ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΛΗΡΩΜΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ

ΚΑΘΟΛΙΚΗΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ
ΝΑΞΟΥ-ΤΗΝΟΥ-ΑΝΔΡΟΥ-ΜΥΚΟΝΟΥ
ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Αρ. Πρωτ. 331/2016
Αρ. Φακ 001/001

 

                                                                        Τήνος 6/12/2016

 

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ
ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΛΗΡΩΜΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ

 

Καλά Χριστούγεννα!

Αυτή την ευχή μου δεν την κάνω από συνήθεια ή από υποχρέωση.  Επιθυμώ να είναι μια ευχή που θα  μας προδιαθέσει σε μία δέσμευση  και μία συνέπεια. Αυτό που ευχόμαστε με τα χείλη ή την πέννα,  ας ριζωθεί και ας σταθεροποιηθεί  μέσα στην καρδιά μας.

Καλά Χριστούγεννα του Χριστού, τα μοναδικά Χριστούγεννα, τα μόνα Χριστούγεννα που πρέπει να περιμένουμε.

Χριστούγεννα, πράγματι, είναι ένα Βρέφος  που ζητά τόπο στη ζωή μας.

Χριστούγεννα είναι ο ίδιος ο Θεός, που στήνει τη σκηνή του ανάμεσά μας, εκεί όπου βρισκόμαστε, στις καταστάσεις που ο καθένας βιώνει, έτσι όπως είναι, έρχεται μέσα στην καθημερινότητα της ζωής μας.

Αν στρέψουμε το βλέμμα μας μακριά από τησπηλιά της Βηθλεέμ, όπου συναντάμε το Βρέφος-Ιησούς που κείταιστη φάτνη τυλιγμένο στα σπάργανα, θα μείνει μόνο το περιτύλιγμα των Χριστουγέννων που συχνά ούτε εμείς πια το ανεχόμαστε. Η κατάσταση της ψυχής και οι συνθήκες της ζωής μας  δε συγκινούνται πια από τη λάμψη των εξωτερικών πολύχρωμων φώτων στους δρόμους και τις πλατείες όσο φανταχτερά κι αν είναι.

Γι’ αυτό σας εύχομαι από τα βάθη της καρδιάς μου Καλά εν Χριστώ Χριστούγεννα! Έχουμε ανάγκη  να ανακαλύψουμε τον Κύριο που έρχεται. Είναι Εκείνος που εισέρχεται  στη δική μας πραγματικότητα, στη ζωή των ανδρών και γυναικών με τις όποιες αμφιβολίες και προβληματισμούς. Εκείνος που ξέρει να γίνεται ο πλησίον μας, για να μας φανερώσει μία αληθινή και γνήσια ανθρωπιά. Έρχεται να μας βοηθήσει  να στρέψουμε το βλέμμα μας έξω από τον ορίζοντα αυτής της γης  και να μας υπενθυμίζει, ότι είμαστε πλασμένοι κατ’  εικόνα του Θεού, είμαστε  για το Θεό, είμαστε του Θεού. Είμαστε πολύτιμοι στα μάτια Του, γι’ αυτό και  αξίζουμε περισσότερο από κάθε θησαυρό!

Καλά Χριστούγεννα μέσα στη Χαρά του Ιησού. Καλά Χριστούγεννα για να ανακαλύψομε μαζί του  την οδό που οδηγεί στην πληρότητα της ταυτότητάς μας, ως πρόσωπα λυτρωμένα.

Αυτή την ώρα, ως επίσκοπος, βλέπω πριν από όλα γύρω μου τόσα πρόσωπα  εγκαταλειμμένα, τόσα άτομα ανυπεράσπιστα, εύθραυστα και φοβισμένα απ’ την  ίδια τη ζωή: σε σας πριν απ’ όλους αναγγέλλω  τα Χριστούγεννα και σας βεβαιώνω ότι ο Θεός  δεν κουράζεται  να θέλει το καλό μας, να μας προστατεύει, να μας αγαπά, να μένει μαζί μας.  Όλο το κήρυγμα του Ιησού απευθύνεται στους φτωχούς, στους ανήμπορους, στους απογοητευμένους, στους κουρασμένους και τους εγκαταλειμμένους από τον πλησίον τους. Ψάχνουν μαζί με τον Διογένη να βρουν έναν άνθρωπο. Όμως ο  Θεάνθρωπος ψάχνει τους ίδιους.

Εκείνος μας προσγειώνει στην πραγματικότητα, μας παρηγορεί, μας λυτρώνει. Εκείνος μας κρατά από το χέρι και μας οδηγεί στην καθ’ ομοίωση. 

Αυτά τα Χριστούγεννα: έρχεται ο Κύριος όχι επειδή όλα πάνε καλά, αλλά μόνο επειδή μας αγαπά, έτσι όπως είμαστε, όπου είμαστε, στην κατάσταση που βρισκόμαστε. Ας τον υποδεχτούμε, ας του ετοιμάσουμε έναν τόπο στην καρδιά μας, ας του προσφέρουμε όλη την καρδιά μας να την μάθει να αγαπά και να εύχεται σε όλο τον κόσμο:

Καλά Χριστούγεννα!

 

+Νικόλαος

Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου
Αποστολικός Τοποτηρητής Καθ. Επισκοπής Χίου-Λέσβου-Σάμου
Μητροπολίτης παντός Αιγαίου

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πανήγυρη της Πεντηκοστής (B)

ΠΑΝΗΓΥΡΗ  ΤΗΣ  ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ (Β)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Η αγάπη του Θεού, χάρη στο Άγιο Πνεύμα που μας δόθηκε, υπερχείλισε τις καρδιές μας. Αλληλούια.

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 22 Ιουνίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

22 ΙΟΥΝΙΟΥ μνήμη του Αγίου Παυλίνου, επισκόπου

  Καταγόταν από μια πλούσια οικογένεια Ρωμαίων πατρικίων (γεννήθηκε το 355 στη Μπορντώ, όπου ο πατέρας του ήταν αυτοκρατορικός αξιωματούχος). Συνάντησε τον επίσκοπο Αμβρόσιο του

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου