ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΚΛΑΠΕΙ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΚΥΠΡΟ

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΚΛΑΠΕΙ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΚΥΠΡΟ

Μια πολλή σημαντική καταγγελία έγινε σε ομιλία του Διευθυντή του Τμήματος Καταπολέμησης Παράνομης Κατοχής και Διακίνησης Αρχαιοτήτων της Κύπρου κ. Μιχαήλ Γαβριηλίδη, την 10-2-2020, στην Αρχαιολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Μετά την κατάληψη του βόρειου τμήματος της Κύπρου από την Τουρκία, το 1974, έχουν κλαπεί και πουληθεί στο εξωτερικό πάνω από 16.000 πρωτοχριστιανικά έργα ( εικόνες, μωσαϊκά κ.α.). Ακόμα και στο Κιότο της Ιαπωνίας έχουν βρεθεί κλαπέντα έργα και γίνονται προσπάθειες επαναπατρισμού.
Ο ομιλητής ανέφερε ότι η παγκόσμια αρχαιοκαπηλία έχει “τζίρο” άνω των 10 δις ευρώ, ότι η παράνομη διακίνηση της πολιτιστικής κληρονομιάς θεωρείται πλέον διεθνές έγκλημα και έχει σπρώξει πολλούς διεθνείς φορείς και οργανισμούς ( Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Interpol, Europol, Unesco… ) να συνεργάζονται για την καταπολέμησή της.
Η παγκόσμια κοινή γνώμη δείχνει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση μετά τις καταστροφές στην Παλμύρα της Συρίας από τους τζιχαντιστές και ότι οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο, τα τελευταία χρόνια, είναι η Συρία, η Αίγυπτος, το Αφγανιστάν, το Ιράκ και η Κύπρος.

Πληροφόρηση και φωτογραφία από Orthodoxes Times

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 30.9–1.10 2023

Οικισμός Ενορία 30 Σεπτεβρίου – 1 Οκτωβρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού Κυριακή 09.00 Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 27 Σεπτεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023   Κατήχηση. Το αποστολικό ταξίδι στη Μασσαλία επί τη ευκαιρία των «Μεσογειακών Συναντήσεων»

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου