“Χριστιανοί και μουσουλμάνοι: από τον ανταγωνισμό στη συνεργασία”

"Χριστιανοί και μουσουλμάνοι: από τον ανταγωνισμό στη συνεργασία"

Με την ευκαιρία του μήνα του Ραμαζανιού – που ξεκίνησε φέτος γύρο τις 16 Μάιος – και την γιορτή «Id al-Fitr» 1439 Η / 2018 μ.Χ., που θα γιορτασθεί τις 15 Ιουνίου, το Ποντιφικό Συμβούλιο για το Διαθρησκευτικό Διάλογο απέστειλε στους Μουσουλμάνους όλου του κόσμου ένα μήνυμα χαιρετισμού με τίτλο: «Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι: από τον ανταγωνισμό στη συνεργασία».

Το κείμενο του μηνύματος υπογράφεται από τον Πρόεδρο, Σεβ. Καρδινάλιο Jean-Louis Tauran, και το Γραμματέα Miguel Ángel Ayuso Guixot, M.C.C.I., και γράφει το εξής:

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές μουσουλμάνοι,

Στην πρόνοια Του ο Παντοδύναμος σας πρόσφερε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε ξανά τη Ραμαζάνι και να γιορτάσετε το 'Id al-Fitr. Το Ποντιφικό Συμβούλιο για το Διαθρησκευτικό  Διάλογο εκτιμά τη σημασία αυτού του μήνα, καθώς και τη μεγάλη προσπάθεια από τους μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο να μνηστεύουν, να προσεύχονται και να μοιράζονται τα δώρα του Παντοδύναμου με τους φτωχότερους. Έχοντας συνειδητοποιήσει τα δώρα που ρέουν από το Ραμαζάνι, ενωνόμαστε μαζί σας ευχαριστώντας τον ευσπλαχνικό Θεό για τη καλοσύνη και τη γενναιοδωρία Του και σας εκφράζουμε τις πιο εγκάρδιες ευχές μας.

Οι σκέψεις που θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας με αυτή την ευκαιρία αφορούν μια ζωτική πτυχή των σχέσεων μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων: την ανάγκη να προχωρήσουμε από τον ανταγωνισμό στη συνεργασία. Στο παρελθόν, οι σχέσεις μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων πολύ συχνά έχουν χαρακτηρισθεί από κάποιο πνεύμα ανταγωνισμού, από το οποίο βλέπουμε τις αρνητικές συνέπειες: ζήλια, αντεγκλήσεις και εντάσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις αυτές έχουν οδηγήσει σε βίαιες συγκρούσεις, ειδικά όταν η θρησκεία έχει χρησιμοποιηθεί σαν όργανο, κυρίως λόγω των συμφερόντων εκ μέρος των πολιτικών κινημάτων. Αυτή η διαθρησκειακή αντιπαλότητα έχει επισημάνει αρνητικά την εικόνα των θρησκειών και των οπαδών τους, τροφοδοτώντας την ιδέα ότι αυτές δεν είναι πηγές ειρήνης αλλά μάλλον έντασης και βίας.

Προκειμένου να αποφευχθούν και να ξεπεραστούν αυτές οι αρνητικές συνέπειες, είναι σημαντικό εμείς οι Χριστιανοί και οι Μουσουλμάνοι, αναγνωρίζοντας όμως τις διαφορές μας, να θυμίζουμε τις θρησκευτικές και ηθικές αξίες που μοιραζόμαστε. Αναγνωρίζοντας αυτό που έχουμε σε κοινό και δηλώνοντας σεβασμό για τις νόμιμες διαφορές μας, μπορούμε να δημιουργήσουμε πιο σταθερά ένα σκληρό θεμέλιο για ειρηνικές σχέσεις, περνώντας από τον ανταγωνισμό και την σύγκρουση σε μια αποτελεσματική συνεργασία για το κοινό καλό. Αυτό είναι προς όφελος ιδιαίτερα των πιο αδύναμων και μας επιτρέπει όλους να προσφέρουμε μια αξιόπιστη μαρτυρία της αγάπης του Παντοδύναμου για όλη την ανθρωπότητα.

Όλοι έχουμε το δικαίωμα και το καθήκον να δώσουμε μαρτυρία στον Παντοδύναμο τον οποίο λατρεύουμε, να μοιραστούμε τις πεποιθήσεις μας με τους άλλους, σεβόμενοι τη θρησκεία τους και τα θρησκευτικά τους αισθήματα. Προκειμένου να ενθαρρύνουμε ειρηνικές και αδελφικές σχέσεις, ας εργαζόμαστε μαζί και ας τιμούμε ο ένας τον άλλον. Με αυτόν τον τρόπο θα αποδώσουμε δόξα στον Παντοδύναμο και θα προωθήσουμε την αρμονία σε μια κοινωνία που είναι όλο και περισσότερο πολυεθνική, πολυθρησκευτική και πολυπολιτισμική. Τελειώνουμε με την ανανέωση των καλύτερων ευχών μας για μια γόνιμη νηστεία και ένα χαρούμενο Id, και σας διαβεβαιώνουμε την αλληλεγγύη μας στην προσευχή.

Μετάφραση: π. Φερνάνδος

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Angelus, 26 Μαρτίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 26 Μαρτίου 2023     Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Σήμερα, Πέμπτη Κυριακή της Τεσσαρακοστής, το Ευαγγέλιο

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 27 Μαρτίου  2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου