ΒΡΑΖΙΛΙΑ : ΑΠΟΒΙΩΣΕ Ο ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΑΥΤΟΧΘΟΝΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ, PEDRO CASALDALIGA

13

ΒΡΑΖΙΛΙΑ : ΑΠΟΒΙΩΣΕ Ο ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΑΥΤΟΧΘΟΝΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ, PEDRO CASALDALIGA

Ο Σεβασμιότατος Pedro Casaldaliga ( 1928-1920 ) ο οποίος αποβίωσε πριν λίγες μέρες δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστός, στο μη πορτογαλόφωνο κόσμο. Όμως η είδηση του θανάτου του και οι αναφορές στο διεθνή τύπο για “ σύγχρονο άγιο ” και “ άνθρωπο που θα μείνει στην ιστορία της εκκλησίας και της χώρας ” με οδηγούν στην παρουσίαση του. 
Γεννήθηκε στην Καταλονία και έγινε μέλος του Τάγματος των Κλαρετιανών. Το 1969 έφθασε στη Βραζιλία και το 1970, με απόφαση του Πάπα Παύλου Στ΄ έγινε αρχικά Διαχειριστής και από το 1971 και ως το 2005 Επίσκοπος της Εδαφικής Πρελατούρας του Sao Felix. Από τους σημαντικούς εκπροσώπους της “ Θεολογίας της Απελευθέρωσης ”, υπερασπιστής της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων των αυτοχθόνων πληθυσμών της χώρας, συγκρούσθηκε με τη χούντα αλλά και τις δημοκρατικές κυβερνήσεις της Βραζιλίας για τη συμπεριφορά τους απέναντι στους ιθαγενείς αλλά και με το “κατεστημένο” της Αγίας Έδρας ( βλ. Sant Ufficio υπό καρδινάλιο Ράτσιγγερ ) για τις απόψεις του, τις οποίες ποτέ δεν απαρνήθηκε, ακόμα και όταν του ζητήθηκε, χωρίς να έρθει σε οριστική ρήξη. “ Η συμπεριφορά μου είναι η αντανάκλαση της όψης της εκκλησίας σε πολλές περιοχές του κόσμου ” ήταν η απάντησή του προς τη Ρώμη. Πολλές φορές απειληθείς με δολοφονία, ιδιαίτερα από συμφέροντα γαιοκτημόνων, συχνά με υποχρεωτική συνοδεία αστυνομικών, δε δείλιασε ούτε όταν είδε συντρόφους του ιερείς να δολοφονούνται δίπλα του… Εντός βραζιλιανικής Ιεραρχίας πρωτοστάτησε σε δημιουργία θεσμών υπέρ των αυτοχθόνων.
Διακρίθηκε ιδιαίτερα και ως ποιητής, λαμβάνοντας πολυάριθμα διεθνή βραβεία. Από το 2002 με προβλήματα Πάρκινσον, δε σταμάτησε τους αγώνες του ως την τελευταία στιγμή.
Ο Πάπας Φραγκίσκος τον συμβουλεύθηκε πριν δημοσιεύσει την εγκύκλιό του Laudato Si και ξεκίνησε την ομιλία του στη Σύνοδο για την Αμαζονία με ένα ποίημά του.
Ευτυχώς η Εκκλησία, που “τον κυνήγησε” κάποτε, τον τίμησε στο τέλος της ζωής του.

Πληροφορίες από Wikipedia και φωτογραφία από il Sismografo

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 26ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 26 Σεπτεμβρίου 2022                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου