«Χρειάζονται δίκαια μάτια για να βλέπουμε τη χάρη του Θεού»

9

«Χρειάζονται δίκαια μάτια  για να βλέπουμε τη χάρη του Θεού»

Η αφιερωμένη ζωή είναι θέμα ματιών. Όντας μεταξύ των ανθρώπων, ένας μοναχός μπορεί να ζήσει την αποστολή του έχοντας το βλέμμα του Θεού ή του κόσμου. Το φάρμακο για να μην παραπλανηθεί είναι το ίδιο όπως πάντα, «δίνοντας προτεραιότητα στην προσευχή». Ο Πάπας Φραγκίσκος μιλά γι’ αυτό σε μια επιστολή προς τη Συνέλευση των Μοναχών της Βραζιλίας, ενός οργανισμού που διοργάνωσε την Εβδομάδα της Αφιερωμένης Θρησκευτικής Ζωής στη χώρα από τις 16 έως τις 22 Αυγούστου.

Κλήση στη χαρά
Η υποστήριξη του Πάπα ξεκίνησε χθες με αυτό το “εμπρός» forward” ευχόμενος από το παράθυρο του Γραφείου του στον Αποστολικό Οίκο, μετά την προσευχή του Angelus, μπροστά από το ενθουσιώδες πλήθος κάτω από τον ήλιο στην πλατεία του Αγίου Πέτρου. Μια αντιπροσωπεία – δεσμευμένη να παρακολουθήσει από τη Ρώμη τις εργασίες – των χιλιάδων μοναχών και μοναζουσών πολλών Εκκλησιών που εργάζονται στη Βραζιλία από τους οποίους ο Φραγκίσκος ζήτησε την αυθεντικότητα της ζωής, υπενθυμίζοντας, “ότι η πορεία της κλήσης έχει την προέλευσή της στην εμπειρία του να γνωρίζουμε ότι αγαπιόμαστε από τον Θεό », ότι το κάλεσμα είναι «χαρά» και ότι « βρίσκεται μόνο στην προσφορά του εαυτού μας στους άλλους ».

Να ζούμε για να υπηρετούμε
“Από την άλλη μεριά – παρατηρεί ο Φραγκίσκος – μπροστά στις προκλήσεις που επιβάλλει η σημερινή κοινωνία, η οποία προκαλεί μια αλλαγή εποχής, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να αποφύγουμε τον πειρασμό να έχουμε ένα κοσμικό όραμα, το οποίο μας εμποδίζει να δούμε τη χάρη του Θεού ως πρωταγωνίστρια της ζωής που μας οδηγεί να αναζητήσουμε οποιοδήποτε υποκατάστατο “. Το “καλύτερο αντίδοτο σε αυτόν τον πειρασμό είναι να δοθεί προτεραιότητα στην προσευχή εν μέσω όλων των δραστηριοτήτων μας, βέβαιοι ότι όσοι διατηρούν το βλέμμα τους στραμμένο προς τον Ιησού μαθαίνουν να ζουν για να υπηρετούν”.

Με την καρδιά του Θεού
Έτσι, παρατηρεί ο Πάπας, το μόνο που απομένει είναι να θέσει κάποιος στον εαυτό του μια ερώτηση, το ίδιο που όπως είπε: “πρότεινα στην Αποστολική Παραίνεση του 2014 στα αφιερωμένα άτομα:” Ο Ιησούς είναι πραγματικά ο πρώτος και μοναδικός έρωτας, όπως προτείναμε όταν κάναμε τους όρκους μας «Μόνο αν κάνουμε αυτό ι – θα είμαστε σε θέση, όπως και το καθήκον μας, να αγαπάμε αληθινά και με φιλανθρωπία κάθε άτομο που συναντάμε στην πορεία της ζωής μας, διότι θα μάθουμε από Αυτόν τι είναι αγάπη και πώς να αγαπάμε: θα ξέρουμε πώς να αγαπάμε, γιατί θα έχουμε την καρδιά του».

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου