ΒΡΑΖΙΛΙΑ : ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΘΗΚΑΝ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΑΥΤΟΧΘΟΝΩΝ …

7

ΒΡΑΖΙΛΙΑ : ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΘΗΚΑΝ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΑΥΤΟΧΘΟΝΩΝ …

Στη Βραζιλία οι νεκροί από κορωνοϊού έχουν ξεπεράσει τους 100.000 και οι νοσήσαντες τα 2.000.000. Και τι πειράζει ! Η ζωή στη χώρα του Προέδρου Μπολσονάρο συνεχίζεται, η Αμαζονία καταστρέφεται όλο και πιο γρήγορα και, που θα πάει, αυτοί οι “περίεργοι” αυτόχθονες που εξακολουθούν να ζουν στη ζούγκλα κάποια στιγμή θα εξαφανισθούν…
Φυσικά τα πράγματα δεν ήταν “ ιδανικά ” πριν την εκλογή του νυν Προέδρου. Όμως στο πρώτο έτος της θητείας του (2019), τα φαινόμενα βίας κατά αυτοχθόνων πληθυσμών διπλασιάσθηκαν, από 110 σε 276. Το καταγράφει, σ` έκθεσή του 216 σελίδων, την οποία παρουσίασε την 30/9, το “ Ιεραποστολικό Συμβούλιο Ιθαγενών ” που υπάγεται στη Σύνοδο των Καθολικών Επισκόπων της Βραζιλίας . Αντίστοιχα διπλασιάσθηκαν οι παράνομες προσπάθειες υφαρπαγής γης και η καταστροφή περιουσίας, από 109 σε 236.
Η έκθεση καταγράφει την προσπάθεια της κυβέρνησης να περάσει η γη των ντόπιων πληθυσμών σε επιχειρηματίες του αγροτικού / διατροφικού τομέα και σε εξορυκτικές δραστηριότητες. Σημειώνει ότι απ` τις 1298 περιοχές γης ιδιοκτησίας ιθαγενών οι 826 (ποσοστό 63%) είναι ακόμα σε διαδικασία καταγραφής απ΄την κρατική “ Γραμματεία Περιουσίας ”, οι 536 εκ των οποίων “ έχουν κολλήσει σε γραφειοκρατικά εμπόδια ”.
Τα 276 συγκεκριμένα περιστατικά βίας που καταγράφονται δεν είναι καθόλου αμελητέα : φόνοι (113), δολοφονίες εκ προμελέτης (20), απόπειρες φόνων (24), απειλές θανάτου (33), σεξουαλική βία (10), κατάχρηση εξουσίας (13), διάφορες απειλές (34), σωματική βία (13) ρατσιστικά κρούσματα (16).
Και η ζωή συνεχίζεται στη χώρα της σάμπας και του ποδοσφαίρου…

Πληροφορίες και φωτογραφία από Πρακτορείο FIDES

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου