Χάος και βία στην Κεντρική Αφρική: επλήγησαν και χριστιανικές κοινότητες
Παρά την εκεχειρία η οποία υπεγράφη τον Ιούνιο στη Ρώμη, στις αρχές του Ιουλίου σκοτώθηκαν τουλάχιστον εξήντα άνθρωποι σε συγκρούσεις στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Όπως υπενθύμισε ο Πάπας Φραγκίσκοςεπλήγησαν και οι χριστιανικές κοινότητες.Στο Bangassou δέχθηκε επίθεση ο καθεδρικός ναός ενώ στην αποστολή του Gambo, τρεις εργαζόμενοι του Ερυθρού Σταυρού και δώδεκα ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ένοπλες ομάδες. 24 νεκροί στο Batangafo, δέκα ακόμη θύματα στα σύνορα με το Τσαντ και το Καμερούν. «Είναι τα πρώτα σημάδια μιας γενοκτονίας», σχολίασε ο StephenO’Brain, γραμματέας για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις των Ηνωμένων Εθνών.
Σε μια χώρα της οποίας τα τρία τέταρτα του εδάφους είναι εκτός ελέγχου από το κράτος και από τους κυανόκρανους της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών, η κατάσταση είναι τόσο χαοτική που είναι δύσκολο ακόμη και να εντοπιστούν οι δράστες. Εξηγεί ο πατέρας Aurelio Gazzeraμοναχός, ο οποίος πάνω από 25 χρόνια βρίσκεται στην Κεντρική Αφρική: «Είναι δύσκολο να το γνωρίζει κανείς επειδή είναι κυρίως ένα παιχνίδι εξουσίας μεταξύ των διαφόρων ομάδων. Υπάρχουν οι ομάδες της ex–Seleka, οι οποίες είχαν επιτεθεί και είχαν καταλάβει την εξουσία το 2013, προέρχονται από την Ανατολή, με πολλά στοιχεία από το Τσαντ και το Σουδάν, οι οποίες στο εσωτερικό τους είναι διχασμένες και βρίσκονται σε πόλεμο και μεταξύ τους. Έπειτα υπάρχουν οι μη μουσουλμανικές παραστρατιωτικές οργανώσεις Anti–Balaka, και αυτές αρκετά διαχωρισμένες μεταξύ τους και δυστυχώς υποστηρίζονται από πρώην υπουργούς, οι οποίοι συνεχίζουν να υποδαυλίζουν όλα αυτά, για να μπορέσουν να έχουν μια θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Από την επίσκεψη του Πάπα το 2015, οι εκλογές για έναν νέο πρόεδρο άφησαν να εννοηθεί μια πορεία σταθεροποίησης, αλλά φαίνεται ότι περιορίστηκε μόνο στην πρωτεύουσα Μπανγκουί. «Μετά την επίσκεψη του Πάπα τα πράγματα συνεχίζουν να εξελίσσονται αρκετά καλά αλλά κυρίως στην πρωτεύουσα», δηλώνει ακόμη ο πατέρας Aurelio. «Το γεγονός ότι το Μπανγκουί είναι αρκετά ήρεμο καθησυχάζει την καρδιά της κυβέρνησης και της διεθνούς κοινότητας, με την έννοια ότι δεν θα ασχοληθούν περισσότερο για ότι συμβαίνει εκτός».
Η εκεχειρία του Ιουνίου, στη συνέχεια, η οποία υπεγράφη με τη μεσολάβηση του S. Egidio, δεν έχει επιτύχει αυτό που αναμενόταν. «Οι συμφωνίες παρουσιάζουν σε πολλά σημεία μια περιπλοκότητα επειδή δεν γνωρίζουμε αυτό που εκπροσωπούσαν τα άτομα που την υπέγραψαν», σχολιάζει ο πατέρας Aurelio.
Μετάφραση: ρφ