Υπάρχει κίνδυνος γενικής καταστροφής

Υπάρχει κίνδυνος γενικής καταστροφής

Στο τέλος του Angelus, ο Πάπας Φραγκίσκος έκανε έκκληση για τη Συρία, καλώντας για ακόμη μια φορά, τη Διεθνή Κοινότητα να εργαστεί μέσω της διπλωματίας και των διαπραγματεύσεων για τη διάσωση των ανθρωπίνων ζωών.

Η ανησυχία του Πάπα Φραγκίσκου γι αυτά που συμβαίνουν στην Συρία είναι πολύ μεγάλη. Μετά την προσευχή Angelus, ο Ποντίφικας υπενθύμισε «τις ανησυχητικές ειδήσεις» που καταφθάνουν από αυτή την περιοχή, φοβούμενος τον κίνδυνο μιας «πιθανής ανθρωπιστικής καταστροφής». Ως εκ τούτου, η πρόσκληση απευθύνεται σε όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες που δεν έκαναν καμιά προσπάθεια, κυρίως για τη διαφύλαξη της ζωής των αθώων ανθρώπων.

Είναι θλιβερό, να εξακολουθούν να φυσούν ακόμη άνεμοι πολέμου και να καταφθάνουν ανησυχητικές ειδήσεις σχετικά με τους κινδύνους μιας πιθανής ανθρωπιστικής καταστροφής στην αγαπημένη Συρία, στην επαρχία Idib. Ανανεώνω την ειλικρινή μου έκκληση προς την Διεθνή Κοινότητα και προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να χρησιμοποιήσουν μέσα διπλωματίας, διαλόγου και διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, για τη διαφύλαξη της ζωής των αμάχων.

Συναγερμός του Ο.Η.Ε. για την Idlib

Τις τελευταίες ημέρες, ακόμη και τα Ηνωμένα Έθνη μίλησαν για πιθανότητα ανθρωπιστικής καταστροφής σε περίπτωση επίθεσης στο Idlib, στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας, ένα φρούριο των Τζιχαδιστών ανταρτών. Σε αυτή την πόλη θα δοθεί η τελική μάχη με τα στρατεύματα της Δαμασκού που έχουν την υποστήριξη της Ρωσίας και του Ιράν. Για μέρες οι φιλόδοξες συριακές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους προετοιμάζονται να ξεκινήσουν μια μεγάλης κλίμακας χερσαία και αεροπορική επιχείρηση εναντίον των ανταρτών πολιτοφυλάκων οι οποίοι – σύμφωνα με τις δυνάμεις της Δαμασκού –  έχουν μπλοκαριστεί στην περιοχή μαζί με άντρες της Αλ Κάιντα. Οι αντάρτες, τις τελευταίες ημέρες, πυροδότησαν δύο μεγάλες γέφυρες στον ποταμό Oronte που συνέδεαν το Idlib με την επαρχία της Χαμάς, η οποία βρίσκεται κάτω από τον κυβερνητικό έλεγχο, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η φοβερή επίθεση από τα στρατεύματα της Δαμασκού.

Στην Τεχεράνη βρίσκεται συγκεντρωμένη η διπλωματία

Σε διπλωματικό επίπεδο εργάζονται για να βρεθεί μια λύση μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών και των συμμάχων τους καθώς επίσης και για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων στην περιοχή. Στην Τεχεράνη, στις 7 Σεπτεμβρίου, προβλέπεται μια νέα συνάντηση μεταξύ του Ιράν, της Ρωσίας και της Τουρκίας προκειμένου να αναζητηθεί διέξοδος. Το Ιράν και η Ρωσία θα ήταν πρόθυμες να δώσουν το τελικό χτύπημα στους Τζιχαδιστές ενώ η Τουρκία, που βρίσκεται σε διαμάχη με τις Η.Π.Α. , αντιτάσσεται, φοβούμενη νέες ροές προσφύγων στο έδαφός της. Οι Η.Π.Α. ανησυχούν για ένα πιθανό νέο μακελειό. Εν τω μεταξύ, ο ειδικός απεσταλμένος των Η.Π.Α. για τη Συρία, James Jeffrey, θα μεταβεί στη Μέση Ανατολή για να αντιληφθεί προσωπικά της κατάστασης και να διερευνήσει την καταγγελία της Μόσχας για υποτιθέμενες επιθέσεις με χημικά όπλα.

Μετάφραση:ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική Ακρόαση Πάπα Φραγκίσκου, 22 Μαρτίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2023   Κατήχηση. Το πάθος για τον ευαγγελισμό: ο αποστολικός ζήλος του πιστού. Η

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023 ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν  Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου