Υπάρχει στη Ρωσία οικουμενικός διάλογος Εκκλησιών;

Υπάρχει οικουμενικός διάλογος Εκκλήσιών στη Ρωσία;Ρωσί.png

Η απάντηση στο ανωτέρω ερώτημα είναι ότι στη χώρα υπάρχει “φόβος διαλόγου” σχολιάζει ο π. Jakov Krotov, 63 ετών, ιστορικός και συγγραφέας, προερχόμενος από την “οικουμενική σχολή” του π. Aleksandr Men, της εποχής της ΕΣΣΔ. Πλέον ανήκει στην πιο ανοικτή, στην καθολική εκκλησία “Αυτοκέφαλη Ουκρανική Εκκλησία” αλλά διαμένει στη Μόσχα, εμπνευστής μιας ορθόδοξης κοινότητας ανοικτής στο διάλογο και τον πολιτισμό.

Η κουλτούρα του διαλόγου είναι περιορισμένη. Δεν υπάρχουν μέρη για συναντήσεις και συνεννοήσεις. Υπάρχει ατμόσφαιρα φόβου και αυτοπεριορισμού. Βλέπουμε το καθεστώς να δυσκολεύει την παραμονή αλλοδαπών καθολικών ιερέων, να διώκει τους Μάρτυρες του Ιεχωβά, να δυσκολεύει τη ζωή ορθοδόξων που δεν ανήκουν στο Πατριαρχείο Μόσχας. Κάθε χρόνο, στις καθολικές εκκλησίες, της χώρας γίνεται μια οικουμενική τελετή που δεν έχει καμία δημοσιότητα. Το Κρεμλίνο θέλει μόνο να υπάρχει ειρήνη μεταξύ των εκκλησιών. Υπάρχουν κάποιες επαφές “φιλελεύθερων” μη αντισημιτών Ορθοδόξων με Ρωμαιοκαθολικούς. Φυσικά το διαδίκτυο δεν είναι κατάλληλος χώρος: εκεί κυριαρχούν οι νεοπροσύλητοι και οι φανατικοί.

Ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται για τους φτωχούς αλλά για τον καταναλωτισμό! Οι εκκλησιαστικοί παράγοντες απευθύνονται στη μεσαία τάξη και αδιαφορούν για τους ευρισκόμενους σε “χαμηλότερο επίπεδο” Μακάρι να υπήρχε η αμερικανική εμπειρία της συνεργασίας ατόμων από όλα τα χριστιανικά δόγματα που μάχονται κατά της βίας.

Η Ρωσία, την τελευταία 30ετία, έγινε “θρησκευόμενη” αλλά με λιγότερους “πιστεύοντες”. Οι πιστεύοντες, επί κομμουνισμού, ήταν υπέρ της αλήθειας και της αδελφοσύνης, πλέον παραμένουν λίγοι αλλά έχουν γίνει φανατικοί. Παλιά στα κρατικά Πανεπιστήμια σπούδαζαν Μάρξ, τώρα σπουδάζουν Ορθοδοξία και πατριωτισμό. Άτομα οικονομικά ισχυρά χρηματοδοτούν την Εκκλησία για να δείξουν την αφοσίωση τους στην κρατική εξουσία.”

Όπως έλεγε ο Βολταίρος “Όσο ο καμαριέρης μου πηγαίνει στην Εκκλησία εγώ κοιμάμαι πιο ήσυχος” κατέληξε ο π. Kroton.

Πληροφορίες και φωτογραφία ιερέα από AsiaNews.it

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Το κήρυγμα της Κυριακής

26η Κυριακή του Έτους, Κύκλος Γ   Ο χρόνος και η αιωνιότητα είναι δύο στοιχεία που σήμερα παρουσιάζονται και στα τρία βιβλικά αναγνώσματα. Το ευαγγέλιο

25 Σεπτεμβρίου μνήμη της Αγίας Ευφροσύνης

  Πρόκειται για μια αγία όχι ιδιαιτέρα διαδεδομένη στη Δύση. Γεννήθηκε μεταξύ των ετών 410 και 413 στην Αλεξάνδρεια και ήταν κόρη ενός εύπορου αξιωματικού

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου