίου λήγει η θητεία του σημερινού Γενικού Βικαρίου Καρδιναλίου Αυγουστίνου Βαλίνι, ο οποίος έχει συμπληρώσει ήδη το 75ον έτος της ηλικίας του, και κατά το Κανονικό Δίκαιο (401) καλείται να υποβάλει την παραίτησή του.
Σκοπός της προκαταρκτικής αυτής συμβουλευτικής διαδικασίας είναι η προώθηση εντός των επομένων εβδομάδων, μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη, 12 Απριλίου, μεταξύ του κλήρου, των μοναχών και των πιστών της Ρώμης συλλογής στοιχείων σχετικές με τις αναγκαίες ποιμαντικές προτεραιότητες, τις ικανότητες και τα προσόντα του νέου Γενικού Βικαρίου της Επισκοπής της Ρώμης, αλλά τυχόν και υπόδειξη ονομάτων προς διορισμό. Η ονομασία του νέου Γενικού Βικαρίου πρόκειται να γίνει προ της 29ης του προσεχούς μηνός Ιουνίου, ημέρας της εορτής των Αγίων Πέτρου και Παύλου.
Είναι λοιπόν η πρώτη φορά που ο ίδιος ο Πάπας, ως επίσκοπος Ρώμης, καλεί τον κλήρο και τον λαό της Επισκοπής Του να τον βοηθήσουν στην ανάδειξη του Γενικού Βικαρίου του. Η πράξη αυτή του Επισκόπου Ρώμης εντάσσεται στην πρακτική άσκηση της συνοδικότητας, και οπωσδήποτε συμβάλλει στον Θεολογικό Διάλογο με την Ορθόδοξη Εκκλησία, ο οποίος, ως γνωστόν, εστιάζεται σήμερα ιδιαίτερα στο θέμα της Συνοδικότητας και του Πρωτείου μέσα στην Εκκλησία.
+ Ο Γρατιανουπόλεως Δημήτριος Σαλάχας