Χριστιανική ζωή σημαίνει υπηρετώ τον Κύριο έχοντας εμπιστοσύνη στην Παναγία

Χριστιανική ζωή σημαίνει υπηρετώ τον Κύριο έχοντας εμπιστοσύνη στην Παναγία

Στο Angelus της δεύτερης Κυριακής του λειτουργικού έτους, ο Φραγκίσκος προτρέπει «όλη η Εκκλησία» να ακούει και να εφαρμόζει το λόγο του Κυρίου, όπως μας διδάσκει η Μαρία

Ας ανοιχτούμε «πλήρως» στον Ιησού, αναγνωρίζοντας στην καθημερινή ζωή τα σημάδια της «ζωντανής παρουσίας» του. Αυτή είναι η προτροπή του Πάπα Φραγκίσκου κατά το Angelus στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου, κατά τη δεύτερη Κυριακή του «λειτουργικού έτους», εξηγεί ο Ποντίφικας, που ακολουθεί ο Ιησούς «στη δημόσια ζωή του, κατά την αποστολή για την οποία τον έστειλε ο Πατέρας στον κόσμο»

Ο Θεός νυμφεύθηκε την ανθρωπότητα

Εμπνεόμενος από το σημερινό απόσπασμα του Ευαγγελίου του Ιωάννη σχετικά με τον γάμο που τελέστηκε στην Κανά της Γαλιλαίας, ο Πάπας σημειώνει ότι βρίσκεται στη γιορτή ενός γάμου όπου γινόμαστε μάρτυρες της έναρξης των «σημείων» του Ιησού, δηλαδή του «πρώτου θαύματος» που Εκείνος έκανε «όχι για να προκαλέσει τον θαυμασμό» αλλά «για να αποκαλύψει την αγάπη του Πατέρα».

Δεν είναι τυχαίο που στην αρχή της δημόσιας ζωής του Ιησού υπάρχει μια γαμήλια τελετή, επειδή Αυτόν ο Θεός τον νύμφευσε με την ανθρωπότητα: αυτή είναι η καλή είδηση, αν και εκείνοι που τον κάλεσαν δεν γνώριζαν ακόμη ότι στο τραπέζι τους είχε καθίσει ο Υιός του Θεού και ότι ο αληθινός νυμφίος ήταν Εκείνος. Στην πραγματικότητα, όλο το μυστήριο για το σημάδι της Κανά βασίζεται στην παρουσία αυτού του θεϊκού νυμφίου, του Ιησού, που αρχίζει να αποκαλύπτεται. Ο Ιησούς αποκαλύπτει ότι είναι ο νυμφίος του λαού του Θεού που είχε ανακοινωθεί από τους προφήτες και μας αποκαλύπτει το βάθος της σχέσης που μας ενώνει με Εκείνον: είναι μια νέα Συμφωνία αγάπης.

Ένα Ευαγγέλιο που φέρνει τη χαρά

Ακριβώς στο πλαίσιο της Συμφωνίας, παρατηρεί ο Φραγκίσκος, κατανοούμε «πλήρως» την έννοια του συμβολισμού του κρασιού, που βρίσκεται στο επίκεντρο αυτού του θαύματος. Στο ζενίθ της εορτής, το κρασί τελείωσε, θα αποτελούσε μια «κακή εικόνα» για εκείνους τους ανθρώπους – σκέφτεται ο Φραγκίσκος – «να συνεχίσουν την εορτή με νερό». «Το νερό είναι απαραίτητο για τη ζωή, αλλά – προσθέτει – το κρασί εκφράζει την αφθονία του συμποσίου και τη χαρά της γιορτής».

Μετατρέποντας σε κρασί το νερό των αμφορέων που χρησίμευε «για τον τελετουργικό καθαρισμό των Εβραίων» – ήταν έθιμο: πριν εισέλθει κάποιος στο σπίτι, να καθαριστεί – ο Ιησούς πράττει ένα εύγλωττο σημάδι: μεταμορφώνει το Νόμο του Μωυσή σε Ευαγγέλιο που φέρνει τη χαρά.

Πρόγραμμα ζωής

Σήμερα, όπως και τότε, σκέφτεται ο Πάπας, τα λόγια της Μαρίας προς τους υπηρέτες: «Οτιδήποτε σας πει, κάντε το» αποτελούν μια «πολύτιμη κληρονομιά» την οποία μας άφησε η «Μητέρα μας».

Σε αυτό το γάμο, πράγματι, ορίζεται μια νέα Συμφωνία και ανατίθεται η νέα αποστολή στους υπηρέτες του Κυρίου, δηλαδή σε ολόκληρη την Εκκλησία: «Οτιδήποτε σας πει, κάντε το». Να υπηρετώ τον Κύριο σημαίνει να ακούω και να εφαρμόζω το λόγο του. Αυτή είναι η απλή αλλά ουσιαστική σύσταση της Μητέρας του Ιησού, είναι το πρόγραμμα της ζωής του χριστιανού.

Η εμπιστοσύνη στην Παναγία

Ο Φραγκίσκος λοιπόν, προτρέπει να στραφούμε για κάθε «εμπειρία» της ζωή, προς τη Μαρία.

Όταν βιώνουμε δύσκολες καταστάσεις, όταν εμφανίζονται προβλήματα που δεν γνωρίζουμε πώς να τα λύσουμε, όταν αισθανόμαστε συχνά άγχος και αγωνία, όταν μας λείπει η χαρά, να στρεφόμαστε προς την Παναγία και να λέμε: «Δεν έχουμε κρασί. Τελείωσε το κρασί: κοίτα πως είμαι, κοίτα την καρδιά μου, κοίτα την ψυχή μου». Πείτε το στη Μητέρα. Και εκείνη θα πάει στον Ιησού και θα πει: «Κοίτα αυτόν, κοίτα εκείνη: δεν έχει κρασί». Και στη συνέχεια, θα στραφεί προς εμάς και θα μας πει: «Οτιδήποτε σας πει, κάντε το».

Ζήστε τη χάρη του Θεού

Για καθένα μας, καταλήγει, «η άντληση από τον αμφορέα ισοδυναμεί με το να έχουμε εμπιστοσύνη στο Λόγο και στα Μυστήρια» για να βιώσουμε τη χάρη του Θεού «στη ζωή μας», έτσι ώστε να μπορέσουμε να αναφωνήσουμε: «Εσύ έχεις φυλάξει το καλό κρασί μέχρι τώρα».

Μετάφραση: ρφ

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18 Ιουνίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Επίσκεψη Δημοτικού Σχολείου Εξωμβούργου στο Θρησκευτικό & Λαογραφικό Μουσείο Πατέρων Ιησουιτών στα Λουτρά

Επίσκεψη Δημοτικού Σχολείου Εξωμβούργου στο Θρησκευτικό & Λαογραφικό Μουσείο Πατέρων Ιησουιτών στα Λουτρά Την τιμητική του είχε το Δημοτικό Σχολείο Εξωμβούργου που επισκέφθηκε, την Τετάρτη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου