Η Εκκλησία είναι γυναίκα και μητέρα, όπως η Θεοτόκος Μαρία
Στη σημερινή πρώτη εορτή για την Ευλογημένη Παρθένο Μαρία, Μητέρα της Εκκλησίας, ο Ποντίφικας τελεί τη Θεία Λειτουργία στο παρεκκλήσιο του Οίκου “Αγία Μάρθα» και υπενθυμίζει ότι η ιδιαίτερη αρετή μιας μαμάς είναι η τρυφερότητα.
«Η Εκκλησία είναι γένους θηλυκού», «είναι μητέρα» και όταν αυτή η ταυτότητα χαθεί, γίνεται «μια φιλανθρωπική ένωση ή μια ομάδα ποδοσφαίρου», όταν «είναι μια Εκκλησία γένους αρσενικού», δυστυχώς γίνεται «μια Εκκλησία γεροντοκόρη», «ανίκανων για αγάπη, ανίκανων για γονιμότητα». Αυτή είναι η σκέψη που πρόσφερε ο Πάπας Φραγκίσκος κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας που τελέστηκε στο παρεκκλήσι του Οίκου «Αγία Μάρθα, κατά τη σημερινό εορτασμό της Ευλογημένης Παρθένου Μαρίας», Μητέρας της Εκκλησίας. Αυτή η εορτή εμφανίζεται φέτος για πρώτη φορά, μετά τη δημοσίευση – στις 3 Μαρτίου – του διατάγματος «Εκκλησία Μητέρα» της Ρωμαϊκής Συνόδου για τη Θεία Λατρεία και την τάξη των Μυστηρίων. Μετά από επιθυμία του ίδιου του Ποντίφικα, εορτάζεται τη Δευτέρα μετά την Πεντηκοστή, για να «ενθαρρύνει την ανάπτυξη της μητρικής αίσθησης της Εκκλησίας των Ποιμένων, μεταξύ των μοναχών και των πιστών, καθώς και την αυθεντική Μαριανή ευλάβεια».
Η μητρότητα» της Θεοτόκου Μαρίας
Στην ομιλία του, ο Πάπας διευκρινίζει ότι στα Ευαγγέλια η Μαρία αναφέρεται πάντοτε ως «Μητέρα του Ιησού», όχι «η Κυρία» ή «Η χήρα του Ιωσήφ»: η «μητρότητά» της διασχίζει όλες τις Ιερές Γραφές, από τον Ευαγγελισμό έως το τέλος. Μια ιδιαιτερότητα που κατανόησαν αμέσως οι Πατέρες της Εκκλησίας, μια προίκα που φτάνει και περιβάλλει την Εκκλησία.
«Η Εκκλησία είναι γένους θηλυκού, επειδή είναι «εκκλησία», «νύφη»: είναι γένους θηλυκού. Και είναι μητέρα, φέρει στο φως. Σύζυγος και μητέρα. Και οι Πατέρες προχωρούν ακόμη περισσότερο και λένε: «Ακόμη και η ψυχή σου είναι νύφη του Χριστού και μητέρα». Και σε αυτή τη στάση που προέρχεται από τη Μαρία, η οποία είναι Μητέρα της Εκκλησίας, σε αυτή τη στάση μπορούμε να κατανοήσουμε αυτή τη γυναικεία διάσταση της Εκκλησίας η οποία όταν δεν υπάρχει, η Εκκλησία χάνει την αληθινή ταυτότητά της και γίνεται μια φιλανθρωπική ένωση ή μια ομάδα ποδοσφαίρου ή οτιδήποτε άλλο, αλλά όχι Εκκλησία».
Μια Εκκλησία της γονιμότητας
Μόνο μια Εκκλησία γένους θηλυκού μπορεί να έχει «γονιμότητα», σύμφωνα με τις προθέσεις του Θεού, ο οποίος «θέλησε να γεννηθεί από τη γυναίκα για να μας διδάξει αυτή την οδό της γυναίκας».
«Το σημαντικό είναι η Εκκλησία να είναι γυναίκα, να έχει αυτή τη στάση της συζύγου και της μητέρας. Όταν το ξεχνάμε αυτό, είναι μια Εκκλησία γένους αρσενικού, χωρίς αυτή τη διάσταση και δυστυχώς γίνεται μια Εκκλησία των γεροντοπαλίκαρων, που ζουν σε αυτή την απομόνωση, ανίκανοι για αγάπη, ανίκανοι για γονιμότητα. Χωρίς τη γυναίκα, η Εκκλησία δεν προχωρά, επειδή είναι γυναίκα. Και αυτή η στάση γυναίκας αποδίδεται σε αυτή από τη Μαρία, επειδή ο Ιησούς το ήθελε έτσι».
Η τρυφερότητα μιας μαμάς
Η αρετή που διακρίνει περισσότερο μια γυναίκα, παρατηρεί ο Πάπας Φραγκίσκος, είναι η τρυφερότητα, όπως η Μαρία που «έφερε στο φως τον πρωτότοκο γιο της, τον τύλιξε με σπάργανα και τον τοποθέτησε σε μια φάτνη»: φροντίζοντάς τον, με πραότητα και ταπεινοφροσύνη που είναι οι ισχυρές ιδιότητες των μαμάδων.
«Μια Εκκλησία που είναι μητέρα προχωρά στην οδό της τρυφερότητας. Γνωρίζει τη τόσο σοφή γλώσσα των χαδιών, της σιωπής, του βλέμματος που ξέρει να συμπονάει, που ξέρει τη σιωπή. Αλλά και, μια ψυχή, ένα άτομο που βιώνει με αυτόν τον τρόπο ότι ανήκει στην Εκκλησία, γνωρίζοντας ότι ακόμη και μια μητέρα θα πρέπει να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο: ένας ευγενής άνθρωπος, τρυφερός, χαμογελαστός, γεμάτος αγάπη».
Μετάφραση: ρφ