Ο Πάπας, ο Welby και ο Chalmers προς τους ηγέτες του Νότιου Σουδάν

Ο Πάπας, ο Welby και ο Chalmers προς τους ηγέτες του Νότιου Σουδάν

“είμαστε κοντά στις προσπάθειές για ειρήνη”

Ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Αγγλικανός Πριμάτος και ο πρώην διαχειριστής της Πρεσβυτεριανής Εκκλησίας της Σκωτίας απέστειλαν,μέσω κοινού μηνύματος, στον Πρόεδρο του Νοτίου Σουδάν κύριο Kiir και στον ηγέτη της αντιπολίτευσης κύριο Machar, τις ευχές τους για τα Χριστούγεννα και το Νέο Έτος. Προσευχόμαστε στο Χριστό, γράφουν “για μια ανανεωμένη δέσμευση πορείας προς την ειρήνη”, ώστε “ να καταστεί δυνατή μια επίσκεψή μας”.

Με την ευκαιρία των Χριστουγέννων και της έναρξης του νέου έτους, ο Πάπας Φραγκίσκος, ο αγγλικανός Πριμάτος Justin Welby και ο σεβαστός JohnChalmers, πρώην διαχειριστής της Πρεσβυτεριανής Εκκλησίας της Σκωτίας απέστειλαν κοινό μήνυμα στους πολιτικούς ηγέτες του Νοτίου Σουδάν, διαβεβαιώνοντάς τους για την εγγύτητά τους “στις προσπάθειες άμεσης εφαρμογής της Συμφωνίας ειρήνης”. Ο Πάπας, ο Welbyκαι ο Chalmers διατυπώνουν στον Πρόεδρο του Νοτίου Σουδάν Salva Kiir και στον αρχηγό της ένοπλης αντιπολίτευσης Riek Machar, τους οποίους ο Πάπας Φραγκίσκος τον προηγούμενο Απρίλιο είχε προσκαλέσει στο Βατικανό, στον Οίκο Αγία Μάρθα, για μια ολιγοήμερη πνευματική περισυλλογή, και στο λαό του Νοτίου Σουδάν, τις καλύτερες ευχές για ειρήνη και ευημερία.

Ας καθοδηγεί ο Ιησούς τα βήματά σας, ώστε να καταστεί δυνατή μια επίσκεψή μας

“Υψώνουμε γι’ αυτό  -γράφουν- τις προσευχές μας στο Σωτήρα Χριστό προκειμένου να υπάρξει μια ανανεωμένη δέσμευση πορείας προς τη συμφιλίωση και την αδελφοσύνη” και επικαλούνται πλούσιες ευλογίες επάνω στους πολιτικούς ηγέτες και επάνω σε όλο το Νότιο Σουδάν. “Ο Κύριος Ιησούς, Πρίγκιπας της Ειρήνης – λέει η επίκλησή τους– ας φωτίσει και ας οδηγεί τα βήματά σας προς την καλοσύνη και την αλήθεια, ώστε να καταστεί δυνατή η πολυπόθητη επίσκεψή μας σε αυτή την αγαπημένη Χώρα”.

Η επιθυμία μιας κοινής επίσκεψης, στην περίπτωση συμφωνίας

Στο τέλος της προσευχής του Angelusτης 10ης Νοεμβρίου 2019, ο Πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε πράγματι την επιθυμία να επισκεφθεί του χρόνου το Νότιο Σουδάν. Ο Ποντίφικας και ο Αρχιεπίσκοπος του Κάντερμπερι Justin Welby, οι οποίοι συναντήθηκαν στα μέσα Νοεμβρίου στο Βατικανό, χαρακτήρισαν “οδυνηρή” την κατάσταση που επικρατεί στη Χώρα και εξέφρασαν εκ νέου την επιθυμία να επισκεφθούν μαζί το Νότιο Σουδάν, στην περίπτωση που τα αντιμαχόμενα μέρη δημιουργήσουν μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας μέχρι το Φεβρουάριο του 2020. Η ιδιαίτερη σκέψη του Φραγκίσκου “προς τον αγαπητό λαό του Νοτίου Σουδάν”δημιουργήθηκε όταν η Χώρα κτυπήθηκε από τεράστιες πλημμύρες που είχαν σαν συνέπεια περίπου 490.000 ανήλικες να χρήζουν ανθρωπιστικής βοήθειας. Μια επείγουσα ανάγκη που προστέθηκε σε μια πολιτική κατάσταση αβέβαιη λόγω της εμπλοκής κάθε διαπραγμάτευσης για ειρήνη.

Το Χριστουγεννιάτικο Μήνυμα του Συμβουλίου των Εκκλησιών του Νότιου Σουδάν

Πριν από λίγες ημέρες το Συμβούλιο των Εκκλησιών του Νοτίου Σουδάν εξέδωσε ένα χριστουγεννιάτικο μήνυμα επικεντρωμένο στη χριστιανική ελπίδα: ελπίδα για ειρήνη, για συγχώρεση και συμφιλίωση σε μια Χώρα που πλήττεται από αιματηρούς εσωτερικούς πολέμους, από φτώχια, από το δράμα των εκτοπισμένων και από φυσικές καταστροφές. 

“Ο άνεμος της εφαρμογής της Νέας Συμφωνίας για την επίλυση της σύγκρουσης στο Νότιο Σουδάν – διαβάζουμε στο μήνυμα –  συνεχίζει να πνέει εν μέσω πολλών εμποδίων”. Όμως, ανησυχώντας για τη συνέχιση των εχθροπραξιών, το Συμβούλιο των Εκκλησιών ανανεώνει εντέλει την έκκληση για διάλογο, δεσμευόμενο να εργαστεί μαζί με τις πολιτικές δυνάμεις για την επικράτηση της ειρήνης στη Χώρα: ”Ας ενωθούμε – είναι η τελική παραίνεση των χριστιανικών Εκκλησιών – ώστε να κάνουμε το 2020 ένα έτος ειρήνης και ελπίδας για το λαό του Νότιου Σουδάν, μια ειρήνη που θα επιτρέπει στα παιδιά να παρακολουθούνμε χαράτο σχολείο, στις γυναίκες να ζουν χωρίς φόβο, στους πρόσφυγες και στους εκτοπισμένους ναεπιστρέψουν μεαξιοπρέπειαστις οικίες τους και στους ηγέτες να καθίσουν γύρω από ένα τραπέζι προκειμένου να συζητήσουν για το μέλλον της Χώρας μας”.  

Μια γονατισμένη Χώρα: εμφύλιος πόλεμος, πλημμύρες και πείνα

Ανεξάρτητο από το Σουδάν από το 2011, ύστερα από έναν πόλεμο δεκαετιών, το Νότιο Σουδάν είναι σήμερα μια Χώρα με την οικονομία και το λαό της γονατισμένους εξαιτίας ενός νέου πολέμου που ξέσπασε το 2013 μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων της φυλής των Dinka, που δηλώνουν πίστη στον πρόεδρο Salva Kiir, και των δυνάμεων της φυλής Nuer, καθοδηγούμενες από τον πρώην αντιπρόεδρο Machar, όπου το 2018 σύναψαν μια νέα συμφωνία ειρήνης στην Addis Abeba. Η εφαρμογή της, εντούτοις, κωλυσιεργεί ακόμα και ύστερα από τ ην ιστορική πνευματική περισυλλογή που συγκάλεσε στο Βατικανό ο Πάπας Φραγκίσκος τον περασμένο Απρίλιο όπου είχαν προσκληθεί οι δύο αντίπαλοι ηγέτες. Στην πολιτική αστάθεια ήρθαν να προστεθούν πλημμύρες, πείνα, διατροφική κρίση υποχρεώνοντας 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους να φύγουν αναζητώντας καταφύγιο στην Αιθιοπία και την Ουγκάντα. Η προσπάθεια των Εκκλησιών του Νότιου Σουδάν έχειένα σημαντικό παρελθόν. Πολυάριθμοι είναι οι μη κυβερνητικοί οργανισμοί και οι ιεραπόστολοι που ασχολούνται με έργα βοήθειας προς τον πληθυσμό.

Η ιστορική πνευματική περισυλλογή στην Αγία Μάρθα, στις 10-11 Απριλίου

Τον Απρίλιοο Πάπας είχε πράγματι υποδεχτεί στην Αγία Μάρθα τον Πρόεδρο του Νότιου Σουδάν Salva Kiir και τον αρχηγό της ένοπλης αντιπολίτευσηςRiekMacharγια μια πνευματική περισυλλογή που διήρκησε μερικές ημέρες, στο τέλος της οποίας εκφράστηκε η επιθυμία για μια πορεία προς τη συμφιλίωση. Ο Φραγκίσκος είχε προσκαλέσει όλους τους παράγοντες της εθνικής πολιτικής διαδικασίας “ώστε να αναζητήσουν ό,τι ενώνει και να προσπεράσουν  ό,τι χωρίζει, με πνεύμα αληθινής αδελφοσύνης”, προτρέποντας τους πάντες να προσευχηθούν για το Νότιο Σουδάν. Ο Πάπας Φραγκίσκος έσκυψε να φιλήσει τα πόδια του Salva Kiir και των άλλων παρόντων ηγετών, όπως προκύπτει από τις φωτογραφίες της συνάντησης αυτής που αμέσως έκαναν το γύρω του κόσμου.

Μετάφραση: Π.Γ.Π

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική Ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 12 Ιουνίου 2024

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 12 Iουνίου 2024     Το Πνεύμα και η Νύμφη. Το Άγιο Πνεύμα καθοδηγεί τον λαό

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου