Χαρά, ελπίδα και υπευθυνότητα

Χαρά, ελπίδα και υπευθυνότητα

Εικόνες και λέξεις που σημάδεψαν την επίσκεψη του Πάπα στη Μοζαμβίκη, τη Μαδαγασκάρη και τον Μαυρίκιο
Το ταξίδι του Πάπα προς τη Μοζαμβίκη, τη Μαδαγασκάρη και τον Μαυρίκιο έχει ολοκληρωθεί και τα έντονα χαρούμενα πρόσωπα των παιδιών, των γυναικών και των ανδρών που συνοδεύσαν τον Παπα Φραγκίσκο κατά μήκος των τώρα λασπωδών και σκονισμένων δρόμων του Μαπούτο και του Ανταναναρίβο παραμένουν εντυπωσιασμένα σε αυτές τις έντονες και έκτακτες ημέρες. Πρόσωπα και χαμόγελα που ζωντάνεψαν – με την αληθινή έννοια της λέξης – τις θαυμάσιες Λειτουργίες που τελέστηκαν και στις τρεις αυτές χώρες. Η χαρά που μπόρεσαν να εκφράσουν, παρά τις δυσκολίες και τις επισφαλείς συνθήκες στις οποίες πολλοί από αυτούς αναγκάζονται να ζήσουν, έχει κάτι να μας διδάξει όλους. Μας διδάσκει ότι, για τον υπολογισμό της ευημερίας ενός λαού, οι παράμετροι που συνδέονται με τα οικονομικά δεδομένα δεν επαρκούν! Η πίστη, η φιλία, οι δεξιότητες των σχέσεων, οι οικογενειακοί δεσμοί, η αλληλεγγύη, η ικανότητα να απολαμβάνουν και να αρέσκονται με τα λίγα, η προθυμία να δωρίσουν, δεν θα μπορέσουν ποτέ να εισέλθουν στα στατιστικά στοιχεία και τις στατιστικές έρευνες.
Η πιο συγκινητική στιγμή ολόκληρου του ταξιδιού ήταν αναμφισβήτητα η συνάντηση με τα οκτώ χιλιάδες παιδιά του Akamasoa, στον τόπο στον οποίο πριν υπήρχε ένας τεράστιος σκουπιδότοπος και όπου τώρα υπάρχουν μικρά αλλά αξιοπρεπή σπίτια από τούβλα, σχολεία, και χώροι αναψυχής. Το έργο που ξεκίνησε πριν από τριάντα περίπου χρόνια ο πατέρας Pedro Opeka είναι ένας από τους πολλούς κρυμμένους θησαυρούς της Καθολικής Εκκλησίας στον κόσμο. Ένα έργο που ενσαρκώνει τη χριστιανική ελπίδα. Χάρη στην αφοσίωση αυτού του ιεραπόστολου, χιλιάδες οικογένειες έχουν βρει δουλειά και αξιοπρέπεια. Χιλιάδες παιδιά έχουν βρει μια στέγη πάνω από τα κεφάλια τους, τρόφιμα αλλά ακόμη και την δυνατότητα να πάνε στο σχολείο. Η θορυβώδης και εορταστική υποδοχή που τα παιδιά του Ακαμσάο επιφύλαξαν στον Πάπα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως « καύσιμο για την ψυχή ». Πόσοι πατέρες Pedro υπάρχουν στην Αφρική, στην Ασία, στη Λατινική Αμερική, αλλά και στα πιο προβληματικά προάστια της Δύσης. Μελετώντας τα πρόσωπα αυτών των παιδιών, χαρούμενα που φιλοξένησαν στο σπίτι τους τον « παππού ντυμένο στα λευκά » από τη Ρώμη, συναντά κανείς τη βαθύτερη ουσία της Εκκλησίας και της Αποστολής της: να ευαγγελιστεί και να προωθήσει τον άνθρωπο. Ευαγγελιστείτε, επιλέγοντας να είστε κοντά στους πιο αδύναμους και τους φτωχούς. Ευαγγελιστείτε με τη μαρτυρία "της παρουσίας ενός Θεού που αποφάσισε να ζήσει και να παραμείνει πάντα στη μέση του λαού του", όπως δήλωσε ο Άγιος Πατέρας στον Ακμάσασα. Πολλές φορές σε αυτές τις μέρες ο Πάπας προέτρεψε τους ιερείς, μοναχούς και μοναχές, να αναζωπυρώσουν τη φωτιά του αυθεντικού ιεραποστολικού πνεύματος που δεν μπορεί να χωριστεί από την εγγύτητα προς εκείνους που υποφέρουν.
Ο Πάπας Φραγκίσκος μας κάλεσε επίσης να μην βλέπουμε την κατάσταση των φτωχών ως μη αναστρέψιμη: «Ποτέ μην ξεχνάτε τις βλαβερές συνέπειες της φτώχειας, μην παραβλέπετε ποτέ τους πειρασμούς μιας εύκολης ζωής ή το να κλειστείτε στον εαυτό σας». Έτσι λοιπόν, το άλλο κοινό νήμα που συνδέει τα γεγονότα του ταξιδιού ήταν μια έκκληση προς την ευθύνη των κυβερνήσεων, των πολιτικών αρχών και όλης της κοινωνίας, ώστε να μπορέσουν να ακολουθήσουν νέα μονοπάτια στην πορεία της ανάπτυξης. Καινοτόμες διαδρομές ικανές να αμφισβητήσουν το σημερινό οικονομικό μοντέλο, κάνοντας τους πρωταγωνιστές των λαών να οικοδομούν μια πιο δίκαιη, με περισσότερη αλληλεγγύη, περισσότερο σεβασμό στην αξιοπρέπεια της ζωής, των πολιτισμών και των παραδόσεων, περισσότερο σεβασμό στη δημιουργία από ό, τι εμείς δώσαμε στα παιδιά μας. Μηνύματα τα οποία εκφωνήθηκαν στην Αφρική για την Αφρική, αλλά συνάμα και από όλους μας.

Μετάφραση: Διάκονος Αλέξανδρος
 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 18-19.5.2024

Οικισμός Ενορία  18 -19 Μαΐου 2024 Αγάπη Αγίου Αγαπητού 18/5 Σάββατο   18.00 Θεία Λειτουργία Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου 18/5 Σάββατο   09.00 Θεία

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 17 Μαΐου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου