ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΛΑΪΚΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΛΑΪΚΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ

(δημοσιεύουμε μία επιστολή  που έστειλε σε ένα Έλληνα Επίσκοπο, ένα νεαρό ανδρόγυνο από τη Γαλλία που ασχολείται με την ποιμαντική της οικογένειας, επειδή πιστεύουμε ότι μπορεί να βοηθήσει ποιμένες και ποίμνιο)

Καλημέρα σας πατέρα Ιωάννη,

Ίσως να μας θυμάστε από τη Σύνοδο για την Οικογένεια του 2015, είμαστε το ζευγάρι που ασχολείται με την ποιμαντική φροντίδα των διαζευγμένων και ξαναπαντρεμένων. Η τρίλεπτη ομιλία που μας παραχωρήσατε στην Αίθουσα, πραγματικά μας άρεσε.

Υποθέτουμε ότι η έκδοση της Μετασυνοδικής Αποστολικής Παραίνεσης «Amoris laetitia» σας χαροποίησε πολύ, και εμάς επίσης, αλλά έπρεπε να πείσουμε πολλά άτομα ότι πολλά πράγματα μπορούσαν να εξεταστούν και από μια άλλη οπτική… με μια άλλη ματιά, μια μεταστροφή όλων των κοινοτήτων μας και των ποιμένων μας!

Κατά τη διάρκεια της ποιμαντικής μας, έχουμε εργαστεί για να οικοδομήσουμε διαδικασίες «διάκρισης», ειδικά για μια ενδεχόμενη «επιστροφή στα μυστήρια»… Έτσι με μια μικρή ομάδα έχουμε δημιουργήσει «τις διαδρομές του Βαρτιμαίου» που βασίζονται πάνω στο Ευαγγέλιο για τον Βαρτιμαίο, ο οποίος εγκατέλειψε την άκρη του δρόμου… για να ακολουθήσει τον Ιησού μαζί με όλο το πλήθος! Με τη φράση μοτίβο: «Τι επιθυμείς να κάνω για εσένα;»

Η μεγάλη μας χαρά είναι ότι αυτές οι «διαδρομές» άρχισαν να αποφέρουν τους καρπούς τους και εδώ και δέκα μέρες ένα άτομο έγινε «επίσημα» αποδεκτό μέσα και από την ενορία του και μπόρεσε να μοιραστεί μαζί της την ευχαριστία, την οποία δεν είχε τολμήσει να λάβει για περισσότερα από 10 χρόνια!

Ολόκληρη η κοινότητα ήταν πολύ χαρούμενη που είχε προσκληθεί για να πει «ναι» επιθυμούμε να εντάξουμε αυτό το άτομο ολοκληρωτικά μέσα στην κοινότητά μας! Αυτό έφερε ακόμη πιο κοντά την κοινότητα.

Σχετικά με την «ποιμαντική» προσέγγισή που σας αναφέρουμε… Είχαμε πολλές φορές την ευκαιρία να δώσουμε τη δική σας θεολογική θέση γι’ αυτό το ζήτημα και τη βρίσκουμε «τόσο σαφή και απλή» που μας προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι δεν έχει γίνει περισσότερο γνωστή.

Υποθέτουμε ότι αυτό το ποιμαντικό ζήτημα δεν αποτελεί προτεραιότητα για τον κάθε επίσκοπο της χώρας σας, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με πολύ πιο δύσκολες ανθρώπινες πραγματικότητες, των οποίων οι λύσεις μας διαφεύγουν…

Καλή δύναμη στο ποιμαντικό σας έργο
Με τις καλύτερες και πολύ αδελφικές σκέψεις μας
Nathalie και Christian Mignonat
Συντονιστές των ομάδων Reliance (Επανένωση), ιδρυτές της ένωσης Se Dire Lyon

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ποιμαντική επιστολή Ιεραρχίας

                  ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Αρ. Πρωτ.: 5606/2024      Σύρος, 23 Φεβρουαρίου 2024 Προς τους πιστούς της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα Αδελφοί μας και

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 24 Φεβρουαρίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

8η Κυριακή του Έτους

8η    ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ (Β)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ  Ψλ 18 [17], 19-20                         Ο Κύριος έγινε το στήριγμά μου, και στ’ ανοιχτά με οδήγησε,

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου