Χριστούγεννα για να ανακαλύψουμε εκ νέου τη χριστιανική κλίση

Χριστούγεννα για να ανακαλύψουμε εκ νέου τη χριστιανική κλίση

Χριστούγεννα.jpeg

 

Δεν είναι εύκολο αλλά είναι δυνατό. Η ευχή και η πρόσκληση της Azione Cattolica και της Caritas Ambrosiana να βιώσουμε αυτά τα δύσκολα Χριστούγεννα ως μια ευκαιρία «για να ανακαλύψουμε εκ νέου, ορισμένα από τα θεμελιώδη στοιχεία της χριστιανικής κλήσης και της συμμετοχής στην κοινότητα», δεν σημαίνει να ξεχάσουμε τον πόνο που προκαλείται από την πανδημία. Αντίθετα, έχει σκοπό να μας υπενθυμίσει ότι τα Χριστούγεννα είναι ο καιρός για να εμπιστευτούμε τον Κύριο.

Μέσα από τον πόνο προς την ελπίδα

Σίγουρα, δεν είναι δυνατόν να ξεχάσουμε τον πόνο της απώλειας τόσων πολλών ανθρώπων, την αβεβαιότητα την οποία ακόμη βιώνουμε, όπως και ότι δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τα τόσα «πολλά σημάδια δυσκολιών και φτώχειας» που προκαλούνται από την έκτακτη υγειονομική κατάσταση. «Οι ίδιες εκκλησιαστικές συνήθειες – διαβάζουμε στο μήνυμα – φέρουν τα σημάδια της πανδημίας». Η απουσία σαφούς προοπτικής για το μέλλον «κινδυνεύει να βυθίσει σε απελπισία ή θυμό, που συνήθως εκτονώνονται εντοπίζοντας έναν εχθρό εναντίον του οποίου επιτιθέμεθα». Πρόκειται για «συναισθήματα που αφορούν όλους και που προκαλούν έντονα την πίστη και τη ζωή της χριστιανικής κοινότητας».

Χριστούγεννα, η ώρα να εμπιστευτούμε τον Θεό

Σύμφωνα με την Azione Cattolica και την Caritas Ambrosiana, αυτή είναι ακριβώς η ευκαιρία να ανακαλύψουμε εκ νέου την κλήση μας: «Είναι καιρός να εμπιστευτούμε τον Κύριο, στο όνομα της εμπιστοσύνης μέσα από μια χάρη που δεν επιλύει μαγικά τα προβλήματα, αλλά που δίνει τη δύναμη να διαβάζουμε τα σημάδια της αγάπης του Θεού μέσα στην εύθραυστη ζωή των ατόμων.

Είναι καιρός να βιώσουμε μια ευθύνη που δεν εκδηλώνεται μόνο μέσα από τη δύναμη της θέλησής μας, αλλά μέσα από την ικανότητα να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα να βρισκόμαστε κοντά σε εκείνους που συναντάμε στην καθημερινή ζωή. Είναι μια περίοδος σιωπηλής υπηρεσίας – υπογραμμίζει το μήνυμα – που παίρνει μορφή μέσα από τον σεβασμό των κανόνων και της δυνατότητας να καταστίσουμε λιγότερο επαχθή τη ζωή των άλλων. Είναι καιρός να ανακαλύψουμε εκ νέου το νόημα των εμπειριών που βιώνουμε, υπό το φως μιας υπόσχεσης σωτηρίας που υπερβαίνει την υγεία και ενός στόχου που δεν συμπίπτει με την επιστροφή στη λεγόμενη «κανονικότητα», αλλά με την ανάγκη να οικοδομήσουμε έναν νέο τρόπο συνύπαρξης με τους άλλους και κατοίκησης αυτής της Γης, ενδυναμωμένοι από την υπόσχεση ενός Θεού που έγινε ο πλησίον μας».

Η πρόσκληση για άνοιγμα νέων οδών

Έτσι ξεκινά και η πρόσκληση που απευθύνεται από τον αρχιεπίσκοπο Mario Delpini με την ευκαιρία της πρόσφατης εορτής του Sant’ Ambrogio, να πορευτούμε μαζί, να «πλησιάσουμε» εκείνους που έχουν ανάγκη, να συνεισφέρουμε ως Χριστιανοί, ο καθένας με τα δικά του ταλέντα, στην οικοδόμηση της «πόλης του ανθρώπου».

Η πρόσκληση είναι να μην «αφεθούμε να μας καταλείψει η νοσταλγία ή η μανία να επιστρέψουμε το συντομότερο δυνατό, σε αυτό που κάναμε», αλλά να ανακαλύψουμε «την ομορφιά του ανοίγματος νέων οδών, του να είμαστε «όλοι αδελφοί» καθώς και «Εκκλησία που βγαίνει προς τα έξω», σύμφωνα με τις διδασκαλίες του Πάπα Φραγκίσκου».

«Τα Χριστούγεννα, αυτά τα πολυαναμενόμενα Χριστούγεννα», καταλήγει το μήνυμα, «μπορεί να μας φέρουν ως δώρο για ακόμη μια φορά, την εμπιστοσύνη και την ελπίδα».

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

ΦΡΑΣΕΙΣ_ΚΑΙ_ΙΔΕΕΣ_ΓΙΑ_ΜΕΛΕΤΗ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 4ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 28 Μαΐου  2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν  Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου