ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΤΙΚΗ ΣΑΜΟ

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε η εορτή της Γέννησης  του Σωτήρος  μας Ιησού Χριστού στην ενορία μας. Προετοιμαστήκαμε συμμετέχοντας στην ακολουθία του εννιαημέρου – προετοιμασίας για τα Χριστούγεννα το οποίο τελούνταν καθημερινά το απόγευμα από τις 16 Δεκέμβρη έως και την παραμονή.

Την παραμονή τελέστηκε από τον  εφημέριο της ενορίας μας, π. Ριχάρδο Ταράσκεβιτς που έφθασε από  την Τήνο, η  Θεία Λειτουργία του Μεσονυκτίου ενώ το πρωί των Χριστουγέννων τελέστηκε η Θεία Λειτουργία της Ημέρας.  

Με την συμμετοχή των παρισταμένων ψάλθηκαν κατάλληλα άσματα που προορίζονταν για την εορτή αυτή, δίνοντας ένα επιπλέον πανηγυρικό τόνο, ακούστηκε ο λόγος του Θεού που η εκκλησία μας έχει επιλέξει για αυτή την ημέρα, ενώ ο εφημέριός μας στην ομιλία του εξήγησε τα βαθύτερα νοήματα της σημαντικής αυτής εορτής της Χριστιανοσύνης. 

Ο Ναός είχε φορέσει  τα γιορτινά του για να υποδεχτεί  τον Αρχηγό,  Σωτήρα   και Θεό μας, ο οποίος ταπείνωσε τον εαυτό του, έγινε άνθρωπος και γεννήθηκε σε μια φτωχή φάτνη.

Όσοι ήλθαν αυτές τις ημέρες στο Ναό προετοιμάστηκαν για να τον δεχτούν  το Ιησού – Εμμανουήλ στην φάτνη της καρδιάς τους.

Γεννήθηκε για μας Σωτήρας, Χριστός ο Κύριος ψάλαμε στον αντιφωνικό ψαλμό συμμετέχοντας  και εμείς μαζί με τις στρατιές των  αγγέλων  που έψεναν  «Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη εν ανθώποις ευδοκία»

Όπως σημειώνει ένας από τους Πατέρες της Εκκλησίας μας, ο Άγιος Αυγουστίνος για τον  αγγελικό ύμνο:

«…Ο εσπαργανωμένος Χριστός της Βηθλεέμ έφερε τη ειρήνην του αγγελκού ύμνου μέσα εις την ψυχήν του πεπτωκότος ανθρώπου και τον συνεφιλίωσε με τον Δημιουργόν του Θεόν. Εναπόκειται πλέον εις τον άνθρωπον, ν΄ ατενίζη με τα όμματα της ψυχής του, πάντα προς την φάτνην του πτωχού και γλυκυτάτου Ιησού ίνα γέμη η ζωή του από εσωτερική ισορροπίαν και γαλήνην δια να αναγενννάται πνευματικώς μέχρι της συντέλειας των αιώνων.»

Αντιλαμβανόμαστε  λοιπόν ότι τα Χριστούγεννα για εμάς τους Χριστιανούς δεν είναι  απλά μια εμπορική εορτή, τα λαμπάκια, τα γλυκά, οι στολισμοί τα δέντρα και τα ιδιαίτερα φαγητά των ημερών, αλλά  είναι ο ερχομός του Κυρίου μας  που ήρθε να μας σώσει,  θα πρέπει λοιπόν, αν θέλουμε να λεγόμαστε Χριστιανοί, να αφιερώνουμε τον απαιτούμενο χρόνο που χρειάζεται από τις καθημερινές μας έννοιες έτσι ώστε κάθε φορά που μας δίνεται η ευκαιρία να παίρνουμε τα πνευματικά εφόδια που δίνει η εκκλησία και εφοδιασμένοι με τα πνευματικά,  συμπληρώνοντας και με τα υλικά αγαθά που αναφέραμε παραπάνω, να δοξάζουμε το Θεό.

υ/δμφ

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

15η Κυριακή του Έτους

15η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ (B)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 17[16], 15                         Εγώ, Κύριε, μες στη δικαιοσύνη, θα δω το πρόσωπό Σου, θα χορτάσω

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΗΣ ΑΜΙΑΝΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΗΣ ΑΕΙΠΑΡΘΕΝΟΥ ΜΑΡΙΑΣ Σάββατο 13 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου