ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗ ΧΙΟ

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗ ΧΙΟ

Μετά από πολλές προσπάθειες να επισκεφθούμε μέσα στο μήνα Δεκέμβριο την Εκκλησία μας στη Χίο και Μυτιλήνη, ο Κύριος επέλεξε να ας οδηγήσει εκεί τις ημέρες των Χριστουγέννων.

Η νύκτα των Χριστουγέννων σε ακριτική μας ενορία έχει πάντοτε δική της ομορφιά και τι δική της ηθική αμοιβή.

Ο Καθεδρικός μας Ναός του Αγίου Νικολάου στη Χίο, παρά το τσουχτερό κρύο, ήταν γεμάτος από ενορίτες που έφθασαν τη νύκτα για να γευθούν τη χαρά της Γέννησης του Κυρίου μέσα από την Χριστουγεννιάτικη Αγρυπνία προσευχής και την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, την οποία τέλεσε ο Αποστολικός Τοποτηρητής της Καθολικής Επισκοπής Χίου (Λέσβου-Σάμου) Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Τήνου-Άνδρου Μυκόνου Σεβασμιότατος Νικόλαος. Μαζί του συλλετούργησε ο Εφημέριος Χίου και Λέσβου π. Λέων Κισκίνης. Παρών ήταν επίσης και ο υποδιάκονος  Μάριος Φώσκολος, ο οποίος συνόδεψε στη Χίο και Μυτιλήνη το  Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Νικόλαο.

‘Όλα τελέστηκαν με απλότητα αλλά και εκκλησιαστική επισημότητα και οι λειτουργοϋπηρέτες βοήθησαν, όπως πάντα,  με σοβαρότητα και τάξη, δίνοντας δείγματα γνώσης και σεβασμού για το έργο που επιτελούν.    

Μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου, ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε στην Εκκλησία και είπε μεταξύ άλλων:

"Σας αναγγέλλω χαρά μεγάλη σήμερα γεννήθηκε για μας Σωτήρας, Χριστός ο Κύριος",

Αυτό είναι το μήνυμα της σημερινής ημέρας. Γεννήθηκε ο Σωτήρας του οποίου τα χαρακτηριστικά προανάγγειλε ο προφήτης Ησαΐας: «Θαυμαστός Σύμβουλος, Θεός ισχυρός, αιώνιος Πατέρας, άρχοντας της ειρήνης», όπως ακούσαμε στο πρώτο ανάγνωσμα.

Γεννήθηκε ο Σωτήρας όλων των ανθρώπων, ο Σωτήρας των μικρών, των ταπεινών, των  φτωχών. Γι’ αυτό και οι πρώτοι ευεργετηθέντες από τη γέννησή του είναι οι φτωχοί βοσκοί τους οποίους κανένας δεν εκτιμούσε.(Ευαγγέλιο).

Το βρέφος της Βηθλεέμ μας ανοίγει σήμερα την αγκαλιά του  και περιμένει να ανοίξουμε κι εμείς τη δική μας αγκαλιά για να το δεχτούμε. Αυτό το μικρό βρέφος είναι το φως του κόσμου που ήλθε για να σβήσει το σκοτάδι και να λάμψει το φως με τον ερχομό του. Σήμερα ο κάθε άνθρωπος καλής θέλησης μπορεί να φωτιστεί  από τη λάμψη αυτού του Θεϊκού φωτός.

Ο Θεός μας δεν περιορίστηκε στο να μας αναγγείλει με τους προφήτες πως μας αγαπά, θέλησε να κατέβει ο ίδιος  γενόμενος άνθρωπος  όμοιος μαζί μας για να μας αποδείξει αυτή την αγάπη του που ξεκινά από τη στιγμή που άνοιξε τα μάτια του μέσα στη φτωχή και παγερή φάτνη της Βηθλεέμ και ολοκληρώνεται τη στιγμή  που έκλεισε τα μάτια του πάνω στο παγετό ξύλο του σταυρού στο Γολγοθά.

Ο κόσμος μας σήμερα βρίσκεται μέσα στο σκοτάδι  και είναι κουρασμένος να ζει έτσι.  Έχουμε ανάγκη  να αλλάξουμε σελίδα  και να αρχίσουμε μια καινούρια εποχή, μια καινούρια ζωή,  στην οποία  ο Χριστός , το Φως το αληθινό, το φως του κόσμου θα είναι  η πυξίδα μας!

Ο Κύριος δεν κουράστηκε να χτυπά την πόρτα της καρδιάς μας και υπομονετικά να περιμένει την απάντησή μας. Θέλει ακόμη να ενσαρκωθεί στην καρδιά μας, στην ενορία μας, στην κοινωνία μας.

Δυστυχώς η καρδιά μας πολλές φορές είναι τόσο σκληρή και τόσο παγωμένη από τον εγωισμό μας. Είναι γεμάτη από τόσα άλλα πράγματα και τόσα άλλα πρόσωπα που συχνά απαντούμε κι εμείς όπως τους πονδοχείς της εποχής του Χριστού: «δεν υπάρχει τόπος στο κατάλυμά μας».

Όμως  ο Κύριος αυτές τις καρδιές αναζητά, κι αν ακόμα είναι πιο κρύες από τη φάτνη της Βηθλεέμ εκεί θέλει να γεννηθεί τις προτιμά από την παγερή και κρύα φάτνη της σπηλιάς.  Ας του προσφέρει λοιπόν η κάθε μια και ο καθένας μας τη δική του καρδιά. Εκείνος θα τη ζεστάνει με την αγάπη του, θα τη φωτίσει με το φως του και θα την μάθει σιγά, σιγά να αγαπά όπως εκείνος μας  αγάπησε.

Η  ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων είναι τόσο όμορφη, γιατί μπορεί να σκορπίσει τόση καλοσύνη, τόση ευτυχία, τόσα χαμόγελα, τόσο φως. Αυτή την άγια νύκτα γίνεται μία Θεϊκή πρόσκληση σε κάθε Χριστιανό να γίνει  ένα λαμπάκι όπως αυτά τα δισεκατομμύρια λαμπάκια που ανάβουν και στολίζουν τους δρόμους και τις πλατείες του κόσμου μας, έτσι το δικό μας λίγο φως που τρεμοσβήνει, μπορεί  μαζί με το άπλετο φως του Χριστού θα  φωτίσει  γύρω μας το φως του Χριστού.

Θέλουμε σήμερα να δοξάσουμε το Θεό μαζί με την Παναγία, τη Μητέρα του Θεού  και την δική μας ουράνια Μητέρα. Ας της πούμε το δικό μας «ευχαριστώ» που μας έδωσε τον Ιησού! Ας της ζητήσουμε να κρατήσει και μας στη δική της αγκαλιά,  όπως κράτησε τον Υιό του Θεού που σήμερα έγινε άνθρωπος.

Θέλουμε να βγούμε από αυτό το Ναό ανανεωμένοι, φωτισμένοι από το φως της Βηθλεέμ όχι πια κουρασμένοι οδοιπόροι  σ’ αυτή την κοιλάδα των δακρύων αλλά ταξιδιώτες  γεμάτοι ελπίδα  κάτω από ένα ουρανό  που λάμπει από αστέρια  και μαζί μας περιμένουν να λάμψει ο ήλιος που θα φωτίσει κάθε άνθρωπο.

Σήμερα που γεννήθηκε το φως του κόσμου, ας σβήσει κάθε  διχόνοια, έχθρα  και μίσος για να λάμψει στον τόπο μας και σε όλο τον κόσμο η αγάπη του Θεού.

ΚαλάΧριστούγεννα. 

Μετά τη Θεία Λειτουργία όλοι οι παρόντες συγκεντρώθηκαν στους βοηθητικούς χώρους του Ναού και το ενοριακό συμβούλιο πρόσφερε χριστουγεννιάτικα γλυκύσματα.

[module-614]

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική Ακρόαση Πάπα Φραγκίσκου, 22 Μαρτίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2023   Κατήχηση. Το πάθος για τον ευαγγελισμό: ο αποστολικός ζήλος του πιστού. Η

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023 ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν  Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου