Χωριά χριστιανών στην περιοχή Idlib που χτυπήθηκαν από τζιχαδιστές

Χωριά χριστιανών στην περιοχή Idlib που χτυπήθηκαν από τζιχαδιστές

Η πολιτοφυλακή των φονταμενταλιστών βομβαρδίζει τα χωριά των χριστιανών και το Χαλέπι ως απάντηση στην κυβερνητική επίθεση, η οποία υποστηρίζεται από τη Ρωσία, με στόχο την επανάκτηση των επαρχιών Idlib και Hama. Ο τοπικός κλήρος φοβάται για μια νέα σφαγή: ο πατέρας Firas μιλάει στο Vatican News για τους πυραύλους που έπεσαν σε ένα σχολείο στο Χαλέπι.

Τουλάχιστον έξι άτομα έχασαν τη ζωή τους χθες σε ένα στρατόπεδο προσφύγων στο Nayrab που επλήγη από πυραύλους οι οποίοι πυροδοτήθηκαν από φονταμενταλιστές αντάρτες που ελέγχουν την επαρχία Idlib, στο βόρειο τμήμα της Συρίας. Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Συρίας, μεταξύ των θυμάτων υπάρχουν και δύο μικρά παιδιά, ενώ ένας δημοσιογράφος του al-ikhbariya ανέφερε ότι οι πύραυλοι έπεσαν την ώρα της δύσης, όταν οι μουσουλμάνοι σταματούν τη νηστεία κατά τη διάρκεια του μήνα του Ραμαζανιού το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Χτυπήθηκε η πόλη των χριστιανών AlSquay labiyeh

Με την συνέχιση της κυβερνητικής επίθεσης η οποία υποστηρίζεται από τη ρωσική αεροπορία, ενάντια των τελευταίων οχυρών των ανταρτών στις επαρχίες Idlib και Hama, εντάθηκαν οι ρήψεις πυροβόλων όπλων και πυραύλων από μέρους των τζιχαδιστών ανταρτών πολιτοφυλάκων ακόμη και στην συριακή πόλη Al-Squaylabiyeh της Hamaη οποία κατοικείται κυρίως από ορθόδοξους χριστιανούς. Την περασμένη Κυριακή οι πυροβολισμοί αυτών των σχημάτων προκάλεσαν των θάνατο τεσσάρων χριστιανών εφήβων (τριών κοριτσιών και ενός αγοριού) και του δασκάλου τους ενώ παρακολουθούσαν το μάθημα της κατήχησης. «Ακόμη έξι μικρά παιδιά τραυματίστηκαν» αναφέρει το ποντιφικό ίδρυμα Aiuto alla Chiesa Che Soffre, προσθέτοντας ότι τα τοπικά πρακτορεία ειδήσεων μιλούν για δράσεις «τρομοκρατικών ομάδων».

Ένταση στην εδώ και χρόνια επίμαχη περιοχή

Το Πρακτορείο Fidesυπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της επίθεσης στην βορειοδυτική περιοχή της Hamaτο 2014, οι ισλαμική πολιτοφυλακή του Jabhatal-Nusra και εκείνη του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» (Free Syrian Army, FSA) προσπάθησαν αρκετές φορές να καταλάβουν το Sqaylabi yeh και τη γειτονική πόλη Mhardeh. Δράσεις που απέτυχαν χάρη στην απόκρουση ορισμένων ατόμων από την τοπική πολιτοφυλακή που δημιουργήθηκε από νέους, τους αποκαλούμενους «Εθνική Μονάδα Άμυνας».

Τα χωριά των χριστιανών στο επίκεντρο των μαχών

«Περιμένουμε την απελευθέρωσή μας. Η μάχη διαδραματίζεται 50 χιλιόμετρα μακριά μας και η ένταση είναι πολύ υψηλή. Ελπίζουμε ότι οι μάχες θα σταματήσουν σύντομα και ότι θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε για να ζήσουμε ελεύθερα και με αξιοπρέπεια», αυτή είναι η μαρτυρία του πατέρα Hanna Jallouf, αναφέρει το Πρακτορείο Sir. Ο Φραγκισκανός μοναχός του τάγματος της Φύλαξης των Αγίων Τόπων και λατίνος εφημέριος στο Knaye, ένα από τα τρία χριστιανικά χωριά της Κοιλάδας Orontes, στα περίχωρα της Idlib– τα άλλα δύο είναι τα Yacoubieh και Gidaideh– διηγείται στο Πρακτορείο ειδήσεων της Cei σχετικά με την αναμέτρηση μεταξύ του συριακού στρατού, των ένοπλων ανταρτών και των τρομοκρατών Τζιχαδιστών του Hayat Tahriral-Sham, που συνδέεται με την Αλ Κάιντα και είναι κληρονόμος του γνωστού Jabhat Al Nusra.

O.H.E. χτυπά τον κώδωνα του κινδύνου για τους 150.000 εκτοπισμένους

Δεν υπάρχει ακόμη εκτίμηση για τον αριθμό των θυμάτων από τις συγκρούσεις, αλλά οι νεκροί πρέπει να είναι δεκάδες και σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη πάνω από 150.000 οι εσωτερικά εκτοπισμένοι. Μια κατάσταση που επιβεβαιώνεται και από τον πατέρα Jalloufο οποίος μιλά για «ζώντες συγκρούσεων που έχουν ερημωθεί  εδώ και καιρό».

Χριστιανοί διωκόμενοι από τους Τζιχαδιστές

Ο Φραγκισκανός κάνει έκκληση: «Προσευχηθείτε για εμάς, χρειαζόμαστε την προσευχή σας. Ζητάμε από τον Κύριο να μας ελευθερώσει από τον πόλεμο, από τις βιαιότητες των τρομοκρατών που μας εκδιώκουν και μας εμποδίζουν να ζήσουμε ειρηνικά». Ο πατέρας Jallouf εξηγεί ότι σε αυτή την περιοχή ισχύει ο νόμος της Σαρίας ο οποίος επιβάλλεται από ορισμένες πολιτοφυλακές και ότι οι χριστιανοί διώκονται ιδιαίτερα από άτακτους πολιτοφύλακες, πολλοί είναι ακόμη και αλλοδαποί που εδώ και μήνες δεν λαμβάνουν πλέον την μηνιαία αμοιβή τους, «γι αυτό το λόγο – διηγείται – κάνουν επιδρομές και κλοπές σε σπίτια κυρίως χριστιανών».

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου